EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21486

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Demer

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Starink-serie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bevrijding 1944 (9)

Beschrijving

Vandaag 65 jaar bevrijding. Deze foto om het gebeuren nog eens in beeld te brengen.


Geplaatst op

18-09-2009

Reacties:

Datum: 19-09-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Geen doorkomen aan. Het lijkt wel een bergetappe uit de tour.


Datum: 19-09-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Je moet het zo zien. De colonne voertuigen was niet continu in beweging. Soms moesten ook voertuigen naar voren gedirigeerd worden die op dat moment nodig waren. Ik denk bijvoorbeeld aan voertuigen met brugdelen, of voertuigen met boten. Deze kregen dan voorrang en dan stond de rij voertuigen stil om ze door te laten. Een tank met een shovel moest ook wel eens naar voren om brandende voertuigen van de weg te schuiven. Op zo'n moment liep de burgerij tussen de auto's door en leek het natuurlijk op 'geen doorkomen aan'. Maar je moet toch denken dat de colonne vrij baan had wanneer het nodig was.


Datum: 27-09-2016
Naam: Eric Kemperman  
img

Vrij zicht op de Emmasingel met café Tramhalt. En op de Antoniuskerk aan de Boschdijk. De Demer loopt hier nog met een bocht.


Datum: 28-09-2016
Naam: Johan Vervest  
img

Hier geen Demer of Emmasingel. Dit was de gemeentewerf met op de achtergrond het Begijnenhof tegenwoordig Stadhuisplein.


Datum: 28-09-2016
Naam: Tini van Rooij  
img

Sorry Johan, hier moet ik je toch tegenspreken. Op de achtergrond zie je de St. Antoniuskerk Fellenoord. Het witte rijtje heeft rechts op de hoek Café Central (Tramhalt). Vergelijk met foto 18700. Foto 325 toont het rijtje van het Begijnenhof en dat ziet er toch iets anders uit.


Datum: 15-11-2016
Naam: Paul van der Cingel  
img

De Demer was op een paar panden na, links en rechts, helemaal platgebombardeerd. Ik mocht er van mijn moeder niet komen, op het open terrein tussen Vrijstraat en Emmasingel, het puin was al weg, maar in de grond zaten nog resten van kelders die vol water stonden. Via de Vijksteeg ging ik er wel eens kijken, ik deed graag wat niet mocht.