EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

24422

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

435 Oude Gracht-Oost

Straat:

Eckartseweg*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Eckartseweg

Beschrijving

.


Geplaatst op

05-06-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-06-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Wij fietsten vroeger vanuit Stratum naar Son waar onze tante zuster in het klooster was (tegenwoordig De Sonnerie). We gingen door de Woenselsestraat en Vlokhovenseweg, dat herinner ik me nog. Of de Sonseweg ook op die route lag, weet ik niet meer. De Sonseweg ligt nu in Vaartbroek, maar ik denk dat deze straat slechts de naam heeft gekregen en niet op dezelfde plek ligt als de Sonseweg van deze foto.


Datum: 05-06-2010
Naam: Wim Roxs  
img

Therèse, ik ben zelf in Vlokhoven geboren, en heb er mijn jeugdjaren doorgebracht. Ik kan je vertellen, dat dit een prachtfoto is van de originele Sonseweg naar Son, inderdaad een verlengstuk na de Woenselsestraat , gevolgd door de Vlokhovensweg. Die Woenselsestraat was als het ware, één rechte weg, op enkele flauwe bochten na. Vanuit Stratum kwam men doorgaans via de Kloosterdreef op de splitsing Frankrijkstraat/ Woenselsestraat, daar ging het dan rechts via de Woenselsestraat en Vlokhovensweg richting Son. De laatste opmerking over de Sonseweg in Vaartbroek klopt helemaal, en heeft die naam later gekregen, en heeft niets te maken met de oude Sonseweg, alhoewel in de buurt gelegen. Weet je nog dat er rechts een royaal fietspad lag, (op de foto links) direct achter de bomen, welke tot Son doorgetrokken was.? Deze oude weg ligt er toch nog steeds?


Datum: 05-06-2010
Naam: Hans van Melis  
img

De Sonseweg lag niet op jullie route, de Vlokhovenseweg ging op de grens Eindhoven Son over in de Eindhovenseweg. De Sonseweg in Vaartbroek volgt globaal gezien het oude trace van de Sonseweg (zie composietkaart 19696 van Bauke ). De weg op de foto en de weg die Wim bedoelt is de Eindhovenseweg in Son. Op kaart 216 heet de Sonseweg nog Heerenweg, nu heeft het laatste stukje van de vroegere Sonseweg vanaf de Florencelaan weer de naam Heerenweg. Op kaart 1079 staat de hele Sonseweg.


Datum: 06-06-2010
Naam: Toon Franse  
img

Hallo Wim,is dit niet de weg vanaf de Eckartseweg naar Soeterbeek-Nuenensboord met aan beide zijden een fietsstrook van kleine klinkers met in het midden kasseien? En is de bebouwing rechts op de achtergrond niet kasteel Eckart (Eckartdal)?


Datum: 06-06-2010
Naam: Toon Franse  
img

De weg van Vlokhoven naar Son had een betonnen fietspad aan de rechtse kant van de weg voor beide richtingen met bomen tussen weg en fietspad en geen bomen aan de linkse weghelft, op de foto is volgens mij de Eckartseweg even voorbij een kleine boerderij die er nog is, maar nu als herberg in een woonwijk, met rechts op de achtergrond gesticht Eckartdal. Zie foto 13811 midden bovenaan. Voor de weg naar Son zie foto 15302 en 23281.


Datum: 06-06-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Jawel Toon, maar de weg die jij bedoelt is de weg die vanaf de Vlokhovenseweg naar Son liep. Die weg heette na de grens met Son Eindhovenseweg en zo heet hij, nu hij gedeeltelijk op Eindhovens grondgebied ligt, nog steeds. Een groot deel van deze weg ligt er nog steeds vanaf de rotonde bij Esp, langs Bokt naar Son. De ligging van de Sonseweg waarover hierboven wordt gesproken kun je zien, zoals Hans zegt, op kaart 1079.
Maar volgens mij is deze foto helemaal niet van de Sonseweg. De Sonseweg was nl. een gewone zwarte pad, niet bestraat zoals op de foto. En voor wat betreft de bouw van Eckartdal kun je best wel eens gelijk hebben. In dat geval is dit een foto van de tegenwoordige Nuenenseweg, vóór Eckartdal langs dus. Ik heb een grote versie van de foto geplaatst, daarop zie je dat er links een hoop stenen ligt en rechts tussen de bomen door zie je een gebouw. Is dat Eckartdal?


Datum: 06-06-2010
Naam: Wim Roxs  
img

Hoe langer er naar kijk, begin ik nu toch ook te twijfelen, en geloof ik dat Toon het goed ziet. Dit lijkt meer op de weg vanaf de Eckartseweg richting St. Jozefdal, de weg, welke ik ook vaak heb afgefietst. Inderdaad had de weg naar Son vanuit Vlokhoven maar aan één kant een bomenrij, nl. daar, waar het fietspad lag.


Datum: 06-06-2010
Naam: Peter Vermeulen  

Vergelijk de bebouwing met foto 4070 waarop het Irene-paviljoen van het St Jozefdal is te zien.


Datum: 06-06-2010
Naam: Lieke Slegers  
img

Als we naar Son fietsten kwamen we volgens mij langs een kruisbeeld dat langs de weg stond. Aan welke weg stond dit en is hier misschien een foto van? <<zie hiervoor foto 23208 en foto 14958 (red.)>>


Datum: 07-06-2010
Naam: Cor Platenburg  
img

Ik heb in de velden ten oosten van de Woenselsestraat heel wat afgestruind in de jaren '50. Ik kan jullie verzekeren dat de Sonseweg in die tijd bij ons gewoon Heerweg heette en.... niets meer was dan een zandpad tussen de velden en weilanden zoals Tini al zei! Niks verhard, niks geen bomen! De weg op de foto doet me eerder denken aan de de Eckartseweg. Als wij vanaf de Woenseslsestraat via de Eckartse Heiweg naar Soeterbeek liepen dan kruisten wij achtereenvolgens de Stoutheuvelweg, de Heerweg (Sonseweg) en de Vaartbroekseweg, allemaal zandpaden (ook de Eckartse Heiweg zelf was een zandpad behoudens het eerste stuk van zo'n 50 meter vanaf het café van Betje Hinsen wat provisorisch verhard was met sintels. Daaraan heeft de weg mogelijk zijn bijnaam Zwarte weg te danken). Vervolgens kwamen we op de Soeterbeekseweg, in mijn herinnering ook onverhard behoudens het laatste stuk waar de Eckartseweg overging in het bestrate deel van de Soeterbeekseweg. Als je op dit punt rechtsaf ging kwam je bij het St. Jozefdal uit. Als je linksaf ging kwam je langs kasteel Soeterbeek en kon je ietsjes verder rechtsaf naar Nuenen. De gebouwen die rechts tussen de bomen door te zien zijn, zijn inderdaad van het St. Jozefdal aan de Eckartseweg.


Datum: 07-06-2010
Naam: Cor Platenburg  
img

De opmerkingen van Toon Franse over de weg van Vlokhoven naar Son kloppen helemaal. Het gaat zelfs nog verder. Het betonnen fietspad aan één kant, bedoeld voor beide rijrichtingen en gescheiden van de rijweg door een berm met bomen, liep vanaf Vlokhoven naar Son tot aan de bebouwing. Als je Son weer verliet, richting Nijnsel en St. Oedenrode, dan ging de weg zoals hiervoor beschreven weer verder en liep voor zover ik me nog kan herinneren helemaal door tot Schijndel en misschien nog wel verder. Ik heb die weg als kind samen met mijn ouders meerdere malen per jaar op en neer gefietst als we bij mijn moeders zuster, die aan de Lindendijk in St. Oedenrode woonde, op bezoek gingen.


Datum: 07-06-2010
Naam: Frits Hekman  
img

Als maker van de foto wil ik wat duidelijkheid scheppen. De reactie van Toon Franse van 6 juni 2010 geeft precies aan wat er op de foto staat. De gebouwen rechts op de achtergrond zijn van het toenmalige "St. Josephdal"; dat heet nu "Eckartdal". De stapels stenen links op de voorgrond zijn bestemd voor de verharding van vermoedelijk de Faunuslaan; de bebouwing in die buurt begon ongeveer in 1963/1964.


Datum: 13-01-2011
Naam: Dick Smid  
img

Wij wonen aan de Esperenkamp, precies daar waar vroeger de weg naar Son geweest moet zijn. Onze kavel ligt deels op de voormalige sloot langs die weg. Dat zou blijken uit het feit dat bij de bouw ruim een meter dieper dan gebruikelijk voor de fundering gegraven moest worden. Men heeft ons altjd verteld dat dat de Sonseweg was. Klopt dat?


Datum: 13-01-2011
Naam: Dick Smid  
img

Vraag: op de hoek van de Florencelaan en de Heerenweg (nu fietspad) stond vroeger (eind jaren 80) een auto-sloperij / garage / citroën-specialist? Wie kan daar meer over vertellen? Dank, Dick


Datum: 13-01-2011
Naam: Hans van Melis  
img

@ Dick 1. Het kan ook de plek zij waar mijn dochter, en alle buurkinderen, vroeger schaatsten. In de hoek tussen de Florencelaan en de Sonseweg liep het altijd onder.
@ Dick 2. Ja in die tijd reed ik een Visa en ging vanuit de Busweg helemaal te voet naar de verkoper van tweedehands autoonderdelen achter de kippenboerderij of hij daar ook sloopte weet ik niet.


Datum: 13-01-2011
Naam: Tini van Rooij  
img

Hans, de kippenboerderij stond op voormalig Sons grondgebied en de weg die in Eindhoven Sonseweg heette veranderde bij de gemeentegrens van naam en had daar ter plekke de naam Herenweg. Die naam heeft hij nog steeds alleen is de weg nu een fietspad.


Datum: 18-01-2011
Naam: Jack Sliphorst  
img

Dick, de naam van de Citroën sloper was van Vlokhoven, zoon/zonen van de kippen-eierboer.
Toen de ouders nog de kippenboerderij hadden bezorgden zij ook nog eieren aan huis in Vaartbroek.
Waren goede eieren!