EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1988

Bijdrager:

Jaar:

1919

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Van Speijkstraat*/Rantsoenstraat*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Oorlogsbuurt (2) Rantsoenstraat.

Beschrijving

De Rantsoenstraat kreeg in 1920 de naam Van Speijkstraat. We zien hier de overgang naar het Vredesplein. Een ander deel van deze straat zien we op foto 1989.


Geplaatst op

17-11-2005

Reacties:

Datum: 18-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Op de hoek, waar de kinderen voor de deur staan, was woonachtig de Fam.Kleven. Hij had iets te maken met de radiateuren fabriek in de Harmoniestraat. In het middelste huis, een beetje naar achter, de familie Boudion. Dat alles 70 jaar geleden.


Datum: 06-01-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Voor 1940 hadden deze huizen nog niet overal electriciteit. Naar ik meen alleen maar in de "goei kamer", waar ook de meter geplaatst was en de woonkamer. De draden liepen door pijpen op de muur. Deze pijpen waren nog niet gesloten en hadden nog een open naad over de lengte. In de keuken zat tegen de plafond een gaspijp met een kousje voor het licht. Boven was helemaal geen kunstlicht. In de wintermaanden sneeuwde het net zo hard binnen als buiten. Niet alleen stond het ijs op de ramen maar ook op de dekens. De binnenkant van het dak was niet beschot zodat de sneeuw langs de z.g. poppen binnen dwarrelde in de vorm van firn.


Datum: 04-07-2011
Naam: Winnie Claassen-Spelbrink  
img

Het is niet zoals u denkt, op de gang (naast gangetje) woonde een weduwe. De familie Kleven woonde daar links van (het huis is niet te zien). Wij, de familie Spelbrink, woonde daar weer links van. De heer Kleven werkte overigens bij de Nederlandse Spoorwegen. Zo ook onze andere buurman Verheul, hij bemande het overweghuisje bij de Woenselse overweg. Wij mochten als kind daar wel eens op bezoek komen. Een hele belevenis!!.