EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2163

Bijdrager:

Jaar:

1959

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

231 Poeijers

Straat:

DAF-terrein

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Stratum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Poeijersstraat - Poeijersdwarsstraat 1959

Beschrijving

Ter verduidelijking van de opmerkingen bij foto 2154 bovenstaande uitsnede van de stadsplattegrond van 1959. De Hugo van der Goeslaan (rondweg) kende nog geen brug over het Eindhovens Kanaal.


Geplaatst op

07-12-2005

Reacties:

Datum: 07-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Heel goed. Dat hele gebied is in handen van D.A.F. gekomen. En later naar Amerika verhuisd! Jammer toch.


Datum: 23-02-2006
Naam: Jm van den broek  
img

Ik was 7 jaar en had een wekelijks uitje, namelijk pianoles bij De Korte in Tongelre. Ik woonde op de Geldropseweg 400 en moest lopend over de poeierse brug. Daar heb ik maar een jaar les gehad, maar binnen dat jaar vond ook de verandering plaats van brug. Zelf ben ik van '51 dus in 1958 liep ik al over de nieuwe brug en dat weet ik zeker. Trouwens naast het antiekwinkeltje stonden nog meer van dat soort winkeltjes, waaronder het zuivelwinkeltje van Betje Adriaans, toen al een oud omaatje waar ik menigmaal suiker e.d. voor ons moeder moest halen. Tevens mag ik wel zeggen dat ik als kind de Daf werkelijk uit de grond heb zien komen. Want waar toentertijd Daf service gebouwd is was de leemskuil van de steenfabriek waar ze bij ons thuis het drinkwater uithaalden. Ik heb dit zelf niet meer bewust meegemaakt, maar weet nog uit de verhalen dat het een strijd was wie de aanleg zou betalen, de gemeente Eindhoven of Geldrop en daarom hebben wij zolang uit de leemskuil water gedronken. Als ze het water aanvraagden in Geldrop dan verplaatste Geldrop het Stadsbord Eindhoven ongeveer bij Betje Adriaans. Andersom zette de gemeente Eindhoven het bord weer terug tot op de hoogte van het eerste hoofkantoor van de Daf.
En ik denk dat ze ook zolang over die plattegrond hebben gedaan, het huisje van Betje staat er al niet meer op en de brug moeten ze nog bouwen. Ze gebruikten toen toch ook al stippellijnen!


Datum: 24-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Klopt. Tegenover de St. Petrus Canisiuslaan stonden een paar woningen waarvan het geheel rechtse bewoond werd door van Elderen, de oud wielrenner, later jachtopziener. Achter deze woningen lag de Daf dahliatuin.


Datum: 24-02-2006
Naam: J.M. van den Broek  
img

Toon van Elderen woonde niet in de rij van de antiekzaak, hij woonde in de rij van de huizen waarvan de ene hoek cafe Bartelings was. Daarachter lag een ijsfabriek (Roma). En op de andere hoek woonde Toon van Elderen, naast de dahliatuin. Daf Service (leger) was het laatste gebouw in die tijd. Achter Toon waren weilanden. Als je uit de St. Petrus Caniusiuslaan reed dan reed je zo bij Betje Adriaans binnen. Naast Betje stond meen ik nog een huis en dan kreeg je de inrit en een grote parkeerplaats voor het cafe.
En in de Antiekzaak woonde voorheen Mart de Groot, ober bij Trocodero, later nachtclubeigenaar in Tilburg.


Datum: 25-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

In verband met van Elderen heb ik het nooit over die kleine huisjes gehad. In de rij van de oude wielrenner woonde ook nog van Brakel. Hij was een oudcollega van mij bij D.A.F. En de Budde de wielrenner woonde in het laatste kleine huisje met zijn oud goed.


Datum: 26-02-2006
Naam: Jm van den broek  
img

Klopt Wil. Van Elderen vanuit Geldrop gezien als eerste, dan fam Linders dan fam Pieters dan Jo van Brakel fam Rutten en van Hoek. Dan een huis dat toegevoegd was aan de cafe van Bartels dan een parkplaats voor het cafe en dan nog 5 woningen waarvan de laatste de antiekzaak is, in de eerste woning (dus op de andere hoek) woonde de markvrouw Dien Costanje. Ik ben bezig om aan foto's te komen.


Datum: 26-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Waar de ingang van Daf in 1950 was, kan je dat nog herinneren? De laan met bomen die uit kwam bij de Fam. Joosten. Jaren is in deze villa op de hoek Geldropseweg en die bewuste laan bij Daf in gebruik geweest als personeel bureau. Nu vraag ik mij af wie er gewoond heeft. Was een prachtig huis.


Datum: 26-02-2006
Naam: J M van den broek  
img

Nou ik zou het niet echt niet weten want ik ben van 1951 en ik moet ook wel bekennen dat ik nooit geweten heb dat de villa van de fam van Gestel ooit gebruikt is voor de DAF.
Een kleindochter van de Fam van Gestel woont nog in de Tuinstraat en een oom leeft nog in Australie. Het waren de eigenaren van de steenoven (steenfabriek). Heel het gebied waar Daf 2 opstaat.
Hoe weet ik dat nou? Mijn Vader eens verloofd met een meisje uit Geldrop. Hij kreeg in 1939 een profcontract aangeboden in Zuid America. Als hij terug zou komen hield hij een luttel bedrag van zevenduizend gulden over waarmee hij de villa wilden kopen en zou gaan trouwen, zodoende. Hij is vijf a zes jaar weggebleven (oorlog) en toen hij terugkwam was zijn verloofde gelukkig al getrouwd.


Datum: 26-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Volgens mij moesten er toch nog wel enige eigenaren van boerderijen uitgekocht worden. Weet je ook nog waar de familie Glaudemans woonde? Want op het bedrijf, stond volgens ik ooit gehoord heb ook een villa.


Datum: 03-01-2007
Naam: Henk Vos  
img

Het huizenrijtje waar Van Elderen in het éérste huis woonde, woonde in het derde huis (nr 237), naast Jan en Dien Pieters (met zonen Rien, Kees, Theo en dochter Elly) het gezin van Wim en Miet van Lindt. Zij hadden drie kinderen t.w. Sjef, Joke en Annie van Lindt. Ik ben er geboren (zoon van Joke).