EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20959

Bijdrager:

Jaar:

1926

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Reigerlaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Antonius van Padua

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Reigerlaan

Beschrijving

Katholieke Illustratie mei 1926, Reigerlaan, Tongelre, met op de achtergrond de Antonius van Paduakerk,
=== De oorspronkelijke foto uit de K.I. van Frans van Beers is vervangen door deze duidelijker foto uit de collectie van Meseum Kempenland. (Red.) ===


Geplaatst op

04-08-2009

Reacties:

Datum: 04-08-2009
Naam: Ad (Arie) van den Heuvel  
img

In de 50er jaren zwaaide pastoor Holtus hier de scepter, het liefste ging hij met de meiden varen, met de Stella Maris een sloep, waarmee ze op het Eindhovens kanaal peddelden.


Datum: 05-08-2009
Naam: Martin Swinkels  
img

Heeft Burgers vroeger niet in deze straat gewoond. Mijn moeder (Annie Pols) heeft volgens mij daar gewerkt, maar omdat ze in 2005 is overleden kan ik het haar niet meer vragen.


Datum: 26-06-2012
Naam: Wil Deckers  
img

Arie, de jongens gingen toch naar de Loosdrechtse plassen in een van de vakantie-weken.daar had pastoor Holtus toch een boot liggen? Ik mocht niet, want ik kon toen nog niet zwemmen, dat was een vereiste. Ik had schrik van water.
Mijn broer Peter wel, die was de zwemkunst wel machtig en daar was ik wel jaloers op.


Datum: 26-06-2012
Naam: Arie van den Heuvel  
img

Wat jij schrijft Wil zal wel kloppen, maar wij hadden het thuis niet zo breed. Het waren meestal kinderen van de notabelen die met de pastoor mee mochten varen. Hun ouders zaten ook vooraan in de kerk omdat zij het meeste geld in het laatje van de pastoor brachten. Wij stonden (en als het niet druk was zaten) achteraan in de kerk, omdat onze bijdrage aan de pastoor niet voldoende was..Dit, en nog diverse andere zaken meer, is de reden dat ik niet veel meer heb met het Katholieke geloof omdat het, net als bij de multinationals, alleen maar om geld draait (kijkmaar naar de kunstschatten in het Vaticaan).


Datum: 26-06-2012
Naam: Truus van Rooij-Sanders  
img

Beste Arie, jouw bewering dat alleen maar kinderen van de notabelen mee naar Loosdrecht mochten klopt niet. Mijn man komt uit een gezin van 10 kinderen die het helemaal niet breed hadden en is als kind jaren mee geweest met pastoor Holtus. Later toen hij ouder werd ging hij mee als leider en nu komt hij nog ieder jaar een weekend op het eiland samen met zijn familie en vrienden. En zo waren er nog wel meer kinderen uit Tongelre die mee gingen ondanks dat de ouders niet rijk waren.


Datum: 27-06-2012
Naam: Gerard de Beurs  
img

Wil en Ad, jullie hebben beide gelijk. Op het Eindhovens kanaal werd gevaren met de sloepen. Ik weet dat een ervan de Stella Maris (of Maris Stella, zie foto 8990) heette. Op de Loosdrechtse plassen lag de Ome Jan. Dit was een omgebouwde vrachtboot waar de jongeren tijdens de zeilvakantie konden verblijven.


Datum: 27-06-2012
Naam: Wil Deckers  
img

Arie, Truus heeft gelijk, want wij woonden in de van Dijckstraat, het nu geheten Lakerlopen (vroeger st. Josephbouw). Maar we hoorden wel bij de parochie Villapark! Dus arbeiders-gezinnen kwamen ook in aanmerking. Wij zwommen niet in het geld, maar mijn broer mocht wel mee, omdat hij kon zwemmen.


Datum: 13-07-2012
Naam: Wil Deckers  
img

Arie,
Nog wat wetenswaardigheden over deze parochie . Mooi om dit na te laten voor de bezoekers van deze site. Mijn moeder kreeg ooit het "schuifke" in de biechtstoel. De desbeteffende biechtvader vroeg hoeveel kinderen ons moeder had. Twee, zei mijn moeder, dus gezinsuitbreiding diende te gebeuren.Er werd geen biecht afgenomen. De" macht" zegevierde .
En Arie, over geld gesproken, weet je nog de pluche banken in het midden van de kerk? "Zij" kwamen één minuut voor aanvang van de mis binnen, of net te laat. Wij zaten op de kleine stoeltjes met rieten zittingen voor 5-cent plaatsgeld.
Een van de "geld-ophalers" was Hr. Klokgieters en die woonde in de Mesdagstraat.


Datum: 13-07-2012
Naam: Arie van den Heuvel  
img

Ja Wil...er werd wel degelijk verschil gemaakt door "MENEER PASTOOR" , en de pluche bankjes kan ik mij ook nog goed herinneren. Ook dat de elite vooraan in de kerk zat, denk maar een aan het lied van Rob de Nijs "Malle Babbe", daarin wordt ook over de heren van fatsoen gezongen.