EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18599

Bijdrager:

Jaar:

1961

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Verenigingen

Onderwerp 2.:

Jeugdorganisaties / Scouting

Onderwerp 3.:

Scouting, St Jan den Dopergroep

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Zomerkamp Schaarsbergen 1961

Beschrijving

Als vervolg op de foto 9343 van Wim Boselie waarbij in een van de reacties is vastgesteld dat dit niet het zomerkamp te Velden in 1963 betreft maar het kamp in 1961 te Schaarsbergen, gaat hierbij nogmaals een foto van de deelnemers maar dan in een andere rangschikking. (sorry voor de wazige linkerzijde van de foto). Bovenste rij vlnr: Hopman Han Mejan, Vaandrig Rien van Summeren, Antoon van Rodijnen, Gerard Derijck, Hans Rooymans, Michael Halin, Piet v/d Wiel, Cor van Kemenade, en Frans Dekkers. Middelste rij: Wim Boselie Ron(nie) Hernaus, Jos van de Ven, Jan/Jean van der Wijst, Hennie Jeukens, Joop van Summeren, Tonnie Schenkelaars, Wim van Eijck en Jan Kuypers. Tussenin voorovergebogen: Joop Jeukens (L) en Tonnie Derijck(R) Onderste rij vlnr.: Chris v/d Weijden, Hugo Wolfs, , Leo Thijssen, Eric Hernaus, H v/d Goor, Jan Kuypers en Hans van Hal. Volgens het befaamde Vossen-logboek (ruim 45 jaar bewaard door mede-schrijver Hans van Hal) werd het zomerkamp te Schaarbergen gehouden van 29 juli t/m 5 aug. 1961. Bij afwezigheid van onze vaste aalmoezenier was nu prof.dr. S.Donders onze kamp-aalmoezenier(van de witte paters te Boxtel). En na het vertrek van hopman Friet Brouwers uit Son eerder dat jaar, was Han Mejan onze nieuwe hopman. De nieuwe vaandrig Cuppers die een half jaar hopman ad-interim was kon tot zijn eigen spijt niet mee. Mijn broer, Eric, werd op dat kamp officieel als verkenner geïnstalleerd. De ouderdag was op woensdag 2 aug. met o.a een voetbalwedstrijd tegen de vaders (met 12 man) dat in een gelijkspel eindigde. Verder zijn tijdens dat kamp bezocht; het Openlucht Museum te Arnhem, het Nationale park "de hoge Veluwe" met o.a het Slot St.Hubertus en de "Westerbouwing" na een vaartocht met Reederij Koppe (à  fl 0, 45). Op deze boot verloor Joop Jeukens trouwens zijn hoed. Aldus het logboek.                


Geplaatst op

26-01-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-01-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Piet van de Wiel woonde recht tegenover me (Stellenboschstraat). Hans van Hal woonde recht achter me  (Pres. Steijnstraat). Piet van de Wiel was een goede vriend van Gerard Derijck (Dr. Willem Leijdslaan).
Piet is helaas al overleden. Gerard kwam ik laatste zomer nog tegen met zijn echtgenote, Ietje van Breugel, uit de Radiostraat . Leuk om te zien dat hier de BROERTJES Hernaus op staan. En Hans Rooijmans, was dat de Aalmoezenier (zo te zien) de man die nogal snel van praten was en de mis op zondag op het laatst onverstaanbaar aframmelde? Wel een hele aardige man als aalmoezenier.


Datum: 26-01-2009
Naam: Frans Dekkers  
img

Beste Ron,
Ik blijf maar twijfelen over dit kamp. Ik kan mij helemaal niet herinneren dat ik ooit in Schaarsbergen ben geweest. Maar ik mag natuurlijk het logboek van de Vossen niet in twijfel trekken. Zoals ik al eerder schreef: logboeken liegen niet. En die van de Vossen zeker niet! Ik geef mij gewonnen: het moet dus Schaarsbergen zijn. Morgen even naar de dokter om te vragen of Alzheimer al heeft toegeslagen...


Datum: 27-01-2009
Naam: Frans Dekkers  
img

Marijke,
Hans Rooijmans is alleen maar een naamgenoot van de aalmoezenier, maar verder gewoon een van de verkenners. Ik schrik overigens van je mededeling dat Piet van de Wiel er niet meer is. Dat wist ik niet. Ik bewaar goede herinneringen aan deze lange, dunne jongen met zijn typische gevoel voor humor. Dat Gerard en Ietje (goede vriendin van mijn zus) nog bij elkaar zijn, daar word ik dan wel weer blij van. Zo zie je maar weer: nostalgie heeft vele facetten...


Datum: 08-02-2009
Naam: Wim Boselie  
img

Hallo Frans, ik weet vrijwel zeker dat dit een kamp was ergens in de buurt van Arnhem.
Dus volgens mij is jouw twijfel gerechtvaardigd als het gaat over Schaarsbergen. Ik weet nog dat ik voor die tijd nog nooit zo ver had gefietst op mijn fiets zonder versnellingen en met de plunjebaal dwars achterop. De rest van de tekst klopt wel. Ik weet nog dat mijn ouders en zusjes toen op bezoek zijn geweest. Ik zat bij de Kemphanen en vertrouw dus het logboek van de Vossen niet!


Datum: 11-02-2009
Naam: Frans Dekkers  
img

Wim, ik denk dat je twijfel aan het Vossenlogboek niet terecht is. Zij hebben het hier over het dorpje Schaarsbergen, dat inderdaad vlak bij Arnhem ligt. Dus wat dat betreft klopt je herinnering wel. Zelf ben ik er nog steeds niet uit, maar - zoals eerder gezegd - ik vertrouw inmiddels meer op het logboek van de Vossen dan op mijn eigen geheugen. Al heb ik haast slapeloze nachten van de vraag of ik ooit in mijn leven wel eens in Schaarsbergen ben geweest. Voorlopig hou ik het op de lezing van Jean, Ron en Hans, want ik kan het tegendeel niet bewijzen.


Datum: 11-02-2009
Naam: Jack van Hoek  
img

Ron, je vergist je. De jongeman, staande uiterst rechts, met de armen over elkaar, dat is Wim van Eijck. Ik neem aan dat Mart Coolen toen niet is meegegaan, omdat hij niet op deze foto staat.


Datum: 11-02-2009
Naam: Frans Dekkers  
img

Jack, je opmerking over Wim van Eijck is helemaal terecht. Waar de opmerking over Martien Coolen vandaan komt, weet ik niet. Mart was een jaar of twee, drie ouder dan wij; hij was ten tijde van dit zomerkamp al stamlid, dus logisch dat hij niet op deze foto voorkomt. Jack, kun je nog even vertellen waar ik jou moet plaatsen? Wanneer was jij bij Sint Jan de Doper en bij welke patrouille zat je?


Datum: 12-02-2009
Naam: Jack van Hoek  
img

Hoi Frans. Wel, Wim van Eijck was dik bevriend met Mart Coolen, vandaar mijn vermoeden. Ik was weer bevriend met die twee. Ik ben welp geweest van de St. Jan de Dopergroep. Rode nest, twee gele strepen. Als ik ze vind dan zal ik foto's sturen. Verder ken ik de broer van Hans Hernaus de oudere broer van Ron. Ik ben helaas maar een paar weken verkenner geweest, want ging in militaire dienst Groetjes!


Datum: 17-03-2010
Naam: Henny van de Goor  
img

Ja, ik meld me ook nu ik deze site ontdekt heb, ik ben de derde van rechtsonder die schuin naar boven kijkt en herinner nog veel mensen. Het was toch een mooie tijd. Ook op foto 9343 ben ik van de partij. Iedereen mocht toen een dolk dragen en weet nog dat eer eens een ongeluk mee gebeurd is toen wij in de herfst met onze patrouille, de Bevers, paddenstoelen gingen verzamelen. Als spel waren we met de dolken en werpmessen op een boom aan het gooien een van deze is toen in het bovenbeen van Jan Kuipers is terecht gekomen. Het bloed stroomde er uit, gelukkig gebeurde dit langs de weg van Valkenswaard naar Aalst en konden we een auto staande houden waar mee hij direct naar het ziekenhuis is gebracht. Het heeft heel lang geduurd voordat de wond genezen was omdat deze geïnfecteerd was door het gif van de paddenstoelen. Ik weet nog dat hopman Han Mejan vanwege dit voorval direct daarna voor iedereen een draagverbod voor messen en dolken had ingesteld, niet lang daarna is het dragen er van bij de scouting definitief afgeschaft.


Datum: 30-07-2015
Naam: Wim Boselie  
img

Hallo Hennie,
In mijn beleving is het incident met Jan Kuipers iets anders verlopen dan door jou is aangegeven.
Ik moet zeggen dat ik deze gebeurtenis zelf als behoorlijk traumatisch heb ervaren.
In die tijd was ik patrouilleleider en een jaar of 15 schat ik. Uit dien hoofde voelde ik me verantwoordelijk voor het wel en wee van de patrouille. Dit is mijn versie van deze gebeurtenis.

Die middag gingen we met de patrouille op stap om paddenstoelen te gaan snijden in het bos tussen Aalst en Valkenswaard. Aan het einde van die middag zou dat uitmonden in een paddenstoelententoonstelling in het troeplokaal.
We waren nog nauwelijks de sloot overgesprongen langs de weg toen een van de verkenners een lege doos gooide naar Jan Kuipers.
Het gebeurde voor mijn ogen: deze verkenner gooide een mes terug dat in het bovenbeen van Jan terecht kwam. Het geluid dat dat veroorzaakte kan ik me ook nog levendig herinneren, evenals hoe dat mes er uit zag (zonder handvat). Paniek alom. Ik weet nog dat we op de weg een auto probeerden aan te houden (bijna omvergereden) en dat de eerste auto niet stopte. Toen remde er toch een auto en werd Jan meegenomen naar het Sint Joseph ziekenhuis. Wij zij toen meteen teruggereden naar het troeplokaal en hebben de fiets van Jan mee teruggenomen.
Van het melden van een afgesproken fictief verhaal dat Jan zgn. "in een mes was gevallen" kwam daar niet veel terecht. In het troeplokaal moest ik bij hopman Han Mejan en vaandrig Rikken melden wat er ècht gebeurd was. Ik barstte meteen in tranen uit en het echte verhaal kwam er uit. Volgens mij zijn Jan Kuipers en de verkenner die verantwoordelijk was voor het incident niet meer teruggekeerd bij de Scoutinggroep.
Han Mejan heeft daarna contact opgenomen met de familie van Jan Kuipers.
Je begrijpt: van de paddenstoelententoonstelling is die middag natuurlijk niets meer terecht gekomen...