EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

22810

Bijdrager:

Jaar:

1951

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Jeugdorganisaties / Scouting

Onderwerp 3.:

Scouting, St Hubertusgroep Tivoli

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Groep hopman Schaffels

Beschrijving

De groep van hopman P. Schaffels (2e linksboven) poseert in het Leenderbos omstreeks eind jaren 40. Enkele namen van de padvinders zijn: Boven: 1= H van Loenhout, 4= J v.d. Boogaard, 6= C Oldemonnickhof, 7= F Broekman, 8= F Cuijpers.


Geplaatst op

28-12-2009

Reacties:

Datum: 30-12-2009
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Bovenstaande foto is genomen in 1951 tijdens het zomerkamp in Smakt (Limburg). Het betreft hier groep 3 van de Sint Hubertustroep uit de Tivoliparochie. Het troeplokaal bevond zich op het Arnaudinaplein in Tivoli (destijds nog gemeente Geldrop). Groep 3 stond onder leiding van Hopman Schaffels uit de Tongelresestraat, en vaandrig van Woensel uit Stratum. De namen die ik in mijn foto-album heb staan zijn: Staande vlnr : Henk van Loenhout, Hopman P. Schaffels, Vaandrig van Woensel, Jan van den Bogaert, ?????,Cor Oldemonninckhof, vd.Broek?, Frits Kuypers, ?????, ?????, ?????, ?????,?????, Wim van Hedel. Zittend vlnr: Theo Rats, Peter de Groot, ?????, Willie Erhard, ?????, ?????, Tinie Smits, Theo Geurts. Hopelijk zijn er lezers die de ????? kunnen invullen. De deelnamelijst aan de Romereis kan ook helpen omdat er nogal veel bijstaan die deze indrukwekkende pelgrimage en audientie bij paus Pius de 12de in het heilige jaar 1950 meegemaakt hebben. Een 14 daagse busreis over, wat we nu binnenwegen noemen. Groep 3 bestond uit 4 patrouilles met vogelnamen. Elke patrouille bestond uit zo'n 6 man. Mijn patrouille heette "De Houtduiven" PL(patrouilleleider was Frits Kuypers en APL Tiny Smits? Er zijn bij mij nog meer foto's die gemaakt zijn tijdens dat kamp. (o.a. een bezoek aan oorlogsmuseum Overloon). Groet Jan van den Bogaert


Datum: 30-12-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ik zie ze zo niet er bij staan, maar volgens mij maakten in die tijd ook Dhr. Ge Arends en Annemarie Reesink deel uit van de leiding.


Datum: 30-12-2009
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Ge Arends staat wel vemeld als staflid in het reisverslag van de Romereis uit 1950 maar maakte geen deel uit van het groepje op de foto in 1951. V.w.b. Annemarie Reesink: Ik kan me niet herinneren dat we in die tijd vrouwelijke leden bij de verkenners hadden, wellicht was ze bij de leiding van de gidsen. Daar heb ik geen documentatie van. Overigens was onze aalmoezenier Pater van Helvoirt van het rectoraat Tivoli. Een niieuwe naam die me te binnen schoot is M.Veeke staat links van Wim van Hedel.


Datum: 30-12-2009
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Op de achterste rij rechts naast Frits Kuypers (Cuypers?)staat inderdaad Frans Broekman.


Datum: 01-01-2010
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Het troeplokaal op het Arnaudinaplein was oorspronkelijk de sacristie van de vorige Tivolikerk. Het lokaal bestond uit 3 delen voor resp. de groepen 1,2, en 3. Het bevond zich op het terrein van de speeltuin. De oude roodcementen gangpaden van de gesloopte kerk lagen nog op de ruimte voor het troeplokaal. Het zomerkamp van 1951 te Smakt was opgeslagen op het landgoed Geijsteren vlak bij de spoorlijn naar Venray.
Ik herinner me nog de bezoeken van een oude inwoner van Geijsteren die uitgenodigd was om allerlei verhalen uit de omgeving over te brengen.


Datum: 28-01-2010
Naam: Jan van den Bogaert  
img

In een telefoongesprek met Peter de Groot (onderste rij 2de van links) zijn er nog wat namen en extra informatie naar boven gekomen:
Het hoofd dat achter Frits Cuijpers erboven uitsteekt is van ..?.. Kessels (of van Kessel.)
In de middelste rij staat rechts van Jan van den Bogaert: Henk Peeters en tussen Frans Broekman en Wim van Hedel staan vlnr: Tonny Verbeek en Theo Verspaget.
Op de onderste rij zit rechts van Peter de Groot: Peter van de Linden en 2 plaatsen verder naar rechts naast Willy Erhardt zit ..?..van Cromvoirt.
Als reactie op Giovanni van Helvoirt :
Ge Ahrends zat in de leiding van een andere groep bij St. Hubertus dan die van Hr.Schaffels.
Annemarie Reesink was welpenleidster van de “horde” waar Peter de Groot voordat hij overging naar de verkennerij, deel van uitmaakte.


Datum: 16-10-2010
Naam: Frank Krol  
img

P. Schaffels is mijn oom en zijn voornaam is Piet. Hij is overleden op 30-12-1991.


Datum: 09-11-2010
Naam: Gerard Jochems  
img

Zelf ben ik ook op kamp in Smakt geweest en kan een enkele naam herrinneren.
Ben ook op zoek naar informatie over pater van Helvoirt, is daar nog iets van bekend?

Alvast bedankt, Gerard


Datum: 03-02-2021
Naam: Jan van den Bogaert  
img

Pater van Helvoirt is in 1952 naar de missie in Brazilië vertrokken, hij hoorde tot de orde van MSC ofwel Missionarissen van het Heilig Hart, die in het Tivoli-klooster gehuisvest was. Hij is familie van de bekende Tilburgse ondernemersfamilie Naaijkens. Die hadden destijds o.a. een kolenhandel. De vrachtwagen, die je kunt zien op het Sint Pietersplein, in de fotoserie die ik geplaatst heb over de Romereis, is door door Pater van Helvoirt gecharterd.