EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23421

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

611 Eliasterrein, Vonderkwartier

Straat:

Lodewijk Napoleonplein

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Bels Lijntje

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Spoorwegovergang

Beschrijving

Spoorwegovergang Lodewijk Napoleonplein.
Op de achtergrond het Vonderke en Leo van Kuik sigarenwinkel


Geplaatst op

01-03-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-11-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dit plekje behoort tot mijn vroegste herinneringen. Dagelijks (tijdens WOII) passeerde ik deze overweg op weg naar het bewaarschooltje in de Ernst Casimirstraat. Toen mij daar werd gevraagd wat ik later wilde worden zei ik: Overwegwachter. Het leek me toen een fantastisch beroep, de hele dag in een kotje zitten en af en toe de overwegbomen laten zakken en ophalen. Ik ben het niet geworden en niet alleen omdat het beroep al gauw overbodig werd. Links zien we ook nog het zwarte pad dat naar de St Petrus melkfabriek liep. Rechts daarvan was ook nog een stukje van de Gender dat bij de volgende overweg, Willemstraat, onder het spoor doordook en ondergronds kronkelend zijn weg vervolgde naar de Emmasingel. Op de achtergrond de Steentjeskerk en het PSV stadion dat destijds nog geen lichtmasten had.


Datum: 19-11-2010
Naam: Peter Smid  
img

Het Vonderke of de Ambassadeur op de achtergrond? Ik meen de kerk aan de Antoniusstraat en een van de mattenkloppers van het stadion te zien. Het Vonderke lag aan de andere kant van het plein, dacht ik.


Datum: 20-11-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ja die mattenklopper zie ik ook, maar die is van ver na de oorlog. Wie kan een juist jaar op deze foto plakken? Het kotje is net niet te zien, of was al afgebroken toen deze foto werd genomen. Het bevind/bevond zich a.d. overkant, een beetje rechts van waar we de paaltjes zien. Het neerlaten en ophalen geschiedde door een mechaniek van kettingen. De overwegwachter moest met de hand een zwengel bedienen waardoor de kettingen in beweging kwamen die onder de grond met de spoorbomen waren verbonden.


Datum: 20-11-2010
Naam: Frank vd Weijden  
img

De juiste datum is 1959 ik heb toen deze foto zelf gemaakt. Ik woonde toen in de Sofia v Wurtemburglaan en hoorde dat daar alles verdween dus snel nog even een foto maken met mijn Agfa clack die ik net gekregen had. Die straat heet geen Ernst maar Hendrik Casimirstraat daar was vroeger een Joods kerkje maar schooltje weet ik niets van. Dat moet dan van voor de oorlog zijn. Van toen af heb ik daar gewoond.


Datum: 21-11-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Frank bedankt voor de aanvullende informatie. Het bewaarschooltje was gevestigd in een particuliere woning en heette Rehoboth. Vanwege die naam denk ik dat het van de gereformeerde gemeente was. Er is een flauwe bocht in de Hendrik Casimirstraat, aan de rechterkant ongeveer in die bocht was het schooltje. In de jaren dat jij een clack had, had ik een soortgelijke camera, als ik me niet vergis een Agfa Click. Ik ga eens opzoeken wie al die koninklijke (?) personages die in de buurt vernoemd zijn, waren. Ik begin met Hendrik Casimir.


Datum: 23-11-2010
Naam: Frank vd Weijden  
img

Ik denk dat we het over hetzelfde huis hebben, dat joodse kerkje was daar namelijk ook.
gr. Frank