EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1660

Bijdrager:

Jaar:

1910

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Kanaalstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Tabaksindustrie

Onderwerp 3.:

Lurmans & Co

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Lurmans & Co Kanaalstraat 27

Beschrijving

Volgens het RHCe Leerlooierij Verhagen, gezien vanaf de Dommel. Maar laten we het maar Lurmans (en Co) noemen tot we de eigenaar van voor 1910 kennen. Aan de andere zijde van de Dommel op de Bleek D31 te Stratum had Joh. A. Lurmans Jr. een sigarenfabriek.


Geplaatst op

18-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Op de strook grond langs de Dommel kwam later looierij Verhagen aan de Kanaalstraat 29. Volgens Jan Spoorenberg bouwden daarnaast in 1870 A. Schutjes en A. van de Ven, die elders al een sigarenfabriek bezaten, een nieuwe sigarenfabriek: het langgerekte gebouw op de foto. Vrij vlug daarna stierf van de Ven. Drie jaar later verkochten Schutjes en de erfgenamen de fabriek aan J. Lurmans en J. van Schaick, die hun bedrijf J. Lurmans & Co naar hier verplaatsten.


Datum: 30-10-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De leerlooierijen hadden ook een schaduwzijde. De huiden werden aangevoerd uit landen waar ze niet zo nauw keken met de huiden uitvoer. Wat was n.l. het geval? Als er in ons land dieren het z.g. miltvuur kregen moesten die verbrand worden en was dat een financiele strop voor de boer. Als de dieren begraven werden echter, bleven de miltvuurbacillen nog vele jaren actief. Wat niet alleen voor de veestapel, maar ook voor de mens grote schade kon aanrichten. Vloeivelden welke jaren nadien gebruikt werden als grasland. Daar stond de veearts nog jaarlijks bij de boer op de stoep.


Datum: 25-11-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Uit het commentaar van Jan van der Meulen bij foto 14303 wordt het duidelijk dat het woonhuis van leerlooier Verhagen aan de Kanaalstraat lag en zijn leerlooierij zo ver mogelijk naar achter bij het laag vestje op de grens van het oorspronkelijke Eindhoven.