EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1941

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

233 Sintenbuurt

Straat:

Heezerweg

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Kloosters / Liefdesgestichten

Onderwerp 3.:

Rectoraat Tivoli

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Voormalig Klooster Heezerweg

Beschrijving

Dit is een zeer recente opname van het voormalig Nonnen klooster aan de Heezerweg. (zie foto 1207 en foto 1208)


Geplaatst op

13-11-2005

Reacties:

Datum: 14-11-2005
Naam: Ton Boertien  
img

Het waren de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Hart die hier vanaf 1930 tot 1980 hebben gewoond en gewerkt. Deze orde is de vrouwelijke tak van de MSC (Missionarissen van het Heilig Hart) die in 1929 het Rectoraat / de Parochie St. Jozef in Tivoli hadden opricht. De taak van de zusters was men name het opzetten van scholen.
De groene poort aan de linkerkant gaf vroeger toegang aan de kleuterschool. Hoewel ik op die kleuterschool heb gezeten weet ik niet meer hoe deze heette. Was het St Bernadetteschool of zoiets ?


Datum: 14-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

Klopt, de kleuterschool heette St.Bernadetteschool.


Datum: 31-10-2006
Naam: Gemma Van Gennip  
img

Ik heb op de St. Bernadetteschool gezeten omstreeks 1960. Wie herinnert zich nog zuster Gemma ?


Datum: 06-01-2007
Naam: Tiny Roodbol  
img

Wat leuk om die oude foto`s terug te zien, heb zelf ook op de kleuter/meisjesschool gezeten. Wat zou het leuk zijn om elkaar nog eens te ontmoeten. Mijn naam is Tiny Roodbol en wij woonden op het Lavendelplein 38, wie weet denken er meer mensen erover, om over die tijd nog eens te praten. Heel veel groetjes van mij.


Datum: 07-01-2007
Naam: Loes Puplickhuizen Reijnen  
img

Ik heb ook op deze kleuterschool gezeten, wij woonden direct tegenover de kleuterschool op de Heezerweg. Heb ook commentaar geleverd op de meisjesschool daarnaast. Heb hele prettige jaren op deze scholen doorgebracht en lees met plezier alles over Eindhoven, special over Stratum en Tivoli.
Beste wensen voor 2007 uit Canada.


Datum: 23-02-2007
Naam: Ger Dahmen  
img

Ik heb ook op deze school gezeten van 1956 t/m 1958. Op Schoolbank-site staat alleen RK Kleuterschool Heezerweg vermeld en daar heb ik mij ook op aangemeld.
Maar ik begrijp nu dat de school St. Bernadette heette?


Datum: 06-07-2007
Naam: Mieke van Baalen - van der Linden  
img

Ook ik heb op deze kleuterschool gezeten in de jaren 1949/1950 en 1950/1951. Ook had ik zuster Gemma in de eerste klas. een erg lieve non. Wij zaten rechts achter in de school. Het volgende jaar zat ik links voorin de school. Hoe de non heette weet ik echt niet meer. Ik heb nog een foto van 1951 met een stel kinderen. Wij hadden kennelijk een toneelstukje gespeeld waarin kabouters, een tovenaar, een dame, iemand met een kroontje op (dat was ik) en nog twee jongens speelden. Je zou zeggen Sneeuwwitje maar er staan 10 dwergen op en ik meende altijd dat er 7 dwergen waren bij Sneeuwwitje. Ik zet hem wel bij klassefoto's.
Je kwam daar de poort door en dan stond je op de speelplaats. In de muren zaten nissen, daar kropen wij wel eens in. Leuk was het er. Spelletjes doen op de speelplaats, matjes van papier vlechten, afbeeldingen uitprikken. Dat is het enige wat ik me herinner.


Datum: 08-07-2007
Naam: Jan de Keijzer  
img

Ook ik heb op deze bewaarschool gezeten, in 1934 / 1935, ik ben n.l. van 1929 en woonde in de 2e Kruizemuntstraat. Een fijne tijd en natuurlijk waren ze in onze ogen streng, maar de zusters hebben heel veel goeds gebracht.


Datum: 11-07-2007
Naam: Gemma Van Gennip  
img

Ik kan me nog goed herinneren dat we een kerstuitvoering hadden met engeltjes in het Tivoligebouwtje. Pater Smulders kwam daarvoor speciaal naar de Bernadetteschool in 1960. Ook herinner ik me nog dat de wasserij van de nonnnen langs het pad was als je door de poort binnengekomen was. Hele grote wolken stoom vlogen dan door de lucht. Met de carnavalsoptocht liepen we ook mee. Zuster Gemma heeft later nog in Oirschot gezeten maar weet niet meer waar. Mieke toevallig familie van Wils van Baalen?? of toevallig net als ik woonachtig geweest in de Madeliefstraat??


Datum: 11-07-2007
Naam: Mieke van Baalen - van der Linden  
img

Op jouw vraag, Gemma, moet ik tweemaal ja antwoorden. Wils van Baalen is een nicht van mijn man en ik heb in de Madeliefstraat gewoond en kwam vaak bij jullie thuis. Gek he, van die wasserij kan ik me niets meer herinneren met die wolken stomen. Hebben er ooit beelden in die nissen gestaan. Iemand zei er deze dagen iets over maar dat moet dan voor mijn tijd zijn geweest. Wat was dat met die carnavalsoptocht? Liepen jullie daarin mee voor de Bernadetteschool? Zijn daar nog foto's van? Jij bent, denk ik, een stuk jonger dan ik en toen ik daar op school zat was er volgens mij geen carnavalsoptocht. Vertel er eens meer van.


Datum: 12-07-2007
Naam: Gemma Van Gennip  
img

Wat leuk en toevallig zeg Mieke! k ben ook zeer regelmatig bij jullie geweest als klein meisje. Piet heb ik later nog eens ontmoet in hoedanigheid van directeur van een school. We hebben nog veel foto s waar jullie op staan. Naast jullie woonde destijds de familie Van Ham. Eddie van Ham was mijn allereerste grote liefde (4 jaar waren we) en ben het nooit vergeten. Vorige week ben ik toevallig nog in de Madeliefstraat geweest om de straat nog eens te bekijken. Ongelofelijk dat we met zo velen in zo n klein woninkje geleefd hebben maar dat was gebruikelijk voor die tijd. Ik ben inderdaad jonger denk ik, ik ben van 1955. Wat die optocht betreft daar kan ik me niet zo veel meer van herinneren. Behalve dan dat de beide scholen (ook de grote school) meeliepen. Wel herinner ik me nog de processies door de straten van Stratum. We kregen dan prachtige soort bruidsjurkjes aan die boven op de zolder van de school hingen, erg spannend was dat. Een van de meisjes mocht dan een rood fluwelen kussen dragen met een zilveren hart erop. Langs de kanten van de straten hingen gele vaandels en wij moesten bloemblaadjes strooien. Het Tivolikoor deed mee en de fanfare. Ik heb nog een erg mooie foto van mijn klasje met zuster Gemma. Ik moet nog even uitvogelen hoe het werkt om hem op de site te zetten. Ik vertrek vandaag voor enkele weken naar Frankrijk dus kan even niets. Zwemmen met de halve straat in ons Pa zijn auto in De Volmolen (met de dooie vissen) of in het zwembad in St Oederode. Snoep halen bij Pinda Pinda lekka lekka op het hoekje bij de Florafontein in het kleine houten kraampje (op zondagmiddag) Schaatsen op het Kanunnekesven, ik kan het me nog als de dag van gisteren herinneren. Ik hoor graag wat meer van je.


Datum: 02-10-2007
Naam: Rein Smit  
img

Van 1946 tot 1948 zat ik op de kleuterschool aan de Heezerweg. Nooit geweten dat deze school de St. Bernadetteschool heette. Een naam die ik me nog herinner was Zr Celesta. Voorts herinner ik me dat als je erg braaf was je de zuster wel eens mocht helpen. Zo mocht ik eens een zuster helpen met het aanpakken van schoolspullen die op een vliering opgeslagen waren. Er werd dan een luik geopend en daar werd dan zo'n ouderwetse houten open trapleer in geplaatst. De zuster klom dan naar boven om op de vliering te komen. Ik kreeg toen het strenge consigne om niet ónder de trapleer te gaan staan en niet naar boven te kijken. Jarenlang heb ik in de veronderstelling verkeerd dat dát uit veiligheids-overwegingen was. Want als de trapleer zou breken zou ik de zuster boven op mijn kop krijgen. Pas veel later heb ik begrepen dat er andere overwegingen een rol gespeeld hebben om mij te gebieden niét onder die trapleer te gaan staan. Waarschijnlijk was ik dus toen tóch een braaf jongetje en was het terecht dat ik de zuster mocht helpen. Namen van klasgenootjes die ik me nog herinner zijn Freddie van Oers, Mari v.d. Rijdt en de broertjes van Kessel.


Datum: 25-11-2007
Naam: Dimphy  
img

In 1945 werden door de Dochters van Onze Lieve Vrouw van het Hart ook (Eindhovense) kinderen opgevangen die niet door hun ouder(s) konden worden opgevoed. Deze kinderen van de nonnen werden doorgeplaatst naar pleeggezinnen, onder andere naar Oegstgeest. Wie kan hier meer over vertellen alsjeblieft?