EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16876

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Strijp 1 / S

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Luchtfoto Philipsfabrieken Strijp

Beschrijving

Een mooi overzicht van de Philipsfabrieken te Strijp. Onderaan loopt van links naar rechts de Schootsestraat (bijna helemaal rechts zien we de Schootsekerk). Bovenin loopt de Lijmbeekstraat en linksonder de Beukenlaan. En er is natuurlijk nog veel meer te zien.....


Geplaatst op

16-02-2006

Reacties:

Datum: 16-02-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

Inderdaad er is nog veel meer te zien. Rechtsboven de fabriek van Baekers Raijmakers, daarnaast het voetbalveld dat bekend werd als het scheerkwastenterrein. Was dat niet van de Woenselse Boys?
Het straatje daarboven is de Kabelstraat, die bestaat nog.


Datum: 17-02-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Wat een mooie foto. In het midden, bijna onderaan de huisjes van 't Schoot.Een beetje naar rechts het pad tussen café Ramona en bakkerij Verkuilen, dat naar de Schootsestraat leidt. Allemaal heel herkenbaar, de omgeving waar ik vroeger rondstruinde.


Datum: 17-02-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Helemaal fout. Het scheerkwastterrein lag langs de Marconilaan. In de Kabelstraat zomeravondvoetbal.


Datum: 18-02-2006
Naam: Hennie de Groot  
img

Zelfs de straat waar ik gewoond heb, na de Palingstraat in Gestel. De Acaciastraat loopt van de Kastanjelaan naar de Schootsestraat. Als je de Schootsestraat overstak had je daar ook een paadje, langs Toirkens en een café. Daar had mijn opa een stukje land. Wij gingen daarachter altijd voetballen en 'kwajongensstreken' uithalen. Achter de grote muur van het Pulskeskerkhof. Ook leuke tijd. Misschien nog iets voor een boek? Wie wil reageren uit die buurt?


Datum: 18-02-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Hennie, ken jij ook de boomgaard van Peer van Hulst? Die zie je op de foto helemaal onderaan in het midden. Daar zijn we vroeger veel aan de appels geweest. Het was alleen oppassen voor de hond.


Datum: 07-04-2006
Naam: Johan Boogers  
img

Deze foto is niet gedateerd. Ik kan toevoegen dat deze gemaakt moet zijn eind jaren '40/begin jaren '50. De hoogbouw van de Philips Glasfabrieken (gebouw SW) is namelijk al aanwezig!


Datum: 08-01-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Het huis waar aardappelboer Blaauw woonde, is hier nog zichtbaar, afgebroken juli 1964, dus foto is van vóór die tijd. De wielerbaan achter Ramona dateert van ongeveer 1950-1952, is hier nog zichtbaar. Café het Zwaantje aan de Schootsestraat tegenover Kreugelstraat is hier al afgebroken, dus de foto is van na maart 1943. Ik zie achter mijn ouderlijk huis, Schootsestraat 102, dat er een auto is geparkeerd, dat moet dus na 1952-1953 zijn geweest, want vóór die tijd hadden we nog geen auto. Dus de foto is van rond 1953-1955, mede omdat de boerderij van Peer Verhulst met boomgaard nog in volle glorie aanwezig is. Die verdween mei 1962 toen de Cederlaan werd aangelegd.


Datum: 13-01-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Peter, om het na-oorlogse herstel van het Philipscomplex Strijp (en Emmasingel) te tonen werd na de serie van 1946 (zie foto's 7298 en 8173) een nieuwe serie luchtfoto's gemaakt.
In Strijp was o.a. gebouwd: De nieuwe Bedrijfsschool (OA, uiterst rechts); het Glashoofdkantoor (SW, zelfde hoogte in de foto naar links); links daarvan het gebouw SK dat er twee verdiepingen bovenop kreeg en dan nog achter de middelste hoogbouw een galvanische fabriek (SEF).
Foto's uit deze nieuwe serie werden gepubliceerd in augustus 1950.


Datum: 23-06-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Tini het scheerkwastterrein lag aan het einde van de Lijmbeekstraat, iets te links voor de foto en daarom niet te zien, achter de bloemenzaak, aan de Marconilaan. Heb daar na school vaak gevoetbald, wat eigenlijk niet mocht. Begreep toen niet waarom het kortweg als 'scheerkwast' werd aangeduid, maar een paar jaar geleden las ik een artikel over Rudi Fuchs, oud-museumdirecteur in Eindhoven en Amsterdam, waarin hij vertelt dat toen hij in de Lijmbeekstraat woonde, een kapper het terrein had laten aanleggen voor de buurt. Er speelde geen club, en of het echt verboden was voor anderen daar te spelen heb ik nooit geweten, maar we keken wel iedere keer of er niet iemand kwam om ons weg te jagen. Naast Bara waren indertijd ook voetbalvelden, maar die lagen over het spoor ongeveer t.o. het PSV-stadion.


Datum: 24-06-2014
Naam: Antoon Franse  
img

Paul, die lichte ovale plek achter de bosschage was dat niet het voetbalveld wat jij bedoelde?


Datum: 24-06-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Paul en Anton, de discussie is al eerder op deze site gevoerd, ik denk dat het op verschillende plekken staat maar uit mijn hoofd kan ik het als volgt samenvatten:
Voetbalvereniging De Scheerkwast is opgericht bij de kapper in de Lijmbeekstraat. Het was een officiële naam en de club speelde ook in de (Brabantse?) competitie. Ze speelden aanvankelijk op dit veld. Later is de naam van de club veranderd in "Woenselse Boys", de club bestaat nog steeds. De Woenselse Boys speelden op de velden bij de BaRa aan de Kabelstraat. Momenteel spelen ze aan de Hondsheuvels. Aan deze voetbalvereniging is een carnavalsclub verbonden die de oude naam draagt: CV De Scheerkwast. Voor de volgens mij exacte ligging van het scheerkwastenterrein op deze foto klik hier.


Datum: 27-06-2014
Naam: Paul van der Cingel  
img

Mooi, in een paar dagen het hele verhaal rond. Antoon en Tini, dat heb ik ook overwogen, en het is niet uit te sluiten, maar door het ontbreken van de Marconilaan is het moeilijk te zeggen. In mijn herinnering lag het praktisch tegenover de kloktoren aan de noordkant van het spoor


Datum: 16-02-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Ook mooi te zien is het nog vrijwel onbebouwde deel van Woensel tussen Lijmbeekstraat en het spoor, behalve de fabriek van Baekers en Raijmakers met Steenstraat een vrijwel kaal gebied met links het Scheerkwast-voetbalveld. Tussen Lijmbeekstraat en Marconilaan is ook nog maar weinig bebouwing te zien.


Datum: 17-02-2019
Naam: Tini van Rooij  
img

Paul, dat terrein was eigendom van Philips, gekocht om eventueel op uit te breiden. Voorlopig werden er stukjes verhuurd aan personeelsleden die daar een soort volkstuintje van maakten. Mijn opa had zo een stukje, ik ben daar regelmatig met hem naar toe geweest om hem te "helpen". Toen Philips de grond niet nodig bleek te hebben werd er woningbouw gepleegd en moesten de tuinders weg.