EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1919

Bijdrager:

Jaar:

1926

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

't College*

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
't College (1)

Beschrijving

't College lag tussen het Stratumseind en de latere Vestdijk. Achter de fabrieken van het College is de sigarenfabriek "Van der Putt en de Vlam" aan de Smalle haven te zien.


Geplaatst op

09-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-11-2005
Naam: Eugène Mudde  
img

In 't College zat o.a. de verkennersgroep St. Aloysius en was het patronaat van de Catherinaparochie gevestigd.
In de oorlogsjaren werden hier ook voedselbonnen gedistribueerd.
Hier vandaan vertrok ook de driekoningenoptocht met kamelen.
Ook de familie Van Bakel heeft hier gewoond.


Datum: 27-12-2005
Naam: Koen Dircksens  
img

Die Driekoningenoptocht werd georganiseerd door (bouw-)pastoor Raymakers, die eind 1958 de Pius-X-kerk aan de St-Petrus Canisiuslaan bouwde. (De kerk is inmiddels weer afgebroken en vervangen door een supermarkt.)


Datum: 18-01-2007
Naam: Koen Dircksens  
img

Kapelaan W. Raymakers organiseerde in 1956, 1957 en 1958, als bouwpastoor voor de Pius X-kerk, vanuit Het College op de Plekhoek Driekoningenoptochten, compleet met kamelen, door de stad, om op die manier geld op te halen voor zijn nieuwe kerk.


Datum: 06-04-2008
Naam: Sjef Claassen  
img

Ik heb begrepen dat in de Eerste Wereldoorlog het College ook diende voor de opvang van Nederlandse vluchtelingen uit België.


Datum: 03-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Het College werd ook gebruikt als stemlokaal en voor andere publieke zaken. In het Duitse bombardement van 19-9-1944 werd ook het College en haar omgeving volledig verwoest.


Datum: 04-07-2008
Naam: Sjef Claassen  
img

Er kan in dat bombardement wel een deel zijn verwoest, maar ik ken het gebouw van na de oorlog.


Datum: 04-07-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Wat van het College verwoest is, was het middengedeelte van het College dat achter de drie huizen van het Stratumseind lag (nr. 57-59-61 die ook zijn verwoest). De gebouwen die je hier ziet zijn eigenlijk grotendeels bewaard gebleven, ik heb in de 50er jaren nog veel in de oude fabrieken gespeeld.


Datum: 04-07-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Het gebouw met de puntgevel werd in mijn tijd distributiekantoor genoemd. Later toen ik als loopjongen bij de Dela werkte moest ik hier af en toe gezegeld papier gaan kopen, wat gebruikt werd voor officiële stukken. Later is die dienst verplaatst naar een oude villa op de Stratumsedijk. Gelegen recht tegenover destijds garage Vlemmings en naast het Sportfondsenbad.


Datum: 08-07-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Correctie: mijn vriend Harry Huybrechts, thans 87 jaar oud, is er zeker van dat het College, althans zeker een deel, na het bombardement van 19-9-1944 nog bestond. Zeker is dat Van der Putt en de Vlam (staat ook op deze foto) toen echter volledig werd verwoest, waarvan foto´s op EiB staan.


Datum: 02-09-2015
Naam: Steven Koster  
img

Ik vind het jammer dat ik geen referentiekader kan ontdekken in deze foto wat nu wát precies is. Hoe ik het moet zien. En da's jammer, want een paar dagen geleden ben ik in bevolkingsregisters gaan spitten en heb ik ontdekt dat de familie Koster op 23 juni 1890 vanuit Apeldoorn zich in Eindhoven is gaan vestigen. En op welk adres kwam men Eindhoven binnen? Stratumseind 't College D545 en D467. Vandaar mijn interesse natuurlijk in dit gedeelte. Later woonden zij in de Schoolstraat, Julianastraat, Hemelrijken, Verwerstraat, Gelderlandplein, Simonspad en zo heb ik een mooi beeld hoe mijn voorouders zich hebben vermenigvuldigd in deze contreien. Maar ik hou me aanbevolen als iemand iets weet over hoe dat ging of hoe dat eruitzag, dergelijke huisvesting in deze panden. Vaak grote gezinnen dus met z'n allen in een hok/kamer?


Datum: 02-09-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

De sigarenfabriek is duidelijk. Het gebouw daarvoor, rechts op de foto, staat aangegeven als schoolgebouw. Welke school weet ik niet. De gebouwen links daarvan zijn bedrijfsgebouwen gelegen achter panden aan het Stratumseind. Helemaal links, haaks op deze rij staan twee woningen, College 2 en 4. Dit zijn de enige twee panden met woonfunctie die ik in dit straatje kan vinden.


Datum: 02-09-2015
Naam: Hans van Melis  
img

Schoolstraat, Julianastraat, de volgorde is verkeerd. In 1920 kreeg de Woenselse Julianastraat  een nieuwe naam: Schoolstraat.


Datum: 02-09-2015
Naam: Hans van Melis  
img

Net als de Reet van Nette was 't College geen officiële naam van de Gemeente. Het diende als doorgangshuis aan het Stratumseind.
De families Koster, Van der Laar, Dekker uit Apeldoorn zaten in 1889-1890 enige tijd op 't College. Eerder in 1884-1885 Henraath, De Greef, Ermisch, Reine, Kneepkens .
't College kwam vaker in de krant. In november 1900 werd Gerardus van Heugten neergestoken door Snellen. De gewonde werd naar het achterhuis van de bakker Spoorenberg-Cox (Stratumseind 46) gedragen, waar kapelaan Branten voorrang claimde op de doktoren. Die na de toediening van het H. Oliesel aan de gang konden. Sigarenmaker Gerardus van Heugten overleefde het en stierf op 5-12-1920 op het St. Annahof 20. J.C. Spoorenberg was eigenaar van een of meer sigarenfabrieken aan 't College.


Datum: 02-09-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Uittreksel uit 't Gruun Buukske:
OUDE STRAATNAMEN IN EINDHOVEN. door J.Spoorenberg jr.
Dat de namen van de straten vroeger niet precies of helemaal niet vastlagen, blijkt onder meer uit een artikel in de Meierijsche Courant van 4 augustus 1888, waarin de redactie in verband met het geven van definitieve benamingen aan de straten - enkele zaken in overweging gaf.

In dit artikel worden voor 't College nog twee andere namen genoemd: "Verhoevens Dwarsstraat"en "Vlucht van Egypte".
Het is aannemelijk dat 't College vernoemd is naar de school waarbij dit straatje eindigde. Over de school heb ik nog niets gevonden. Wel dat er na de sluiting een sigarenfabriek in werd gevestigd door ene Willem van der Schoot.


Datum: 02-09-2015
Naam: Steven Koster  
img

Alvast ontzettend bedankt voor de aanvulling; prachtig als een verhaal langzaam naar boven komt!
Nog een vraag voor Hans: hoe weet jij dat met betrekking tot deze families? Of heb je dat ook kunnen opzoeken?


Datum: 02-09-2015
Naam: Hans van Melis  
img

www.sigarenfabrieken.nl/college.htm


Datum: 03-09-2015
Naam: Ger van der Palen  
img

Wat een goede, bruikbare reacties op de vraag van Steven. Mooi werk.


Datum: 03-09-2015
Naam: Steven Koster  
img

Hans: dikke schouderklop en welgemeende handdruk! Echt harstikke bedankt!


Datum: 26-05-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ik weet niet over welke periode Eugène spreekt, maar toen ik zo rond 1950-1952 een welpje was bij de Roode Vlam, gebruikten wij 's winters ook een ruimte op de eerste verdieping van het gebouw waar we op uitkijken. Ook aan de Voorterweg was een oud industrieel gebouw dat door de padvinderij gebruikt werd. Ik kende het College al langer. Kort na de oorlog ging mijn moeder naar het distributiekantoor en ik ben een paar keer mee geweest. Het kantoor was toen gevestigd in een houten gebouw helemaal aan het eind links, de loketten werden beveiligd met gaas. Als ik me goed herinner was het terrein niet bestraat, maar waren er wel plekken waar resten van fundamenten te zien waren.