EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18242

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

St Gerardusplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, St Gerardus Majella

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Gerardus Majellakerk (4), oud orgel

Beschrijving

In deze kerk staan maar liefst 4 orgels. Maar het meest bijzondere orgel staat voor in de kerk, links op het nonnenkoor. Het werd in 1667 gebouwd voor de parochiekerk in het West-Vlaamse dorp Gits. Eind 19e eeuw werd het vervangen en verhuisde het orgel naar het Antoniusklooster in Kortrijk, om in 1923 weer te worden doorverkocht aan een particulier in Ougrée bij Luik. Van daaruit ging het in 1954 naar de nieuwe Don Boscokerk van pastoor Jan Sleegers in Stratum, waar het dienst deed tot de sluiting van de kerk een paar jaar geleden. In de bijna drieënhalve eeuw is het orgel enkele keren verbouwd, zo schrijft Roger van Dijk na onderzoek afgelopen zomer      


Geplaatst op

21-12-2008

Reacties:

Datum: 22-12-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Hier ook de muurschilderingen van Albert Troost zoals op foto 18243


Datum: 08-01-2009
Naam: Nico van Duren  
img

Het voormalige orgel van de Don Boscokerk heeft een waardige plaats gevonden in de Gerardus Majellakerk. Vorig jaar plaatste ik het orgel over en restaureerde de windlade zodat de pijpen weer accuraat aanspreken en er geen lekkages meer zijn in het belangrijkste onderdeel van het orgel.
Ondanks dat veel onderdelen van het binnenwerk van het orgel niet meer origineel zijn klinkt het orgel uitmuntend en zeer vriendelijk. Veel geluk hebben we overigens gehad met de plaatsing van de orgelkast waarbij de bekroningen voor de spitsboog konden worden geplaatst met een marge van enkele centimeters. Met vriendelijke groeten en succes met jullie website. Nico van Duren, orgelmaker/restaurateur, Ravenstein


Datum: 30-09-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Nico van Duren is een zeer begaafde restaurateur. Hij heeft jaren als expert gewerkt in het museum "Van speeldoos tot pierement" in Utrecht. Ik heb hem verscheidene malen meegemaakt bij het verhuizen, herbouwen en stemmen van orgels, o.a. bij de minderbroeders Capucijnen in Velp bij Grave. Geweldig wat hij kan.


Datum: 22-09-2011
Naam: Peter van Gansewinkel  
img

In het boek "Nederland orgelland" door Mr.A.Bouman staat dit orgel beschreven aldus: Het luisterrijke en tegelijk beheerste beeldhouwwerk maakt deze kast tot een der charmanste orgels van ons land.


Datum: 20-02-2013
Naam: Peter van Gansewinkel  
img

Het orgel staat in deze kerk veel mooier als in de vorige kerk waar het erg verloren stond in de galerij die te groot was. Nu met deze belichting en de kleuren komt het bijzonder smaakvol tot zijn recht.


Datum: 20-02-2013
Naam: Lieke Slegers  
img

Helemaal mee eens, maar helaas niet meer te beluisteren of te bezichtigen. Ik heb vernomen dat op 10 februari de laatste dienst in deze kerk heeft plaatsgevonden.
Wat er nu gaat gebeuren met het orgel (en de rest van de attributen) is de vraag.


Datum: 09-05-2013
Naam: Johan Vervest  
img

Deze vraag kan men stellen bij elke kerk welke aan de eredienst wordt onttrokken. Veel gaat er waarschijnlijk verloren.