EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17011

Bijdrager:

Jaar:

1958

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

732 Hanevoet

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bruggen / Tunnels / Viaducten

Onderwerp 2.:

Dommelbruggen

Onderwerp 3.:

Dommelstuw, Dommel/Afwateringskanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Sluis

Beschrijving

Deze foto is gemaakt van de achterste sluis naar de voorste, dus tussen de sluizen in waar het altijd het drukste was. Zoals je ziet is het hier niet diep waar die jongen staat maar erachter waar die jongen zwemt was het ineens zo'n 1,50 mtr diep. Zeer verraderlijk, heb er ooit een jongetje uit gehaald die lag te verdrinken waar iedereen bijstond, ze riepen hé aansteller, ik dook erin en trok hem naar de kant.


Geplaatst op

06-09-2008

Reacties:

Datum: 06-09-2008
Naam: Jo den Hartogh  
img

Kijken we op deze foto in de richting van waar nu de High Tech Campus staat?


Datum: 07-09-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Zeer goed opgemerkt Jo, de fotograaf stond met zijn rug naar de Poot van Metz (toen nog nooit van gehoord).


Datum: 29-12-2008
Naam: Jan Snijders  
img

Ad, dit is het stuk dat naar het kanaal ging. Aan de andere kant lagen de kinderkoppen waar Bart van Houtum op dook en later overleed aan zijn verwondingen.


Datum: 30-12-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Ja, ik ken dat verhaal Jan. Daar was ik ook bij en inderdaad links zwom je het afwateringskanaal in en rechts de kinderkopjes. Het was er niet zonder gevaar want er zaten gewoon diepe gaten in, maar wie kent er gevaar als je zo jong bent. De ziektes die je kon oplopen, wij duwden de dooie koeien en honden toch over de balken en zwommen gewoon door. Ik ben er nooit ziek van geweest maar anderen wel, onder andere de ziekte van Weil of hoe dat mocht heten.


Datum: 26-06-2015
Naam: Paul van der Cingel  
img

Koeien heb ik nooit in de Dommel gezien, des te meer honden. Ddaar maakten mijn ouders zich ongerust over als ik weer eens geheel of gedeeltelijk kopje onder was gegaan tussen bruggetje Paradijslaan en de kanoverhuurderij bij de Tongelreep. Je had niet veel kans te verdrinken, maar des te meer om een besmettelijke ziekte op te lopen.


Datum: 16-10-2015
Naam: Henk Willemsen  
img

Koeien lagen er zeker, ook varkens. Zelf gezien. Alles wat overbodig was werd erin gegooid.


Datum: 19-10-2015
Naam: Ad Pluijm  
img

Het werd er in België in gegooid, daar waren de kosten om kadavers op te halen nogal hoog. In de zomer waren wij er elke dag en duwden 's morgens de kadavers over de balken, zodat ze verder konden stromen.


Datum: 19-10-2015
Naam: Jan Snijders  

Wel een zooitje als je daar aan terug denkt, bah!!


Datum: 19-10-2015
Naam: Henk Willemsen  
img

Klopt Ad Pluijm, bij de Volmolen hoopten die kadavers zich op bij de sluis en werden er door de gemeente uitgetrokken. Sommige stonden helemaal bol.


Datum: 21-10-2015
Naam: Ad Pluijm  
img

En zoist, nu moeten de mensen er niet meer aan denken om zo te zwemmen, voor ons was het een feest.


Datum: 21-10-2015
Naam: Jan Snijders  

Ad, we hadden ook geen geld om het zwembad te betalen!


Datum: 21-10-2015
Naam: Ad Pluijm  
img

Nee, zeker niet als er 12 kinderen zijn.


Datum: 21-10-2015
Naam: Jan Snijders  

Wij hadden er 9, ook te veel!


Datum: 22-10-2015
Naam: Ger van der Palen  
img

Wie hadden er ook 9, maar ik verzeker je: niet 1 te veel!


Datum: 22-10-2015
Naam: Jan Snijders  

Ger begrijp het niet verkeerd, ik bedoel te veel om rond te komen met een loontje van de kostwinner!


Datum: 18-08-2020
Naam: Ad thijssen  
img

Beste Ad, je praat hierboven nog steeds over een sluis, hoewel als je alle commentaren doorleest, praat men alleen nog over een stuw. Wat ook het juiste woord is. De Dommel is niet bedoeld voor scheepvaart zoals het kanaal. De stuw is bedoeld om te zorgen de Genneper molen genoeg water krijgt onder het schoepenrad. Dit is een onderslagmolen. En dat Eindhoven niet verdrinkt, en het land ervoor genoeg water krijgt voor de landbouw. en de visstand op peil blijft. Het teveel aan water voor de stuw gaat het afwateringskanaal in. En vandaar wordt het weer geregeld bij de stuw aan de Blaarthemseweg. De broer van mijn zwager heeft hier in de jaren zestig de ziekte van Weil opgelopen en is in de RPI (nu Grote Beek) beland tot zijn dood toe. Hij heeft zijn pensioen wel gehaald maar er nooit van kunnen genieten.


Datum: 23-08-2020
Naam: bert van herk  
img

Wat hier geschreven wordt, kwam ook voor bij de baileybrug over het Beatrixkanaal bij het vliegveld, de plaats waar ik altijd ging zwemmen. We hebben er soms ook koeien zien drijven, die we aan de kant moesten duwen. Tot er eens een keer een reporter van het Eindhovens Dagblad langskwam en er een foto van maakte. De dag erop stond de hele club van zwemmers in de krant (ik ook) en een leuk artikel erbij over de ziekte van Weil. Toen mij vader dat zag was het zwemmen voor mij daar afgelopen. Jammer, het was een mooie plek om te zwemmen, en zeker het stuk dijk aan de rechterkant van het kanaal vanaf de baileybrug naar het "verboden gebied", zoals we dat noemden, 600 meter verderop. Daar was de dijk afgezet met hekwerk, zodat je niet verder kon. Over het stuk achter dat hek vlogen de vliegtuigen bij de landing. En als er een vrachtboot langskwam, sprongen we allemaal het water in en werden we een flink stuk meegezogen.