EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21765

Bijdrager:

Jaar:

1943

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

421 Woensel-West

Straat:

Wenckenbachstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Wenckenbachstraat (1)

Beschrijving

Ansichtkaart afgestempeld in 1943. Hoek Wenckenbachstraat Wattstraat.


Geplaatst op

10-10-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-12-2010
Naam: Leendert Smit  
img

Ik ben blij met de datering van deze kaart. In het familie-archief bevindt zich namelijk de originele foto, maar zonder ondertiteling of jaartal uiteraard. Mijn grootouders Leendert Leeuw en Maatje Boot openden in maart 1940 deze winkel in huishoudelijke artikelen en speelgoed. Zij hadden van 1917 - 1940 al een dergelijke winkel in Wijk bij Duurstede gehad. (In de familiekring heet zoiets "ze hadden daar gewinkeld"). Omdat de oudste zoon Wim in dezelfde straat in Wijk bij Duurstede eenzelfde soort winkel was begonnen in 1938, ging opa uitkijken naar een andere lokatie. Tijdens een bezoek aan mijn ouders, Chris Smit en Jo Leeuw zag hij tijdens een wandeling deze winkel staan. Die stond al twee jaar leeg toen. Daarvoor had er het electriciënsbedrijf van Gerhard de Wind, een arme Amsterdamse joodse familie, in gezeten met electriciteitsartikelen. Maar dat liep niet zo florerend, zodat de familie De Wind er in 1938 mee gestopt is. (info van zoon Ger de Wind). Ik heb nog een foto uit 1939, gekregen van Bob Wielick van Wattstraat nr 23, waarop op de ramen van nr 21 nog duidelijk "De Wind" te lezen is. In tegenstelling tot de informatie in het pas verschenen boek over Woensel-West werden een aantal woningen in de Wattstraat, namelijk nr 1 t/m 41 (aldus de bouwvergunning uit 1935) gebouwd door de aannemer A.J.B. Geldens. Gerhard de Wind was oorspronkelijk met zijn broer bij Geldens in dienst getreden als electriciën toen de woningen gebouwd gingen worden. De naam Lebo is bedacht door mijn moeder, toen opa een toepasselijke naam voor de winkel wilde hebben. In Wijk bij Duurstede stond er alleen maar L. Leeuw op de winkeldeur, net als op deze foto. Lebo is samenvoeging van de eerste twee letters van de achternamen van opa en oma: Le(euw) en Bo(ot). Op deze foto werd Lebo nog in kapitalen geschreven met een punt ertussen: LE.BO, later werd Lebo aan elkaar geschreven en in cursief. Op iets latere foto's van de Wattstraat op deze site is dat ook te zien. De ingang van het woonhuis (Wattstraat nr 21) lag overigens in de Wenckebachstraat. In het huis daarnaast (Wenckebachstraat 45, waar de lakens uit de ramen te luchten hangen) woonde de familie Van Eerd, waar tijdens de oorlog steeds een aantal Joden ondergedoken heeft gezeten. Het was ook vader Ad van Eerd, aanvoerder van PSV eind twintige jaren (bijnaam toen "de Spijker"), die op 18 september 1944 als wijkhoofd van de PAN (Partizanen Actie Nederland) de beruchte SD-er Wolterbeek (die op Wattstraat nr 4 woonde) arresteerde en onder grote publieke belangstelling opbracht.


Datum: 07-04-2015
Naam: Simon Zijp  
img

De indeling van deze winkel herinner ik me nog grofweg. Vanaf de voordeur kon je rechtdoor naar achteren lopen. Onder de 4 etalages, rechts en links maar ook verder naar achteren, had je schappen. Er tussen en er voor stellingen, o.a. met de fameuze Lego die eind 50 jaren op de markt werd geintroduceerd. Dan het gangpad, halverwege de relatief diepe zaak stond de kachel. Er voor en er naast, aan beide zijden weer stellingen. Allemaal vol speelgoed. Kocht er, in het seizoen, knikkers, vliegerpapier, touw, Dinky Toys, Matchbox, en LEGO-aanvuldoosjes voor vriendjes (of mezelf). speelgoedtreinen met opwindbare locomotief met personen- en vracht-wagonnetjes, die fantastische Mecanodozen, houten speelgoed, blokkendozen, enzovoort, enzovoort. 't Eén nog mooier dan het ander.
Wat ze er niet verkochten was niet te moeite!
Helemaal achterin de toonbank. Verder naar achteren kon je niet. Rechtsaf stonden de huishoudspullen als potten, pannen, strijkplanken, trapjes groot en klein, noem maar op.
Gedurende een paar seizoenen midden jaren 60 heeft, tegen Sinterklaas, mijn jongste zus als lagere schoolleerling, voor klanten die er naar vroegen hier haar dichtkunst zitten verzilveren. Die dame had een dichtader, dat wil je niet weten! Foutje van 'svader zullen we maar zeggen, want die kon er ook wat van. Ze zat dan naast de kachel centraal in de zaak, aan een tafeltje dat er altijd stond. Verdiende ze toch mooi een paar cadeautjes voor in de Sint-mand (zo ging dat toen bij ons). Klanten blij, Lebo blij en zij blij.
Heb vele goede herinneringen aan deze zaak.