EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2206

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Elzentlaan

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Voortgezet Onderwijs / Scholengemeenschappen

Onderwerp 3.:

St Joriscollege-St Catharinalyceum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
St Joriscollege/St Catharinalyceum (2)

Beschrijving

Recht vooruit de Elzentlaan. Het gebouw is geopend op 1 dec. 1924. Hierin vestigden zich het St. Joriscollege (jongens) en het St. Catharinalyceum (meisjes). Op 30 nov. 1953 vertrokken de meisjes naar de Van Maerlantlaan. De HBS-meisjes kwamen in 1959 weer terug (voor mij was dat te laat, ik heb altijd in een jongensklas moeten zitten). Op 19 dec. 1975 sloot het St.Joriscollege hier de deuren en verhuisde naar de Roostenlaan. Tot 1997 vestigde zich hier de Academie voor Industriële Vormgeving (zij ging toen naar de Witte Dame). Uiteindelijk is het geheel verbouwd tot het appartementencomplex Hoog-Elzent.
Zie ook foto 2201.


Geplaatst op

11-12-2005

Reacties:

Datum: 11-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Peter wanneer was dat? Ik heb er niet op school gezeten, maar mijn tijd doorgebracht. Maar niet om te leren. Dit was de tijd van Claes en Michiels en de concierge de Nijs (ik was zijn hulp).


Datum: 12-12-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Ik heb er van 1957-1962 gezeten. Mijn grote voorbeeld was wiskundeleraar Dekkers (Den Ali) en de liefde voor geschiedenis werd bijgebracht door Van Grootel die zich als Alexander de Grote met de schoollineaal als zwaard in de hoek van het lokaal de dood in dreef. Maar dan begeef ik me op het terrein van Schoolbank.nl


Datum: 17-05-2007
Naam: Marie-Justine Princen Michels  
img

De tijd van Claes en Michiels. Een prachtige tijd. Maar de naam was Michels. Het is ook al zo lang geleden.


Datum: 06-09-2007
Naam: Jan Th A van Eupen  
img

Ik heb er gezeten van 1953-1958, zat bij de afdeling van Van Zuylen, en als ik uit de klas werd gestuurd, zei die altijd: hehe dat had ik van jou uit zo'n familie toch nooit verwacht! Tevens was ik lid van het Driemanschap, als er dan eens iets heel belangrijks was, vroegen we belet aan bij Knuvelder,. Die liet ons dan eerst een half uur wachten op de gang, dan mochten we binnen, niet verder dan de deurmat, ons zegje doen, hakkelend, zenuwachtig. Als het om zoiets als ijsvrij of zo ging, dan kregen we altijd nul op het rekest. Ach ja, toch wel een kleurrijk figuur met kwaliteit, maar dat zie je pas later, achteraf.


Datum: 03-02-2008
Naam: Paul Smit  
img

Ja, de heer Van Zuylen. Hij kwam altijd te laat en als hij ging zitten haalde hij een zakdoek te voorschijn om vervolgens zijn stoel uitgebreid van krijtstof te ontdoen, zijn broek werd opgetrokken met twee handen tot ongeveer op borsthoogte en vervolgens zette de erudiete man zich neer. Hij gaf altijd les via tijdbalken met jaartallen. Eens heeft hij mijn houten kleppers afgenomen, ik maakte er te veel lawaai mee. Ik heb ze nooit meer teruggezien en dit blijft een zeer traumatische ervaring. Zijn lessen hebben me nooit kunnen boeien. Belangstelling voor de geschiedenis is later gekomen in de lessen van Van Grootel, een boeiend mens die zei dat Frankrijk na Napoleon in een corset geperst moest worden. Hij beeldde dat zo uit alsof hij er elke dag bij mocht staan. Sint Joris, wat een tijd!


Datum: 03-02-2008
Naam: Corrie van de Bor  
img

Beste Paul en Peter. Bedoelen jullie Wim van Grootel?
<<< Er was maar één Van Grootel, hij heeft van 1953 tot 1974 op het Joris lesgegeven (Peter) >>>


Datum: 24-11-2008
Naam: Nettie Wieringa  
img

ik was daar in 1942-43 en kan me nog herinneren dat dhr. Wolters de klas in kwam met de pijp in de mond en zei: "Ik ben Wolters en geef Latijn"
Verder was daar Karel Vermeeren (tekenen) en dhr Zwijssen. Wij droegen in die tijd klompjes vanwege de schaarste. De mijne waren rood geverfd om ze een beetje aantrekkelijker te maken


Datum: 03-01-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik denk dat de foto iets eerder genomen is. Rechts op de hoek met de Jan Smitzlaan zie ik nog geen bebouwing en ik neem aan dat nog halverwege de jaren '20 de huizen in het blok Jacob Catslaan, Jan Smitzlaan, Elzentlaan gebouwd zijn. Ook die strook midden tussen de twee rijbanen is denk ik van eerdere datum, na de oorlog was die in ieder geval verdwenen.