EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21753

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

411 Limbeek-Noord

Straat:

Marconilaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Marconilaan

Beschrijving

Dit is de achterkant van de Marconilaan tijdens de oorlog met daar een schuilkelder achter de huizen,


Geplaatst op

09-10-2009

Reacties:

Datum: 07-01-2010
Naam: Huub de Mul  
img

Bedankt Gerard voor het plaatsen van deze voor mij belangrijke foto. Het is mij nog steeds niet duidelijk welke schuilplaatsen er in Woensel-West precies waren.
Een Openbare Gemeentelijke Schuilplaats zou gesitueerd geweest zijn op de hoek Wattstraat/Boschdijk. Er is ook sprake van dat die op de hoek Kattenstraat/Boschdijk lag.
Na het bombardement van 6 december 1942 komen er verzoeken van buurtbewoners uit de directe omgeving van de fabrieken voor het mogen bouwen van eigen schuilplaatsen. De Gemeentelijke middelen waren volstrekt onvoldoende. Ik kende deze, naar mijn mening door de buurt vervaardigde, schuilplaats niet. Ik weet wel van een verzoek uit april 1943 van de bewoners uit de verderop gelegen Wenckenbachstraat om een eigen schuilplaats te maken. Toestemming daarvoor ken ik niet.
Wel zou er nog een kleine eigen gebouwde schuilplaats aan het eind van de Ampérestraat geweest zijn.


Datum: 07-01-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Bij mijn weten had eenieder die ruimte had een schuilkelder. Daar was geen toestemming voor nodig. Een schuilkelder beschermde je alleen maar tegen scherven. Voor bomvrije kelders moest men in Duitsland zijn. De schuilkelder die in de tuin stond bij mensen was dan ook niet meer dan een gat in de grond met een dek met wat aarde. De bouwsels van de gemeenten waren meer professioneler. Die bestond uit, als in een halve ei met de bovenkant spits geplaatste, in profiel van 25 c/m gezetten metalen platen, die zo'n 50 cm zand moest dragen. Binnen waren L. en R. banken geplaatst over de gehele lengte. Omdat deze dingen nog al eens gebruikt werden voor andere doeleinden waren het van binnen door de lucht geen leuke verblijven. Om vernielingen te voorkomen werden in kruisverband aan de bovenkant palen in gezet met prikkeldraad.


Datum: 16-03-2012
Naam: Michel Verly  
img

Van augustus 1977 tot mei 1993 heb ik op Torricellistraat 21 gewoond.
Bij het graven rechts achter in mijn tuin op 1,5 m van de heg af, kwam ik op 50 cm diepte een betonnen trap tegen die naar beneden liep naar de brandgang toe.
Ik heb de trap uitgegraven tot de heg, de grens van mijn tuin bij de brandgang.
Bij navraag aan mijn toenmalige hoogbejaarde achterburen, hoorde ik dat dit de resten zijn van een schuilkelder uit de 2e wereldoorlog.
Volgens hen ligt deze schuilkelder deels nu nog steeds onder de grond en is het na de 2e wereldoorlog alleen maar provisorisch dichtgegooid met grond.
Nu ik deze foto zie, begrijp ik beter hoe het er toen uit heeft gezien.


Datum: 22-11-2015
Naam: Ine donkers  
img

Wat zijn de gebouwen waar ik beetje links tegen aan kijk.. Recht is Philips.. Maar de linkerkant.. Die gebouwen.. Welke zijn dat?


Datum: 23-11-2015
Naam: Huub de Mul  
img

Ine, de gebouwen links staan ook op het Philips complex. Het betreft gebouw SK dat toen minder verdiepingen had dan de andere hoogbouw. Van zo'n hoogbouw (SAN) is nog net een stukje te zien links achter het Klokgebouw.


Datum: 24-11-2015
Naam: Ine Donkers  
img

Dank je wel Huub.. Ik dacht al zoiets maar ik twijfelde.