EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2129

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Overige Spoor- en Tramwegen

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Waterpompstation spoorwegen. (0)

Beschrijving

Stoomlocomotieven hebben water nodig. Aan de bovenkant van de locomotief zit de (bij)vulopening (meestal dicht natuurlijk). Het waterpompstation moet dus hoog zijn om de loc. van boven te kunnen benaderen. Hier kon een doorgaande locomotief bijgevuld worden.


Geplaatst op

03-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

De foto 2130 van Magry is het waterpompstation. Dit lijkt meer een vulstation dan een pompstation.


Datum: 03-12-2005
Naam: Anne Troost  
img

Dit vulstation staat aan de andere kant van, als ik de lichttoren bekijk, het station. Het water is dan door het waterpompstation hier naar toe gepompt.


Datum: 04-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Het kan naruurlijk een dubbelfunctie gehad hebben als seinhuis. Toch eens even nazien bij Margry.


Datum: 17-05-2006
Naam: Martin Spoek  
img

Mijn vader werkte als treindienstleider op dit seinhuis. De hoogte had te maken met het nodige zicht op de sporen. De brugvormige constructie maakte het mogelijk dat er nog een spoor onderdoor leidde.
Op het spoorterrein verspreid stonden waterkranen om de locomotieven te vullen. Deze werden gevoed door de watertoren bij de Dommel die door de Duitsers werd opgeblazen. Ook het seinhuis werd opgeblazen.


Datum: 19-10-2009
Naam: Johan Burtner  
img

De tekst "Het waterpompstation moet dus hoog zijn om de loc. van boven te kunnen benaderen" slaat nergens op. De hoogte van het gebouw heeft puur met de waterdruk te maken.
Om tijd (en dus kosten) te besparen was het van groot belang om in z'n kort mogelijke tijd een stoomloc van water te voorzien. Hierbij zijn de waterdruk én de diameter van de waterkranen de doorslaggevende factoren.


Datum: 20-10-2009
Naam: Martin Spoek  

Nog even voor alle duidelijkheid: het gebouw was geen pompstation, en had ook niet als bijfunctie watervulstation.


Datum: 24-01-2020
Naam: theodoor van den heuvel  
img

De beschrijving raakt kant noch wal: er is geen stoomlocomotief te bekennen. Ik zie alleen beschadigde goederenwagens op een zijspoor. Wellicht als gevolg van een luchtaanval na het afkondigen van de spoorwegstaking na 17 september 1944. Ik maak helaas te vaak mee dat fotobeschrijvingen op websites van archiefdiensten alleen een hoop onzin bevatten. Zegt wel iets over de mensen die hierbij betrokken zijn....


Datum: 28-01-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik geloof dat er aan de Fuutlaan een pompstation heeft gestaan. Het vullen van de watertanks hoeft niet op dezelfde plek te staan (communicerende vaten). Ook al staat er op de foto geen locomotief, ik denk dat het wel juist is dat dat bouwsel gebruikt werd om de watertanks van locomotieven te vullen.


Datum: 31-01-2020
Naam: Eric Kemperman  
img

Paul, dat pompstation aan de Fuutlaan staat op foto 2130, direct naast de Dommel. Bovenstaand bouwwerk vóór het bombardement zie je op foto 11605.


Datum: 04-02-2020
Naam: Bert van Diepen  
img

Het hoge gebouw op poten (of wat er van over was na het bombardement van 19 september 1944) was Seinhuis I, van waaruit de sporen, wissels en seinen aan de westzijde van het station werden bediend. Het waterpompgebouw stond een heel eind verder op het emplacement, nabij de Dommel. Stoomlocomotieven worden van water voorzien d.m.v. grote pompkranen, in spoorwegtermen een waterkolom. Op grotere emplacementen stonden verspreid meerdere waterkolommen. Wie ze nog eens in werking wil zien, kan bij diverse museumspoorlijnen terecht, zoals de SGB in Goes, de VSM in Beekbergen of de ZLSM in Simpelveld.


Datum: 08-02-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Dank Eric, mijn geheugen is dus nog in orde, ik ben al zo lang weg uit Eindhoven. Ook dank aan Bert voor zijn uitleg.