EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24674

Bijdrager:

Jaar:

1981

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

625 Zwaanstraat

Straat:

Philips Complex Strijp 2/T*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Strijp 2 / T

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Golfkartonfabriek Beukenlaan (1)

Beschrijving

De imposante hal waarin 2 golfkartonmachines het golfkarton produceren.


Geplaatst op

08-07-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-07-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Toen de golfkarton uit het gebouw was en het leeg stond, is nog even sprake van geweest dat Philips Concern Service in dit gebouw zou komen. Maar als je de Kelder had gezien. daar stonden pilaren van meer dan 2 meter doorsnee. En zo op een afstand dat je er met moeite zelf door kon lopen. Die pilaren waren nodig geweest om de grote machines te dragen. Het zou kapitalen kosten om die pilaren in de kelder te slopen. Weet iemand of die pilaren nog steeds in de kelder staan daar? Philips Concern Service is toen verhuisd van de Lodewijkstraat naar gebouwen; SDM (veemgebouw) en SBP. Later nog SAN en SBI


Datum: 09-07-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik had begrepen dat de golfkartonfabricage was overgenomen door Kappa. Wie weet er het naadje van de kous?


Datum: 09-07-2010
Naam: Ellie Wijman-Loots  
img

Dit heb ik op internet gevonden. Papier- en golfkartonfabriek. In 1919 startte Philips de productie van golfkarton voor de verpakking van gloeilampen. Sinds 1926 werd ook grijs papier vervaardigd, grondstof voor golfkarton. Golfkarton werd ook aan derden geleverd. In 1950 werd een nieuwe, moderne, golfkartonmachine in gebruik genomen en in 1952 kwam deze in een nieuwe fabriek te staan. In 1957 werd opnieuw een grijspapierfabriek geopend. Voorts kwam toen een samenwerking met Emba tot stand, waarbij Movi te Rotterdam als een joint-venture werd opgericht. Met het Britse papierconcern Bowater werd eveneens een samenwerking aangegaan wat leidde tot de bouw, in 1960, van Bowater Philips te Gent. Deze fabriek werd in 1970 door brand verwoest waarna plannen van Movi om in Etten-Leur een fabriek te bouwen versneld werden uitgevoerd. Deze fabriek bestaat nog steeds maar heet nu Schut Flexible Packaging. Uiteindelijk werd de grijspapierfabricage uitbesteed bij de Papierfabriek Roermond en in 1974 werd de Philips papierfabriek gesloten. Voor golfkarton werd in 1980 samen met Emba het verkoopkantoor Empee opgezet, waar in 1982 de bedrijven in Etten-Leur en Eindhoven bij werden ondergebracht. In 1988 werd de Philips Bowaterfabriek te Gent verkocht aan het Zweedse SCA Packaging, en het Philips aandeel in Empee werd overgenomen door Assi en Bührmann-Tetterode. Hiermee kwam een einde aan de papier- en kartonactiviteiten van Philips


Datum: 09-07-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Iemand die op deze afdeling zijn loon verdiende, werkte voor iemand uit Woensel "Op de kartonnage" Dat was een algemeen gebruikte naam.


Datum: 10-07-2010
Naam: Hennie de Groot  
img

Dat klopt helemaal Ellie. Het gebouw waar de "kartonnage"  in zat was gebouw:TK.


Datum: 11-07-2010
Naam: Cees van Rooij  
img

Ik ben er alweer een aantal jaren uit maar meen me toch het verdere verloop bij de golfkartonfabriek, na het verhaal van Ellie, als volgt te herinneren. Nadat Philips de kartonnageactiviteiten had verkocht draaide de fabriek verder onder de naam AssiDomän. In 1998 werd, ik dacht uit een managementbuy-out bij o.a. KNP-BT, de Kappa-group opgericht. Kappa nam de golfkartonfabriek eind vorige eeuw van AssiDomän over. In 2005 ontstond uit de Jefferson Smurfit Group en de Kappa Group het huidige Smurfit Kappa. Op de Zwaanstraat zijn momenteel nog de bedrijfsonderdelen RapidCorr en Recycling van de Smurfit Kappa Group gevestigd. Er wordt geen golfkarton meer gemaakt.


Datum: 12-07-2010
Naam: Leo Pelzer  
img

Zie ook diverse foto's onder nr. 24691.


Datum: 18-04-2011
Naam: remco lammers  
img

Het verhaal van Cees klopt helemaal. De oude papierfabriek (gebouw TAA) op het Strijp 2 complex dat rond 1977 gesloten is wordt sinds media 2010 verhuurd aan de Industriele veiling Eindhoven bv (voormalig Philips veiling , Philips houtverkoop). De industriële veiling (al enkele jaren een zelfstandige firma) die door mijn vader Joop lammers en mij bestierd wordt heeft dit volledige pand gehuurd voor het uitstallen van van zijn handelsvoorraad. Het is een mooi nostalgisch pand (gebouwd 1957) dat in de oude staat is achtergebleven en waar we zeer trots op zijn. Graag zou ik wat foto's willen plaatsen maar ben er nog niet helemaal achter hoe dit in zijn werk gaat.