EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2508

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Vestdijk, hoek Nieuwstraat. (1)

Beschrijving

Een prachtige foto door Vic zelf gemaakt van de noodwinkels op de hoek Vestdijk/Nieuwstraat. De noodwinkels werden na WOII gebouwd. Op de linkse twee etalageramen lezen we 'de laatste bank s...' en 'tegen spotprijzen'. De lichtreclame op de gevel bij de rechtse winkel is moeilijker leesbaar. In de herinnering van Vic heeft in deze winkels een vishandel gezeten met de naam Tecklenburg. Dan uiteraard direct aan onze vaste bezoeker Herman Tecklenburg de vraag om zijn herinneringen op te sturen. Kijk ook even naar de groot-formaat versie.
<< Deze foto is in november 2018 vervangen door een sterk verbeterd exemplaar van Frans van Beers (red.) >>


Geplaatst op

15-01-2006

Reacties:

Datum: 14-01-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Wat een verassing om de oude zaak weer eens te zien. Het was inderdaad onze zaak, Tecklenburg vis- en wildhandel, gebouwd nadat we de zaak op de Demer op 6 december 1942 verloren. Dus in de 40er jaren, nog in de bezettingstijd. De zaak naast ons was die van Lamers van Rooi, groentezaak. En de zaak naast ons (om de hoek, Nieuwstraat) was de tabakswinkel van de heer en mevrouw Retera, dacht ik.
Nee, wij hadden nooit een zaak bij het oude stadhuis, in de Rechtestraat, die was van Piet van Lieshout, als ik dat mij nog kan herinneren. Zijn vrouw stond meestal in de winkel.
Hans van den Hurk, kende jij mijn vader "Den Teck"? Hij ging veel vissen bij Hedel aan de Maas en ook wel eens in Uithoorn, en was een levensgenieter. Bedankt voor de foto, helaas kan hem niet afdrukken. Als iemand dat voor mij kan doen, laat even weten. Groeten uit New Zealand.


Datum: 15-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Een bak met levende kreeften in de etalage! Zo omstreeks 1950. En de heerlijke stokvis waar stokvisstamp van gemaakt werd. Is hij later niet even naar de Rechtestraat gegaan? Bij het oud gemeentehuis? Als het zo is, was hij toen een beetje gehaaider geworden, want ik heb er altijd een vrouw in de winkel zien staan en nooit meer een man. We zullen het vlug horen. Hij moet ook maar iets van Jantje Retera vertellen, die om de hoek woonde.


Datum: 15-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Volgens mij is den Teck inderdaad later in de Rechtestraat geweest, bij het oude gemeentehuis. Ik werkte in de Rechtestraat bij Jamin en in de middagpauze gingen we vaak haring kopen daar. Het beleg werd weggegooid en de haring ging tussen de boterhammen! Er stond inderdaad altijd een vrouw in de winkel. Stokvisstamp was lekker, maar ik vond het altijd zo vreselijk stinken als ons moeder dat aan het koken was!


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van den Hurk  
img

Den Teck was naast vishandelaar ook levensgenieter, ging vaak met vrienden vissen, met z'n boot 't water op en genieten van een huisje ergens aan de plassen, vandaar.


Datum: 15-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Er zat ook nog een vishandel in de Jan v. Lieshoutstraat, tegenover het kleinste cafeetje van Eindhoven. Krabben en krukelen, heerlijk zoutig met zo'n vliesje, wat met een naald of speld te verwijderen was. Wat was een kinderhand toch... Ging dat niet gewoon in een krant?


Datum: 15-01-2006
Naam: Eugène Mudde  
img

Inderdaad, de zaak naast Tecklenburg, om de hoek, was Retera. Oom van mij.


Datum: 15-01-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Is Jan, ong. 78 jaar, of zijn vader, jouw oom? Hij woont nu ergens op de Aalsterweg met Marietje de Wit, jouw tante? Ik heb hem al jaren niet gezien. Hij had een bedrijf op de Kleine Berg. Een lijstenmakerij.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Naast het stadhuis, in 1917 Rechtestraat 23, zat G. Elshout, Vischhandel. In 1934, zie foto 2509, was het nummer 30 en was de zoon P. Elshout de vischkoopman.


Datum: 16-01-2006
Naam: Hans van den Hurk  
img

Herman, ik niet persoonlijk maar (wijlen) mijn vader wel. Samen met Ber Staals van de (vroegere) Austin-garage op de Leenderweg en Frits van der Made en nog wat andere mensen waarvan ik me de naam niet meer herinner, gingen ze regelmatig vissen. Wat me altijd is bijgebleven, is dat ze dan enorm veel plezier hadden.


Datum: 16-01-2006
Naam: Eugène Mudde  
img

Wil, het zou best kunnen. Ik weet dat er een lijstenmakerij op de Kleine Berg zat. Mijn oom? Maar ja, de familieband is niet zo sterk. Ik weet overigens wel dat een tante van mij een sigarenzaak had in de Marktstraat, naast Simon de Wit.


Datum: 16-01-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Ik dateer de foto na 1960. In het gebouw aan de andere kant van de Nieuwstraat heeft lange tijd boekhandel LUDA gezeten.


Datum: 17-01-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Hans, bedankt voor je bijdrage wat betreft mijn vader en jou en de andere namen zijn mij wel bekend, ondanks de lange tijd geleden. Soms is het als van gisteren. Nog een vraag. Heb jij ook op de St. Catharinaschool gezeten in de tijd van hoofdmeester V.d. Zanden, die ook dirigent was van het koor in de St. Catharinakerk indertijd? Vader bracht nooit vis mee naar huis, of hij ving nooit iets of had genoeg in zijn zaak.


Datum: 18-01-2006
Naam: Hans van den Hurk  
img

Nee Herman, wel 'n paar jaar op 't Joris en ik ben ook geen lid geweest van dat koor. En wat het vissen betreft met dat clubje, mijn vader bracht wel eens vis mee naar huis, maar of hij dat nou gekocht had of zelf gevangen weet ik niet, alleen al als hij daarover begon dan begon hij al te glimmen van plezier. Welke stad van Nieuw Zeeland woon je als ik vragen mag?


Datum: 21-01-2006
Naam: Hélène van Coppelmans-van Wielink  
img

In de Kerkstraat had je voor Schellen ook nog de lijstenmakerij van Van Gorp. Victoire, de dochter, was mijn vriendin en volgens mij heeft haar broer de winkel (Sint Katrien) nu op de Grote Berg.


Datum: 23-01-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Hallo Hans, juist terug van een paar dagen vakantie. Antwoord op je vraag. Ik woon in Waitakere City Auckland de grootste stad in N.Z. en het ligt in het noorden van het noordereiland. Ik hoop dat dit een goed antwoord is.


Datum: 15-02-2006
Naam: Koen Dircksens  
img

Toevallig heb ik ongeveer in dezelfde tijd als Vic (najaar 1962) een foto van dit pand gemaakt. Mijn foto is zo scherp dat daarop in de bovenlichten is te lezen: 'De laatste bankstellen - tegen spotprijzen'. Is er misschien voor de sloop, nadat den Teck eruit was, nog een (tijdelijke) winkel van meubels geweest?


Datum: 15-02-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

De twee zaken zijn gebouwd in de oorlogsjaren, dus niet na de oorlog. Het was onze zaak en die van de groentenboer Lammers van Rooi. Beide hadden hun zaak op 6 december 1942 verloren tijdens het bombardement. Ik ging naar NZ in 1953, dus ik heb de tijd daarna niet meer meegemaakt. Ik heb zo'n idee dat de groentenhandel aan de overkant ging. Wat betreft Retera naast onze zaak: daar kocht ik mijn eerste pakje sigaretten, zeer vriendelijke en leuke mensen. Wij hebben nooit in de Rechtestraat een winkel gehad, die viszaak was van Piet van Elshout. Zijn vrouw stond altijd in de winkel, Piet bijna nooit. Zo dat is het wat betreft de zaak op de hoek. Als u er nog meer over wilt weten, laat het maar weten. Groeten van Den Teck.


Datum: 16-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Naar ik meen is Lammers van Rooy naar een noodwinkel gegaan, op de hoek van de Boschdijk/Nieuwe Fellenoord. Schuin tegenover de Bondstraat, waar toentertijd de Blinde man in een sigarenzaak woonde. Ik heb nooit begrepen dat hij die winkel kon bestieren.


Datum: 16-02-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Bedankt Wil, voor verdere inlichting over de zaak van Lamers van Rooy, ik dacht dat hij aan de overkant op de hoek van de Vestdijk ging, dat was tegenover het toenmalige oude Hotel Royal, en misschien van daar naar de Boschdijk/Nieuwe Fellenoord ging, maar zoals ik al zei in het vorige antwoord, na 1953 weet ik weinig.


Datum: 27-02-2006
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans  
img

Ik ben Marianne Hurkmans, een kleindochter van Piet Retera. Jan is mijn oom en die woont inderdaad aan de Aalsterweg. Doortje, zijn zusje, is mijn moeder. Mijn vader was Toon Hurkmans uit de Jan van Lieshoutstraat. De kleine noodwinkels van den Teck zijn eind jaren zestig afgebroken. Ons huis zakte toen bijna in. Wij hebben toen een huis in Best gevonden. De winkel heeft nog even gedraaid. Ik heb nog een zus, die woont in Best, en ik woon in Oss. De naam Mudde komt mij bekend voor. Tante Marie, een zus van opa, was de moeder.


Datum: 28-02-2006
Naam: Eugène Mudde  
img

Marianne, leuk om dit te lezen. Piet Retera was een broer van mijn moeder, Marie Retera. Piet had een sigarenwinkel in de Nieuwstraat. Dus Piet was mijn oom. Naar ik mij nog herinner, een goed geluimde man. Overigens: Piet had een zus getrouwd met ? en die hadden ook een sigarenzaak in de Marktstraat naast Simon de Wit. Heeft Jan Retera in de Bergstraat gewoond? Zoon van Toon Retera, meubel- en grafkistenmaker? Deze Toon was eveneens een broer van mijn moeder. Zo kom je nog eens ergens achter nietwaar?


Datum: 28-02-2006
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans  
img

Eugene, jouw moeder had contact met een tante Riek die op de Wal woonde en getrouwd was met een Groninger, Jan Oling. Ze zijn later in Waalre gaan wonen. Tante Lies woonde in Doorn. Tante Diny op de markt. Dan had je nog een huisschilder Karel, die woonde op de Leenderweg naast de Plaza. Mijn oom heet Jan Retera. Oom Toon uit de Bergstraat had ook een zoon Jan en een zoon Toon, die is midden jaren vijftig naar Canada vertrokken. Oom Willem was witte pater in Tanzania. Ik heb hem een keer ontmoet. In het klooster in Gemert heb ik kopieën gekregen. Woonden julie in de Mauritsstraat? De lijstenmakerij was vooraan in de Bergstraat. Jan en Marietje wonen nog steeds op de Aalsterweg. Hun enige docher Ineke is 10 jaar geleden gestorven aan een hartstilstand. Ze was pas 37 jaar en had twee zoontjes. Er schiet me weer iemand binnen: oom Bram. Die had iets te maken met de oprichting van de Eindhovense krant. Zo zie maar weer wat allemaal bovenkomt.


Datum: 01-03-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Op de Emmasingel woonde ook een fam. Retera, hij was huisschilder denk ik. Ik was goeie vrienden met de zonen Wim en Jan. Jan is pater, heeft lang gewerkt in Centraal Afrika en is nu in Frankrijk. Wim werkte bij Philips en woont nog in Eindhoven. Er was nog een dochter, maar ik ben haar naam vergeten. Beide jongens zaten op school met mij.


Datum: 01-03-2006
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans  
img

De meubelzaak die in de jaren zestig in de noodwinkels zat, was van de fam. Hens. Later is die naar de Kleine Berg verhuisd.


Datum: 15-03-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

De wazige plek wordt wat meer helder. Bedankt Michel. Als ik mij goed herinner ken ik nog een Arie van Mil. Familie? Woonde die niet naast Karel van der Meeren op de Grote Berg? Diens zoon en Arie waren ook koorknapen en acolieten in de Catrien!


Datum: 11-08-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

Wat een verhalen allemaal! Dat doet allemaal zeer veel deugd! Zonder verder alle namen te willen vernoemen zou ik graag enkele zaakjes willen corrigeren c.q. aanvullen. 1. De auto voor is naar mijn mening de eerste Ford Anglia. 2. Piet Elshout, met alle respect was een harde werker, maar ook een notoire drinker. Dit behoeft voor hen die hem kenden geen verdere uitleg. Piet was niet dikwijls in de zaak maar achter in zijn visloods achter de fietsenstalling van Louis Smulders. Dat weet ik zo goed omdat ik veel tijd zowel in de fietsenstalling als bij 'oom' Piet doorbracht. Later werd dat vakantiewerk! Heb aardig wat vis en paling schoongemaakt daarachter. Dat is de enige reden dat men meestal alleen mevrouw Elshout in de winkel zag. Later ook hun enig kind en dochter, die met een Hezemans Grote Berg gehuwd is. 3. Inderdaad was er om de hoek in de Nieuwstraat een sigarenzaak Retera. Kwamen die niet uit de Rechtestraat? Reden bombardement? De zoon, die later de zaak overnam, ken ik omdat hij bij het koor was van het Catrien en ook acoliet. 4. Ja, 'diejen Teck' was een echte levensgenieter en 'lustte um ok gère'! Altijd goede zin en hij nam ook alle tijd voor je! He, Herman, er liep altijd een vrouw rond in Zeeuws(?) kostuum! Durf het haast niet te vragen: was dat je moeder? Of was dat ergens anders? Zij liep altijd met een grote mand onder haar arm (vis natuurlijk!) door de stad. Ook een heel aardige vrouw. 4. Volgens mij was de zaak t.o. 't Geveltje (kleinste café van de binnenstad) Slagerij Koch. Met een zoon, Frans, heb ik op de lagere school gezeten in de Don Boscostraat. 5. Naar mijn weten was niet de hoofdonderwijzer Van der Sanden (woonde hoek Ten Hagestraat-Vestdijk Zuid, dus tegenover fam. De Haes in Ravensdonck) de dirigent van het Catrienkoor, maar Bas van der Aalst (onderwijzer 4e klas Catrienschool). Misschien dat Van der Sanden dat voor Bas van der Aalst was, maar dan was dat in de oorlog of daarvoor nog. Van der Sanden was voor de Catrienschool ook hoofdonderwijzer in de Ten Hagestraat (schoolnaam schiet mij even niet te binnen). 6. Herman, nog een vraag, waar is je vader na de Vestdijk naar toe gegaan? Want inderdaad is na hem een soort meubelzaakje in de noodwinkel gekomen. Lamers-van Rooij is vandaaruit naar de Catharinastraat gegaan en toen naar het Stratumseind. 7. Over noodwinkels gesproken: na de oorlog zat er in een houten noodwinkel Rechtestraat op de plaats waar boekhandel Van Piere is gebombardeerd, visboer Viveen. Die vilde zijn palingen levend met een nijptang zo open en bloot voor de ramen. Eng, maar ik bleef wel elke keer staan kijken. 8. En dan nog even over de noodwinkels in de Hooghuisstraat: zijn daar nog foto's van? De (tot nu toe) enige herinnering daaraan is het winkeltje van Riro (de eerste noodwinkel op de hoek links) naast bakker Janssen. Dat weet ik zo goed nog omdat ik daar de nylonkousen van mijn moeder naar toebracht om de ladders te laten ophalen. Dat deden ze daar deels met de hand en deels elektrisch over zo'n holle ijzeren buis heen. Kom daar nog maar eens om! Waar? Gewoon nieuwe kopen. Waren overigens leuke meiden die daar werkten. Wat een verhaal, niet? Het is allemaal heel leuk om het te lezen en hier en daar te mogen aanvullen. Wat een onbetaalbare site wordt dit voor oud-Eindhovenaren!


Datum: 12-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Louis, ge wit veul van de stad, maar ik vertel op foto 3739 over de visboer Verhoeven in de Kerkstraat, die verhuisd is naar de hoek van de Roostenlaan in een garage. Bij mijn weten was Viveen ook een visboer maar vergis ik mij dan zo in de naam? Wil je nog eens in je geheugen vorsen?


Datum: 12-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Volgens mijn vrouw, die we natuurlijk moeten beschouwen als kenner, werden de kousen na reparatie over een verwarmd kunstbeen gedaan, om ze in model te brengen, alvorens ze werden verpakt.


Datum: 12-08-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zie op foto 1643 de vrouw van Wil waaruit blijkt dat zij de expert bij uitstek is op het gebied van nylonreparatie.


Datum: 13-08-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

Wil, ik ga met jou en eventueel anderen even de Kerkstraat door vanaf de Catrien. Dan lopen we links langs de Catrien en komen bij de kosterswoning (de zoon was behulpzaam in de kerk en was aldaar ook acoliet), dan een groentezaak (van ene De Coo of zoiets), Toirkens (kachels e.d.), poort en woonhuis Caspar de Haan Verfhandel, nog een zaakje (geheugen laat mij hierbij een beetje in de steek, alleen weet ik dat daar later een fotozaak van De Zwaan inkwam) en als laatste op de hoek met de Wal de Etos.
Dan gaan we weer naar het begin van de Kerkstraat bij de Catrien, maar dan lopen we rechts. Eerst de puinhoop van boekhandel Van Piere (restanten bormbardement) en daar stond in de Rechtestraat dat groen geschilderde, houten noodwinkeltje met een vishandel en daar zat inderdaad zoals Wil zegt ene Verhoeven in (man met zwart krullend haar en een zwaar montuur bril op). Op de naam Viveen kwam ik omdat er, naar ik mij nu pas herinner, een geel bordje stond met zwarte letters dat Viveen blijkbaar de palingleverancier was. Waar Verhoeven daarna naartoe is gegaan weet ik niet. Volgens mijn herinnering zat er geen visboer in de Kerkstraat. Maar we lopen nog even de Kerkstraat rechts af: na die puinhoop de synagoge. Vervolgens een kleermakerij, dan even een wazige plek, maar geen visboer, om vervolgens op de hoek met de Keizersgracht bij Leo Schellens te komen. Alles is uiteraard voor correcties c.q. aanvullingen vatbaar!
Zeg Wil, wat je vrouw vertelt over die nylons is waar, maar bij Riro deden ze dat niet met een naaimachine maar met zo'n elektrisch 'hand-ding', dat eigenlijk dezelfde functie had als de naald van een naaimachine. Werkte je vrouw soms ook bij Riro? In dat geval moet ik ze kennen. En op die foto van de Bata, is dat je vrouw? Ik val weer in herhaling maar ik vind dit een 'verrekkes' leuk werkje om te doen!
Waar ik ook mee bezig ben, of liever gezegd wij, want een goede vriendin (Stratumseinder) van vroeger helpt mij (Rechtestrater) daarmee: een inventaris te maken van het Stratumseind en de Rechtestraat over wie er allemaal gezeten en gewoond hebben met van elk pand een foto. Dat idee ontstond bij mij toen ik zoiets in het ED las over het Stratumseind. Als dat klaar is, meld ik mij bij jou, Wil.


Datum: 13-08-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Nee Louis, ik denk dat moeder geen Zeeuws kostuum had, en zeker niet door de stad liep. Te druk thuis, groot gezin. Ik was al hier in Nieuw Zeeland toen vader van Vestdijk weg ging en de zaak op Kleine Berg tegenover het oude politiebureau opende. De vishandelaar Viveen had ook een bootje op de Dommel om paling te vangen, dacht ik. Het uitwisselen van herinneringen is een prachtig idee, vooral voor oud-Eindhovenaren. Wie weet of de twee zonen van slager Hezemans die naast ons woonde op de Demer, er nog zijn? Namen ontbreken mij. Ik zong in het koor van de Catharinakerk in mijn jeugdjaren en later bij de paters in de Paterskerk natuurlijk.


Datum: 14-08-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Viveen heeft nog in de jaren rond 1950 in de Arcadelstraat in Gestel gezeten met zijn vis. Hij verkocht zijn handel achter het huis in een soort schuur. Toegang door een gangetje langs het huis.


Datum: 14-08-2006
Naam: Michel van Mil  
img

Voor Herman Tecklenburg: jullie viswinkel was op de Grote Berg i.p.v. de Kleine Berg. Ik woonde drie deuren verder en herinner me nog goed als ik vrijdag 's avonds ('s nachts) terugkwam van café De Karseboom (Piet Giesbers), dat er zakken mosselen bij jullie voor de deur afgeleverd werden. Die lagen er in de ochtend nog. Dat zou nu niet meer kunnen.


Datum: 14-08-2006
Naam: Dini Gruijters  
img

Bij dezen haak ik even in op wat Herman Tecklenburg vraagt over de zonen van slager Hezemans van de Demer. Dat waren Teun en Peter. Teun heeft nadat hij zijn zaak verkocht had ons nog meegeholpen in de zaak, slagerij Gruijters op de Leenderweg (ik ben getrouwd met de oudste zoon van Sjaak Gruijters van de Voorterweg). Maar helaas is Teun denk ik anderhalf of twee jaar geleden gestorven en ik weet niet of Peter nog leeft.


Datum: 14-08-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Bedankt Michel voor de informatie over de zaak, dus Grote Berg in plaats van Kleine Berg, café De Karseboom, Piet Giesbers mij ook wel bekend, en Diny, hartelijk dank voor de info over de gebroeders Hezemans. Zijn er soms lezer die vroeger op de Demer woonden of vlakbij, en daarmee bedoel ik omstreeks de tijd voor het bombardement van 6 december 1942? Of op school zaten omstreeks die tijd in de Don Boscostraat?


Datum: 14-08-2006
Naam: An Mudde  
img

Van de fam. Rongen op de Grote Berg waren van de zes jongens enkele die in de Don Boscostraat op school hebben gezeten. Wim b.v. moest een voorbeeld noemen over het woord flikkeren. De meeste kinderen hadden het over het flikkeren van kaarsjes. Wim niet. Hij vertelde dat thuis ooit een bloempot van de vensterbank flikkerde. Piet moest maar bij het St. Catharinakoor gaan want hij zong toch zo goed. Onder leiding van Bas van der Aalst.


Datum: 15-08-2006
Naam: Michel van Mil  
img

Enige correcties voor Louis van Lierde: het hoofd van de Catharinaschool heette Gijs van de Zande (niet Sanden). Op de hoek van de Kerkstraat/Keizersgracht zat de tapijt- en gordijnenzaak van Schellen (niet Leo Schellens, want die had een trijpfabriek). Overigens in de Kerkstraat zat tussen de kleermaker (Kluytmans) en Schellen ook nog de bloemenzaak "Mimosa" van de de fam. Van Velzen. Ze hadden een zoon, Jan, die nu ongeveer 68 jaar moet zijn.


Datum: 15-08-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

Wim, ik ben geboren in de Rechtestraat in 1941, dus blijkbaar iets jonger dan jij. Teun en Peter zijn neven van mij. Zoals Diny al vertelde, is Teun helaas in 2005 overleden. Peter ben ik kwijt, maar zal dat proberen te achterhalen! Ik zat ook op de Catrien in de Don Boscoschool, het koor van de Catrien bij Bas van der Aalst en later bij de 'Sanghertjes van die Haghe' met pater Oddens. Jongens wat een tijden. Daar kan ik boeken over schrijven, maar doe dat niet op deze site!


Datum: 15-08-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

Wim, sorry! Tegen wie had ik het nu? Natuurlijk tegen jou 'Teck', Herman natuurlijk. Oei, oei!


Datum: 15-08-2006
Naam: Michel van Mil  
img

Louis, nog een aanvulling over de Kerkstraat. Tussen kleermaker Kluytmans en bloemenzaak Mimosa was nog een poort met daarachter het bedrijf van Jos de Haan (Sikkens verfgroothandel).


Datum: 15-08-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Bedankt Louis, over je aanvulling van de vragen, zo weet ik wat meer. Ik was op koor toen Van der Zande dirigent was. Bas v.d. Aalst ken ik niet meer. Ik heb ook met mijn broer Thijs op koor in de Paterskerk gezongen. Wij woonden toen in de Tramstraat, dus in de "buurt". Ik ben geboren in 1932 op de Demer. Verder misdienaar geweest in de Paterskerk en Catharinakerk in de jaren 40. Ik herinner mij nog een pater Kannegieter, een apart persoon, en pater Verhagen, die ik hier wel eens hoorde over de wereldomroep, nu al heel wat jaren geleden. Op de Kleine Berg woonde een familie Van Oorschot, met twee jongens op de Catharinaschool. Zij waren de vertegenwoordigers van de krant "De Maasbode". Eigenaardig dat die herrineringen zo vlot terugkeren. Dat is het voor deze keer. Nogmaals hartelijk dank.


Datum: 16-08-2006
Naam: Michel van Mil  
img

Hallo Louis, ik ben de oudste zoon van genoemde Arie. En vier van de zes zonen zijn in de loop der jaren lid geweest van het koor in de Catharinakerk. Wij woonden van 1937 tot 1953 op de Grote Berg 64d, niet naast maar schuin tegenover Karel Vermeeren. Recht tegenover ons woonde de broer van Karel nl. Antoon Vermeeren. Daarboven woonde de fam. Broeckx.


Datum: 16-08-2006
Naam: An Mudde  
img

De fam. Van Oorschot "De Maasbode" woonde bijna naast bakkerij De Groof. Zij hadden meen ik twaalf kinderen. De meisjes gingen naar de school in de Jan van Lieshoutstraat. Corrie van Oorschot kwam veel bij mij thuis spelen. We gingen toen vaak naar drogisterij Lachniet op de Kleine Berg. Daar kregen we wel eens een handjevol dropjes. Links van Lachniet was bakkerij Gruijthuizen die voorheen naast Van de Hurk (herenmode) op de Hoogstraat woonde. Van de Hurk woonde net voor P. van Kuijk sigaren. Bij V.d. Hurk hadden ze ook een meisje Riky, die kinderverlamming had.


Datum: 16-08-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Dank je wel An voor je verdere inlichting over de fam. Van Oorschot. Nu vertelde mijn broer, die ook hier in NZ woont, dat de familie Van Oorschot naar Australië was geëmigreerd, in de vijftiger jaren?


Datum: 17-08-2006
Naam: An Mudde  
img

Herman, de Maasbode liep zo ongeveer ten einde. Ze zijn inderdaad naar Australië verhuisd. Dat beeld heb ik ook daarvan. Zo lever je ook, al zit je ver weg, een bijdrage aan de Eindhovense geschiedenis.


Datum: 17-08-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

An, dank je wel voor je antwoord over de familie Van Oorschot. Er zijn zo veel dingen die ik wel eens zou willen weten, maar als ik ermee begin stop ik niet. Toch één ding, ik zou wel eens willen weten of er nog mensen zijn die op de Demer woonden omstreeks de jaren 40-42, toen ik daar opgroeide.


Datum: 04-09-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik ben Marjo Spierings en wij woonden op Stratumseind, café "Happy End". Ik herinner mij dat ik op de woensdag na carnaval (in de jaren 50) altijd hele schalen met haring moest halen bij "Den Teck"op de Rechtestraat, voor het "haringhappen".


Datum: 04-09-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Bedankt voor de info, maar ik denk dat je niet bij ons kwam voor de haring. Onze zaak was op de hoek Vestdijk/Nieuwstraat. Ik denk dat het Van Lieshout was. In ieder geval leuk dit eens te weten.


Datum: 04-09-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Waarschijnlijk ben ik ook een van de mensen die niet beter weten dan dat "den Teck" bij het oude gemeentehuis heeft gezeten in de Rechtestraat! Sorry. Je noemt Van Lieshout, maar dat zal dan moeten zijn "Piet Elshout", die heeft daar ook gezeten.


Datum: 04-09-2006
Naam: Herman Tecklenburg  
img

Ja Marjo, ik had het fout, het was inderdaad Piet Elshout. Bedankt. Ik houd mij aanbevolen over nieuws over oud-Eindhoven. Houdoe.


Datum: 05-09-2006
Naam: Marianne van Hasselt-Hurkmans  
img

Marjo, wat leuk om je tegen te komen, ik ben vroeger vaak bij jullie geweest. Mijn vader ging op zondagmorgen vaak toepen of biljarten. Ik speelde dan achter bij juliie met de lege flessen. Mijn vader heette Toon Hurkmans en was getrouwd met Doortje Retera. Wij woonden naast Den Teck. Ik herinner ook nog je zusje Hannie en je broer Ad.


Datum: 21-10-2006
Naam: Peer Retera  
img

Ik ga me er ook lekker in mengen. Vooral omdat het veel over de Retera's gaat: allemaal familie van me dus jullie ook! Even mijn lijn uitleggen. Mijn vader heet Jo Retera (1930) en hij was een zoon van Bram (Abraham) Retera (1892) en de oudste van 12 kinderen! Mijn vader vertelt nog over zijn bezoeken aan zijn tante op de Nieuwstraat (de sigarenzaak dus). Ik heb ook Jeanine Hurkmans leren kennen (achternichtje dus). Wat is en was Eindhoven toch mooi.


Datum: 16-01-2007
Naam: Tonnie Tuns  
img

Bas van de Aalst was inderdaad de dirigent van het Catharinakoor en tevens leraar op de lagere school aan de Don Boscostraat. Ik heb vijf jaar in het koor gezongen. De organist was Hub Houet. Kapelaan Raaymakers, een toffe peer, was verantwoordelijk voor de gang van zaken in de kerk. Mooie tijd, vooral met Kerstmis, dat was zingen in een stampvolle kerk. Ik heb ook bij hem in de vierde klas gezeten, dat klopt dus allemaal. Hoofd van de school was meester Van de Zande, maar toen ik in de zesde klas zat, is hij met pensioen gegaan en opgevolgd door meneer Dongelmans, die ook het dirigentschap van Bas van de Aalst heeft overgenomen.


Datum: 11-02-2007
Naam: Paula Brom-van der Sommen  
img

Ik heb ook nog 'n leuk voorval m.b.t. de viswinkel van de Teck op de Grote Berg. Het moet ongeveer in het begin van de jaren 60 geweest zijn. Ik was 'n jaar of 8. Ik moest voor m'n moeder 'n pot haring gaan halen en kwam er al huppelend mee thuis. Daar bleek bij aan komst niets van overgebleven te zijn. De pot was helemaal troebel, geen vis meer te bekennen. Ga daar maar mee terug want daar heb ik niets meer aan zei m'n moeder. Daar kreeg ik te horen dat het m'n eigen schuld was want ik had er niet mee mogen schudden. Wist ik veel.


Datum: 18-06-2007
Naam: Petri van Gelder  
img

Ik kan me nog herinneren dat er heel vroeger in de Dommel (ter hoogte van de Bleekstraat) een roeibootje lag met daarnaast een kist (die dus in het stromende water hing) waarin levende paling zat, in afwachting dus dat die gevild zou worden door ik dacht Viveen.
<<< Petri, kijk eens naar foto 1151 (Tini) >>


Datum: 07-09-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

En de datum kan veranderd worden in 1961.<<< is gebeurd (Peter) >>>


Datum: 15-10-2009
Naam: Rinus Dost  
img

Ik heb van 1965-1970 met mijn ouders in het pand gewoond met de brandtrap en balkons. Mijn ouders runden hier Hotel Garni "City". Naast ons was toen Retera met zijn rookwarenwinkel gevestigd, onder ons zat Verberne met zijn damesmode en aan de andere kant fotograaf Van Beurden. Prachtige tijd gehad daar midden in de stad. Poetste voor een dubbeltje 's ochtends de schoenen van de hotelgasten voor ik naar school ging. Mijn vader stond al om 5.30 uur op om het ontbijt voor te bereiden en moeder poetste de kamers. Door de week vol met gasten van Philips en in het weekend stroomde het vol met Amerikaanse militairen die in Duitsland gelegerd waren. Dat was een tussenstation ten tijde van de Vietnamoorlog. Deze militairen hielden in die tijd behoorlijk huis op de Markt in kroegen als de White Horse, Poort van Kleef e.d.


Datum: 16-10-2009
Naam: An de Groof  
img

Indeling Kerkstraat. Rechts vanaf Rechtestraat: Van Piere-boekhandel, Werrelman-opticien, ?-stoffeerderij, synagoge, Bemelmans-groothandel tabaksartikelen, Kluytmans-kleermaker, de Haan-van Beek-drogisterij/verfhandel, van Velzen-bloemist, van Gorp-beelden etc., Schellen-bedden en gordijnen. Links kerk, kerkhofs-koster, Coo-groenteboer, ?-bakker?, de Pindol (later Strijbos-Hurkmans-textiel), De Haan-Waterreus-schildersbedrijf, Toirkens-kachels, pand Van der Velden-schilder met in de winkel kruidenier.


Datum: 16-10-2009
Naam: Truus van Rooij-Sanders  
img

An, de naam van de bakker in de Kerkstraat was Peters.


Datum: 30-12-2016
Naam: Peter Ernest  
img

In de periode 1938 tot ongeveer 1950/52 is er aan de Vestdijk/hoek Nieuwstraat een restaurant geweest. Weet iemand de naam hiervan nog? Of heeft iemand foto's waar het op zou kunnen staan?


Datum: 30-12-2016
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Slager Hezemans had, buiten twee zoons, ook een dochter, Els. Ze Is lang mijn collega geweest bij webwinkel (vroeger heette dat postorderbedrijf) Otto in Tilburg.


Datum: 30-12-2016
Naam: Wil van Hout  
img

Op de hoek was Verheugen gevestigd, Peter. Zie foto 20756.


Datum: 31-12-2016
Naam: Hans van Melis  
img

Verheugen zat daar in 1943-1944. Op foto 14666 is te zien wat er van de hoek over was op 14-9-1944. Een wat oudere foto is 16051.


Datum: 01-01-2017
Naam: Wil van Hout  
img

Enkele zusters van mij werkten er vroeger, naar ik meen op de Demer.


Datum: 01-01-2017
Naam: Ben Brekelmans  
img

Dat klopt, Wil. Zie foto 24886. Uit de verhalen van mijn in 2001 overleden moeder heb ik begrepen dat het destijds ook een populaire ontmoetingsplaats was voor twens. Ze noemde daarbij in één adem ook altijd Sensory o.i.d. Jammer dat ik daarvan niks kan terugvinden op deze onvolprezen website.


Datum: 19-11-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

Weinig foto's met zoveel commentaar en herinneringen. Ik herinner me de viswinkel van Tecklenburg ook nog heel goed vooral door de aquaria met levende vis. Die Elshout uit de Rechtestraat was zeker familie van de Elshout die getrouwd was met Corrie van de Rijt uit de Vrijstraat. Ik heb als kind een keer een aanvaring met een Retera uit de Bergstraat gehad, ik had op straat een ruzietje met mijn zusje en Retera meende tussenbeide te moeten komen. Familie van Piet Retera? Veel bekende namen, ook al kende ik de meeste niet persoonlijk.