EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

19

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stationsplein

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Stations

Onderwerp 3.:

2e Station (1916-1956)

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
NS-station, sloop in 1956

Beschrijving

Het hoogspoor en het moderne nieuwe station waren werkelijkheid geworden. Het oude station wordt gesloopt. Van wie is toch het terras links op de foto?

(Op 2 maart 2017 vervangen door een beter exemplaar uit de nalatenschap van B. Postema sr en jr. Red.)


Geplaatst op

06-04-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-04-2005
Naam: M.G. Spoek  
img

Kan het hotel Bristol geweest zijn?


Datum: 06-05-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Ooit was dit het terras van het Oranje Hotel. Zie ook foto 234.


Datum: 04-01-2006
Naam: Jan Willem Michielsen  
img

De vrachtwagen rechts op de foto is een ex-geallieerd legervoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het kan een Ford Canada of een Chevrolet 3-tonner zijn. Tijdens WO2 waren deze voertuigen in dienst van de Britten en Canadezen. Na de oorlog zijn deze voertuigen achtergelaten op grote dumps. Deelen bij Arnhem was een van de grootste. Het Nederlandse leger in opbouw had de eerste keus bij het uitzoeken. Alles wat overbleef, ging naar de particuliere markt. Bedrijven met een vergunning konden dan zo'n voertuig aanschaffen.


Datum: 19-11-2006
Naam: Remko Mikkenie  
img

Er staan nog meer foto's van dit circus Mikkenie op mijn website www.mikkenie.nl. Mijn oudoom Frans Mikkenie was de directeur.


Datum: 13-04-2007
Naam: Corjan van der Peet  
img

Het oude station was een ontwerp van spoorwegarchitect Van Heukelom en diens bureau (zelfde bureau bouwde o.m. stations Weert, Geldrop, Maastricht, Naarden-Bussum en het Hoofdgebouw III der Staatsspoorwegen 'De Inktpot' in Utrecht). Het nieuwe station, de laatste decennia sluipend verloederd, is een creatie van een van Nederlands bekendste naoorlogse architecten, NS-ontwerper Van der Gaast (ook stations Schiedam Centrum en Rotterdam Centraal).


Datum: 14-04-2007
Naam: M.G. Spoek  
img

Rotterdan C.S. is ontworpen door Van Ravesteyn, Schiedam door Jan van Belkum. V.d. Gaast ontwierp o.a. halte Arnhem-Velp. De inmiddels verminkte dienstwoning Fuutlaan 2-4-6-8 (Mijn grootvaders woning in de oorlog en tot 1949) was ook van de hand van Van Heukelom zover ik weet.


Datum: 31-05-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Het nieuwe station en de spoorbanen werden 80 tot 100 meter verder naar het noorden gesitueerd, waardoor grote pleinen en brede wegen konden worden verwezenlijkt met meer perspectieven voor de stad.


Datum: 28-06-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Het hotel is niet het Oranje Hotel, maar eerder Hotel Suisse met exploitant Emke Verhoeven. Later is mogelijk de naam veranderd in Bristol.


Datum: 28-06-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Volgens mij is het wél het terras van het Oranjehotel, want je ziet de uitbouw van Hotel Suisse (later Bristol) net daarachter. Het is het perspectief dat een beetje raar overkomt.


Datum: 04-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

De grote overkapping van de perrons is gemaakt van de baileyconstructies die door de geallieerde legers in de oorlog gebruikt werden om over de kanalen, rivieren enz overbruggingen te maken waar deze door oorlogshandelingen waren vernietigd. Het perron in Eindhoven is naar mijn mening volledig gemaakt uit overtollige legervoorraden van de Amerikaans/Engelse legers. Daarom moeten deze constructies van de perrons als historisch erfgoed worden beschermd, het zijn herinneringen en overblijfselen van de grootste oorlog aller tijden. In het hartje van onze stad, het Eindhovens station.


Datum: 04-07-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Jan, kijk ook eens naar de foto 10826. Ook daar wordt gesproken over de overkapping van de perrons en het daarbij gebruikte materiaal.


Datum: 07-02-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Om nog in te gaan op de oorspronkelijke vraag: het terras links (onder de luifel) is van het Oranje Hotel. Rechts daarvan (erachter) heette het in 1956 Hotel Van Thiel (foto 5179), daarvoor Bristol (zie foto 423) en daarvoor heette het Suisse (zie foto 1673). Nu heet het Gauchos, en het pand is een van de weinige oorspronkelijke vooroorlogse gevels die er op het Stationsplein nog staan. Wie terug wil zwijmelen naar het verloren gegane verleden moet beslist foto 1529 of 22539 bekijken.