EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18928

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Overheidsdiensten

Onderwerp 2.:

Politie

Onderwerp 3.:

Politiemensen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Markt (1)

Beschrijving

Prachtig karakteristiek tijdsbeeld, gerestaureerd van een oud en vergaan fotootje. De Markt in Eindhoven in een ver verleden. De Sterke Arm der Wet is prominent aanwezig. Mooie kinderwagen Op de achtergrond Hotel Restaurant de Bijenkorf


Geplaatst op

26-02-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-02-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Ik betwijfel of het de arm van de wet is Frans, het lijkt mij meer een officier van de mariniers uit de jaren 20 op een speciale dag, vandaar het erekruis op de borst.


Datum: 26-02-2009
Naam: Rini Talens  
img

Gezien zijn strepen is het een Luitenant ter zee 2e klasse oudste categorie, (bij het Korps Mariniers: Kapitein)


Datum: 27-02-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Klopt Rini bij een luitenant ter zee zat er nog een smal streepje tussen de twee in. Dat weet ik nog uit mijn tijd bij de marine.


Datum: 27-02-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Weet je waarom de tenen van de schoenen een beetje omhoog staan? Als dat niet het geval is struikelt men op die kinderkopkes!. Deze vlagofficier spreekt men aan met Mijnheer. Zou het familie van de bewoners zijn waar hij voor de deur staat?


Datum: 27-02-2009
Naam: P Hertogs  
img

Beste Wil, een luitenant ter zee bij de Koninklijke Marine is geen vlagofficier maar een hoofdofficier, wel met de aanspreektitel Mijnheer.


Datum: 27-02-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Voor deze man gaat toch het fluitje? "Officier aan boord!" Maar nu geloof ik dat je toch gelijk hebt. Ik heb ooit de rangen en standen moeten leren omdat een post van het geweer aan de poort hem gevraagd had een brief te posten. Hij dacht dat het een postbode was en riep hem terug. En omdat ik op dat moment plantonwacht had moest ik ook de rangen en standen van de marine kennen alvorens met verlof te gaan.


Datum: 04-02-2010
Naam: Jos Jansen.  
img

Denk toch eens na!!! Wat moet een luitenant ter zee in vol ornaat nou in Eindhoven. Zijn marineschip zou dan in de Eindhovense haven moeten liggen.
Ik denk als je het wapentje op zijn hoofddeksel uit zou vergroten je gewoon de leeuw met de drie horentjes te zien krijgt.


Datum: 04-02-2010
Naam: Ben Brekelmans  
img

Jos, het foto-onderschrift zegt het al en ik denk dat je gelijk hebt. In dat geval zitten de marinemensen mooi in het schip.


Datum: 11-03-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

De strepen lijken inderdaad op die van de marine maar in de jaren 20 en daarvoor hadden ze bij de brandweer nog geen eenduidige rangaanduiding en werden dikwijls de rangstrepen en versierselen aangehouden die ook in het leger bekend waren. Zou dit misschien, in uitgaanstenue + versierselen, de brandweer commandant Camille van der Harten Kunnen zijn? zie foto 7788, Ik zie enige gelijkenis? Zo ja dan is de foto van 1923 of eerder. Op 21 oktober 1923 is hij tijdens zijn dienst omgekomen.


Datum: 11-03-2010
Naam: Rini Talens  
img

Het symbooltje op zijn pet is anders.


Datum: 12-03-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Klopt, maar het kan natuurlijk zijn dat bij het uitgaanstenue het wapen van Eindhoven gedragen werd, en bij dagelijks tenue het bedrijfsonderdeel.


Datum: 12-03-2010
Naam: Rini Talens  
img

Vergelijk ook eens de strepen op de pet met het versierseltje op de pet van foto 7788. Ook leuk is dat jongetje in zijn matrozenpakje, net als papa (of opa?). Maar goed, laat ons eens zo`n brandweer commandant zien met een marinelus in de strepen op de mouw, dat zou grappig zijn?


Datum: 12-03-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Ik ben totaal geen kenner van strepen en versieringen die begin jaren 1900 door de diverse korpsen gehanteerd werden. En je hebt gelijk dat dit niet de mattenklopper krullen zijn die toen ook gebruikt werden door de brandweer. Volgens mij geef ik ook duidelijk aan dat het de strepen lijken die bij de marine gebruikt werden/worden. Het ging mij ook meer om de gezichtsherkenning en niet zo zeer om het uniform. De opmerking dat er in de jaren 20 nog geen eenduidige rangaanduidingen waren, kun je zo terugvinden op Internet. Dit is een PDF van 65 pagina's. Titel: "Functieonderscheidingstekens bij de brandweer, Ontstaan en ontwikkeling"


Datum: 12-03-2010
Naam: Rini Talens  
img

Tussen 1914 en 1918 waren onze strijdkrachten in een toestand van constante paraatheid en ik geloof dat onderdelen zich daarom alleen in uniform mochten verplaatsen en dat zou dan de reden kunnen zijn geweest dat er zo doende een familiebezoek in Eindhoven in uniform plaats vond.


Datum: 19-08-2010
Naam: Peter Vermeulen  

Tijdens het bezoek van oud-politieagent Peter van der Wal aan het EiB-huys werd duidelijk dat het wel degelijk een uniform is van de gemeentepolitie Eindhoven van vóór de annexatie. Kijk maar eens naar foto 9206, bij de zittende persoon, tweede van rechts, is de bijzondere mouwversiering duidelijk te zien. Nog sterker, het lijkt dezelfde persoon als op deze foto! Zelfs zijn naam is bekend: Hendriks. En heeft hij niet op beide foto's een medaille opgespeld?


Datum: 19-08-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Bedankt Peter voor het uitzoeken. Zelfs een naam geven aan de persoon op de foto na zoveel jaren. Petje af. Ik ben wel blij dat ik er toch redelijk dicht bij zat met de veronderstelling dat het een lokaal uniform is, al is het dan niet van de brandweer maar van de politie.