EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2204

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Kleine Berg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kleine Berg (3)

Beschrijving

De winkels voor de Heilige Geeststraat zijn mogelijk: De Haan (dierenwinkel), Lamers (groentenzaak) en Van der Heijden (grossier in suikerwaren). Op de andere hoek zat Figge (o.a. stofzuigers).


Geplaatst op

10-12-2005

Reacties:

Datum: 10-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Ik weet ik zeker Figge daar gezetten heeft. Ik heb er nog ooit een televisie gekocht. Ik weet ook dat er een groentenzaak zat en de dierenzaak ook, alleen weet ik de namen niet. Van de grossierderij weet ik niets. Net in de bocht links heeft later ook Hoogeveen van Luijt gezeten.


Datum: 10-12-2005
Naam: Peter Vermeulen  

Volgens mijn moeder (83 en lange tijd op de Kleine Berg gewoond) zat de grossierderij precies op de hoek van de Heilige Geeststraat. Hoogeveen van Luijt zat naast de directeur van Van Gestel & Zn, dan kwam slagerij De Vleeschhal en in de bocht was verfhandel Hooijen.


Datum: 10-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Dan moet je moeder mij wel kennen, want ik heb in mijn jonge jaren bij de fa. Rungen gewerkt als vertegenwoordiger. Ik kon vanuit de zaak achter om de hoek in de Heilige Geeststraat naar binnen. Voor een bakje koffie of thee. Maar ik weet geen naam meer. Ik denk dat de kaashandel de huurder van het pand was van de fam. die er woonde. Ik was toen 17 jaar in 46/47.


Datum: 10-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Zat aan deze kant van de de ingang van Gestel en Zoon de firma Maas met zijn koffie, thee snoep en tabakshandel niet? Ik weet het niet zeker, maar wel dat ze op de Kleine Berg gezeten hebben met hun groothandel.


Datum: 16-02-2006
Naam: Mathijs Drenth  
img

De foto moet gemaakt zijn voor 1942. In 1938 ben ik verhuisd van de Grote Berg 41 naar Kleine Berg 34a. Op deze foto staan de drie nieuwe woningen no. 34 Figge, 34a Drenth's Gelukskantoor, 34b Depot van Van Nelle van de fam. Kielman niet afgebeeld. Dus moet deze foto ouder dan 1938 zijn. De panden waar ik gewoond heb, staan er nog steeds.


Datum: 16-02-2006
Naam: Harrie van Grootel  
img

Ja klopt, ik ben zelf in de Bergstraat geboren en getogen 49/73. Je had er ook nog Sjang Juute sigaretten en Van Buul slagerij. Dan nog Dupla schoenmaker, Hooien en Baaiens verfwinkel, Collenburg slagerij, kaaswinkel (twee broers, naam weet ik niet meer). Het was voor zijn tijd een drukke winkelstraat, maar wel een leuke omgeving, De Bergen. Ik heb nog twee jaar in het koetshuis van Fens gewoond, daarvoor in mijn geboortehuis aan de overzijde.


Datum: 17-02-2006
Naam: Mathijs Drenth  
img

6 dec. 1942 staat nog vast in mijn geheugen gegrift. Normaal gesproken gingen wij naar de mis van 10.30 uur in de Catharinakerk. Vanwege St. Nicolaas mochten we nu om 9.00 naar de mis, dan konden wij spelen met de Sinterklaascadeutjes. Zo was ik bij de buurjongen Otto Figge op bezoek en we zouden net sigaretten gaan halen bij Doortje Rooymans. Plots kwamen de Engelse vliegtuigen heel laag overgevlogen. De piloot konden we zien zitten en wij dachten dat ze zwaaiden, maar het zal wel een waarschuwing zijn geweest, zo iets als dekken. Het vliegtuig werd aangeschoten en dook op de Philipstoren in. Wij zagen de Duitse soldaten in paniek van de toren springen. Op hetzelfde moment werden wij door de luchtdruk tegen de muur gegooid. Huilend zijn we bij Figge naar binnen gegaan. Tussen twee luchtaanvallen door kwam moeder Drenth mij halen. Ze was hevig overstuur en werd in maart '43 plotseling blind.


Datum: 31-03-2006
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Naast slagerij Van Buul was een sigarettenwinkel van oud-PSV voetballer Dick Flierman. Op de hoek van de Heilige Geeststraat zat inderdaad Figge. Die gebruikte in de Heilige Geeststraat de voorraadruimte van Van der Heijden groothandel voor zijn apparatenvoorraad. Naast Figge zat de lampenzaak van de fam. Samson, daarnaast zat babyzaak Mulder Middelman. En daarnaast Maas Tabak, nu Maas automaten. De jongens van de kaaswinkel waren de broers van de Wal. Weet iemand hoe de fietsenzaak heet waar we voor een cent lucht konden krijgen? En mogelijk de friteszaak naast Dupla? Rechtsaf vanuit de Heilige Geeststraat zat later op de hoek stomerij de Vlinder, dan groentenboer Jansen (onderdeel van Lamersconcern), dierenwinkel De Haan en Talen Instituut Spoorenberg. In café De Sport, bij Marietje, werd elke dag gekaart. Mijn oudoom Tinus van Rooij ging er dagelijks een kaartje leggen. Er waren destijds ook veel bakkers op de Kleine Berg, evenals slagers. Waar nu Eppo zit, was een beddenzaak en daarnaast zat slagerij Bannenberg. Dan bakker van Leest met zijn lekkere chocolade slagroomkuipjes. Zomers hadden ze ook schepijs. Daarnaast Van der Schoot. Wie weet wat de naam was van de winkel waar nu een grote videozaak in zit? Volgens mij werden er grotere huishoudelijke artikelen verkocht. Het woonhuis Van Gestel is ook ooit een Chinees restaurant geweest. Met Chinees nieuwjaar was de Kleine Berg een compleet rode loper.


Datum: 01-04-2006
Naam: Hans van Melis  
img

'N beumke Katten daar hoef je niet zo oud voor te zijn, ik heb het geleerd bij de St Antoniusdoelen. Als er geen vier katters waren kon je altijd nog Bonaken. Nu ik er over nadenk, in 1960 waren de meeste leden al oud. Onder hen Harrie van der Stonden, Olympisch kampioen Antwerpen 1920.


Datum: 27-10-2006
Naam: M.C.R.Drenth  
img

Op de vraag van Annemieke Taphorn wie de fietsenmaker was waar je voor een cent je fietsband kon oppompen kan ik me herinneren dat de naam Sloots was. Er was nog een fietsenwinkel aan de kant van Dupla nl. Van den Berg. Je weet wel: Pietje Pelle rijdt op een Gazelle.
Overigens zijn de herinneringen van Anneke van een latere datum dan 1957.


Datum: 28-10-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

Annemieke Taphorn, de fietsenmaker op de Kleine Berg was Sloots. Max zijn zoon heeft bij mij op de lagere school in de Akkerstraat gezeten. Hij staat volgens mij nog op klassenfoto 2769 van de nutsschool Akkerstraat. Max staat daar helemaal links op de foto naast het meisje met een streepjestrui. Dit is de tweede rij staande. Ikzelf ben de persoon vijfde van rechts die op de grond zit.


Datum: 22-11-2006
Naam: Hans.v.kollenburg  
img

Op de hoek van de Heilige Geeststraat zat vroeger stomerij de Vlinder, ernaast zat inderdaad de groentenzaak van Lamers. De slagerij Centrale Vleeshal was van mijn opa Jo v. Kollenburg en is later overgenomen door mijn vader Piet v. Kollenburg en de winkel zat precies in de bocht van de Kleine Berg met de Bergstraat. Naast ons zat de drogisterij van Hooijen en aan de andere kant de verlichtingswinkel van Hoogeveen.
Wij zelf woonden boven de zaak met in de naastliggende gang nog een woonunit waar de familie de Leijer woonde. Tegenover ons zat de fietsenwinkel van Max Sloots en ernaast zat/zit nog steeds de schoenmaker Dupla. Als je vandaag de krant leest, zie je dat deze in december gaat sluiten. Ook tegenover ons zat de beddenzaak van de familie De Vrees, Rust Roest, met daarnaast bakkerij en ijscozaak Van Leest. IJzerhandel Van der Schoot was de volgende en de sigarenzaak van Dick Flierman met daarnaast onze concurrent slagerij Van Buul.


Datum: 13-12-2006
Naam: RenĂ© Ronken  
img

Ik kan me vaag herinneren dat mijn opa (Leo Ronken) me eens verteld heeft dat hij op de Kleine Berg een groenten- en fruitwinkel heeft gehad die in de oorlog failliet is gegaan. Kan iemand zich daar nog iets van herinneren en ook op welke plek die winkel geweest is?


Datum: 16-12-2006
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Helaas, het zal raar zijn om in het pand van Dupla dadelijk weer een ander te zien. Jammer dat ze moeten ophouden.
Er zijn in ons land nog maar 5 ECHTE schoenmakers in opleiding. Weer een uitstervend beroep. Waar moet het naar toe? Toch weer die wegwerpmaatschappij een handreiking geven? We zullen ze missen. Dina, Sjaak en hun kinderen hebben altijd een groot hart voor de zaak gehad. Een supervertrouwde plek. Komt er nu net als bij De Spijker café de Spijker, nu café Dupla? Het zou mooi zijn als de naam behouden kon worden. Misschien toch nog een lichtpuntje.


Datum: 16-12-2006
Naam: Marjo Spierings  
img

Ik heb niets van een groenten- en fruitzaak van Ronken kunnen vinden maar wel ene Leonard Ronken rond de 30er jaren op nr. 41, 47 en 55, allemaal in dezelfde tijdspanne. Mischien heb je hier iets aan René?


Datum: 16-12-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Ik kan je geruststellen. Toen mijn schrijven een jaar geleden op de site kwam heeft de heer Jansen mij vrijwel meteen gemaild en gezegd dat hij nog steeds contact had met de familie Rungen groothandel in kaas uit de Heilige Geeststraat en dat hij het leuk vond op deze manier iets van mij te horen. Dus dat is weer opgelost!


Datum: 16-12-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

En waar zat Sloperij Benjamin de Jongh dan (Jood de Jongh)? Oud papier, oud ijzer en andere oude metalen, opgestapeld in grote hopen en volgens mij naast Willy van de Schoot ijzerhandel.


Datum: 17-12-2006
Naam: Peter Vermeulen  

In 1934: Benjamin de Jongh op 63; Toon de Rooij (smid/wagenmaker) op 65; schildersbedrijf Baijens op 67. Van der Schoot zat op 45.


Datum: 17-12-2006
Naam: M. Gosselink  
img

Jan. Op de Kleine Berg links van de Chinese Groothandel staat een hekwerk. Op dat terrein zat Benjamin de Jongh. De gebouwen die er nu achter staan zijn nog steeds van de familie. Benjamin is vandaaruit naar de Hastelweg gegaan en is later onderdeel van de Hoogovens geworden. Mijn zwager was hoofdboekhouder en vertelde wel eens onder welke omstandigheden toen geld naar de bank moest worden gebracht. Mooie verhalen. In het pand van Van der Schoot is wederom een kapper gekomen.


Datum: 03-03-2007
Naam: Thera Basten  
img

Mijn grootouders hadden een groente- en fruitzaak op de Kleine Berg, Basten-van Bakel. Zie de telefoongids uit 1915 (grootmoeder = Trees van Bakel). Helaas weet ik geen huisnummer, maar wil daar wel heel graag achterkomen.


Datum: 03-03-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Voor 1915 moet je naar het RHCe even wachten tot de zomer. In 1926 P.J.M. Basten, Koopman Kleine Berg 40.
Basten-van Bakel, Handel in binnen en buitenlandsche groenten, Comestibles, Kleine Berg 40.


Datum: 03-03-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Hans, je had ook het adressenboek van 1917 kunnen gebruiken. Toen zat P.J.M. Basten, fruithandelaar op nummer 12 (na hernummering 13). Reeds in 1922 op nr 40.
+++Wat een overmaat aan adresboeken. En dadelijk nog de huizenkaarten van Marjo Spierings+++


Datum: 03-03-2007
Naam: Peter Vermeulen  

Ja Hans, maar het lijkt me toch leuk voor Thera om te weten dat haar grootouders in 1915 op een ander adres (aan de overkant) woonden dan in 1922.


Datum: 03-03-2007
Naam: John Jansen  
img

Ik ben in 1946 op de Kleine Berg 38 geboren. Wij hadden een groente- en fruitzaak die voor de oorlog is overgenomen van Lamers-van Rooij. Mijn vader, Jac Jansen, adverteerde met: Benut uw kansen, eet fruit van Jansen. Dat waren nog eens reclameteksten. Het magazijn van de winkel bevond zich in de Heilige Geeststraat en werd voor een deel onderverhuurd aan kaasgroothandel Rungen en was binnendoor vanuit de Kleine Berg bereikbaar. Op de hoek Kleine Berg/Heilige Geeststraat zat (in mijn tijd) Van der Heiden, een grossier in snoepgoed. Naast ons dierenwinkel De Haan en daarnaast kwam later kapper Goossens. Richting Prins Hendrikstraat zat kantooropleiding Sporenberg en verderop kapper van Lieshout. Naast banketbakker Van Leest zat ook een kapper genaamd Janssen. Er was nog een bakker De Groof en Roland. Tegenover ons zat schoenmaker Henkelman.


Datum: 03-03-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

De huizenkaarten beginnen pas op 01-01-1920 en tot ong. 1938-1940 staat er niet bij wanneer en waarheen iemand verhuisd is.
Op nr. 13 (vóór 1920 nr. 12) staat: ook in het adresboek (1920) PJM Basten, koopman.
Op nr. 40 (vóór 1920 nr. 35) staat: ook in het adresboek (1920-1922-1926) PJM Basten gehuwd met v. Bakel, koopman.
Het kan dus zijn dat ze in 1920 verhuisd zijn naar nr. 40.
In het adresboek van 1934 zijn ze alweer verhuisd naar nr. 38, maar de winkel staat nog steeds op nr. 40, maar daar woont dan al de fam. JP de Haan.(waarschijnlijk boven de groetenwinkel?)
Over de dierenwinkel van De Haan wordt in 1934 nog niets beschreven.
Het komt vaker voor dat in het adresboek iemand op twee adressen staat omdat men dan in dat jaar verhuisd is. Of dat men in het ene huis woont en op het andere adres een winkel heeft.


Datum: 03-03-2007
Naam: Thera Basten  
img

Mijn vader (zoon van Basten-van Bakel) is met groente en fruit begonnen in de Lambertusstraat hoek Hoogstraat tot 1950. Wanneer mijn vader deze zaak geopend heeft, weet ik niet en ook weet ik niet wanneer Basten-van Bakel op de Kleine Berg gestopt is met de zaak. Wellicht toch faillissement, zoals eerder vermeld op deze site?


Datum: 21-08-2007
Naam: Tilly Retera-Hoogeveen  
img

Ik heb mijn hele leven op de Kleine Berg gewoond, tot mijn huwelijk in 1957 met Jan Retera (zijn vader had een timmerfabriek in de Bergstraat). Mijn ouders hadden een elektriciteitsbedrijf op Kleine Berg 26, tot 1936 woonden zij op Kleine Berg 35a. Het was alleen Hoogeveen. Concurrent Van Luyt zat op de hoek Rechtestraat-Hooghuisstraat. Toen mijn vader overleden is (1956) heeft mijn moeder na enkele jaren het bedrijf (niet de winkel) verkocht aan de OGEM (R'dam). Toen Van Luyt overleed in de 70er jaren, heeft de OGEM Van Luyt eveneens gekocht. Vanaf die tijd was het Hoogeveen v. Luyt, op de Kleine Berg zat alléén Hoogeveen. Complimenten voor al het werk en het is als geboren Eindhovense erg leuk om te bekijken!
<<< en het zou helemaal leuk zijn als we jouw e-mailadres kregen (Peter) >>>


Datum: 09-10-2007
Naam: M. Bogaars  
img

Mevrouw Retera, wat hebt u ons veel uit de doeken gedaan. Wij hebben al veel over uw mooie lampenzaak gehoord. Ik kwam er vroeger om de jaarlijkse donatie van de Sinterklaasintocht op te halen. Je was toen niet zoveel gewend en in uw winkel durfde je bijna niet te bewegen. Kijken met de oogjes. Jan Rietvoort werkte toen bij u en was in de Heilige Geeststraat in de kost. Uw naam kwam vaak ter sprake met de totstandkoming van ons boek deel 1.


Datum: 09-10-2007
Naam: Thera Basten  
img

Correctie op mijn opmerking van 3 maart 2007. De groenten- en fruitzaak van mijn vader was niet op de hoek Hoogstraat maar op de hoek St Martinusstraat/ St Lambertusstraat.


Datum: 23-10-2007
Naam: Carla Westerbeek  
img

In het witte gebouwtje, waarschijnlijk op de hoek van de Heilige Geeststraat, heeft vroeger, als ik mij herinner van wat mijn vader me verteld heeft, architect F. Wolters gezeten. Dit in de jaren 30 ongeveer. Zelf woonde hij met z'n gezin in de Akkerstraat. Misschien zijn er geen ouderen meer die zich dit kunnen herinneren. Zelf ben ik al jaren weg uit Eindhoven. Bij toeval ben ik op deze site gekomen en geniet er wel van!


Datum: 07-09-2010
Naam: Paul van der Cingel  
img

Bas Kielman was een leeftijdgenoot van mijn broer en mij, we gingen naar de zelfde kleuterschool in de Hendrik Casimirstraat. In 1943, op weg van die school naar huis speelden we in de Mauritsstraat bij een huis dat gebombardeerd was. Ik sprong over het keldergat en viel daarbij met mijn hoofd op de rand. Hevig bloedend werd ik door Basje en mijn broer naar huis gebracht. Bas Kielman is al kort na de bevrijding verhuisd, ik geloof naar Rotterdam. De groentenwinkel, het een na laatste pand voor de H. Geeststraat, was in onze tijd van Jansen, daarnaast zat inderdaad dierenwinkel De Haan, mooie naam voor dierenwinkel. Met verschillende kinderen uit de buurt liep ik later naar de school in de Akkerstraat, Max Sloots, Wim Huiskes v.d. Keizersgracht, Hettie v.d. Sluis wier vader bij de ijzerhandel van De Jongh werkte en Bertje de Vries. Wat een herinneringen alles bij elkaar en zoveel herkenning.


Datum: 16-10-2012
Naam: Wim Coolen  
img

Met boter- en suikerbonnen kon je in 1945 gebak bestellen bij Van Leest op de Kleine Berg. Het was een heel klein winkeltje en het was er altijd druk. De smaak van de heerlijke boomschorsgebakjes proef ik weer bij dit schrijven. Later, in 1957, ben ik wel eens op een dansfuif bij de fam. Jansen van de groentezaak geweest. Ze deden zelf ook pinda's branden. Maar bovenal hadden ze een aantal prachtige vrolijke meiden.


Datum: 15-06-2017
Naam: Lowy Cremers senior  
img

Op de Kleine Berg werkte ik bij Jan Hooijen, de verfzaak en drogisterij. Jan was een fijne vent en zijn zoon Frans werkte ook mee in de zaak. Van de dierenzaak ken ik nog Loes de Haan, die was erg populair bij ons jonge mannen. En Bayens, die hield van grapjes. Hij verkocht een jonge homo rode verf voor de haren, maar die jongen uit de H. Geeststraat dacht dat hij zwarte verf had gekocht, dus die liep de volgende dag rood over straat.
Woon nu als gepensioneerde van 77 jaar al jaren in Thailand.


Datum: 16-06-2017
Naam: Ad Thijssen  
img

Beste Marjo. Rond 1955-1960 heeft naast de schoenmaker een frietzaak gezeten. De eigenaar was Luc van Gestel, een van de gebroeders Van Gestel, die in die jaren
diverse zaken hadden in het centrum. Het pand bestaat nog en heeft zo'n bol hoekraam.


Datum: 17-06-2017
Naam: Harry Gillis  
img

Beste Wim Coolen: een van die prachtige vrolijke meiden van de groentenzaak Jansen is in oktober 2016 overleden. Haar naam was Dies en zij was getrouwd met Henny Grote. Ze is 80 jaar geworden. Ze was nog steeds een prachtige vrolijke meid.