EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

24265

Bijdrager:

Jaar:

1980

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Bands / Orkesten

Onderwerp 3.:

Kosmos

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kosmos

Beschrijving

Bij deze 'n foto genomen begin jaren tachtig in de Leemerhoef. De eerste Kosmos. D.w.z. Jan de Natris had inmiddels de plaats van Peter Geels overgenomen. (Peter Geels die in het begin van de jaren negentig de "tweede Kosmos" oprichtte.) Jan de Natris was van de Jack Bierensband afgekomen om Peter Geels te vervangen. In die periode was Kosmos 'n druk bezet orkest. Uiteraard was er toen volop werk in het bruiloften- en partijencircuit (ondanks de crisis van de jaren 80). Alles werd toen nog live gespeeld en de eerste midifiles zouden pas eind jaren 80 langzaam hun intrede doen. Achter de drum Jan Pero (overleden), gitarist Jan de Natris, Bassist Nino Leijdelmeijer(?) en achter het orgel Cees van Veldhoven uit de Knokkelaan. Ook Cees van Veldhoven is in het najaar van 2008 gestorven. Ik denk dat Kosmos tot halverwege jaren 80 heeft bestaan. Er werd op den duur nogal veel gewisseld en wat blazers eraan toegevoegd en de "regerende hand' van Cees was dusdanig dat hij het orkest uiteindelijk niet bij elkaar kon houden en de ene na de andere muzikant ging "lopen". Er werd teveel gerommeld en gewisseld met muzikanten en uiteindelijk bleef er van de eerste Kosmos niets meer over. Cees is toen als entertainer (keyboard en accordeon) verder gegaan. De laatste tien jaar van zijn leven heeft Cees nog wat opgetreden met accordeon. Van huis uit was Cees 'n verdienstelijk stoffeerder. Als muzikant heeft Cees van Veldhoven hier in de regio o.a. muziek gemaakt met de Starlights, Clovis en toen zijn eigen orkest Kosmos. Cees deed ook af en toe wat invalwerk.


Geplaatst op

20-05-2010

Reacties:

Datum: 21-05-2010
Naam: Rob Aerdts  
img

Leuke foto. Ik zat dus (slaggitaar/zang) in de versie van Kosmos die Peter Geels weer oprichtte in april 1990. Ik heb er tot juli 1994 deel van uitgemaakt samen met Peter Geels (basgitaar/zang), Martijn Geels (zijn zoon, keyboards) en Jan Pero (drums/zang). Edwin Pfeiffer heeft daarna het stokje van mij overgenomen. Jan Pero is helaas veel te vroeg overleden in december 2002.


Datum: 25-01-2014
Naam: C. Leidelmeijer  
img

Mijn vader, bassist Nino Leidelmeijer, is helaas in 1998 overleden.


Datum: 21-01-2016
Naam: Jos de Natris  
img

Wie kan mij iets meer vertellen over Jan de Natris? Wie waren zijn ouders? Waar woonde hij? Had hij kinderen? Broers of zussen?
Ik doe stamboomonderzoek van de familie "De Natris". Ik kan hem niet traceren omdat er erg veel waren met de roepnaam Jan. Elk aanknopingpunt is dus welkom.


Datum: 05-05-2016
Naam: Frans Groenen  
img

Hoi Jos, Ik heb vroeger bij Jan in de straat gewoond. Ik heb van hem mijn eerste gitaaraccoorden geleerd; dat was in de Van Cuijkstraat in Valkenswaard. Zijn vader heette Gerrit de Natris en we noemden hem kappertje omdat hij 's avonds haren knipte. Jan had drie zussen voor zover ik weet, nl. Maria, Carlijn en Ria, dacht ik. Maria was volgens mij de oudste zus en heeft lang (misschien nog) in de Hazestraat in Valkenswaard gewoond. Ik hoop dat je wat kunt met deze info en succes met je verdere onderzoek.