EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1569

Bijdrager:

Jaar:

1927

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Bioscopen / Theaters / Muziekcentra

Onderwerp 3.:

AB Theater

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stratumsedijk AB Theater

Beschrijving

Het latere AB Theater heeft nog rijen met ramen omdat het wel de bedoeling was licht toe te laten. De Hertogstraat is nog niet aangelegd. Op die plaats lijkt een speeltuin te liggen. Op het café reclame voor een reparatieinrichting voor motoren.
< De foto is in april 2020 vervangen door dit door Frans van Beers verbeterde exemplaar (Red.) >


Geplaatst op

11-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 21-12-2009
Naam: Peter Vermeulen  

De oorspronkelijke foto is overschreven door een mooier exemplaar van Theo Koenen. Nu kunnen we tenminste op de zijgevel lezen dat de electrische machinefabriek van de firma Lammerse & Reijnders was.
Vergelijk de dakconstructie van de sigarenfabriek met foto 21852.


Datum: 26-11-2010
Naam: Jac Goudsmit  
img

Christ Reijnders (de Reijnders van de werkplaats dus) was mijn opa. De garage is net rechts van de foto, zie de rand van de gevel "LAMME..." en de benzinepomp op de voorgrond. Het bord was op de zijgevel van de buren geschilderd, wat destijds niet ongebruikelijk was als dat beter uitkwam voor de zichtbaarheid.

De Hertogstraat is later aangelegd op het braakliggend terrein middenin de foto. Uit foto's op deze website en elders is af te leiden dat het pand op de voorgrond nog steeds bestaat als Stratumsedijk 51: het terras is weg en er is een dakkapel en het raam aan de zijkant is nu een deur.


Datum: 25-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Jac, dat denk ik niet. Het staat té dicht op de huidige kruising Stratumsedijk/Hertogstraat (zie bv foto 1090). Als je kijkt op foto 18000, die genomen is ná het bombardement op 19-9-1944, dan staat het pand van je opa er niet meer op. De zijgevel van het pand dat niet getroffen is op foto 18000, is m.i. het huidige Stratumsedijk 41. Dit pand heeft de oorlog dus niet overleefd (of het was al eerder weg). Op de plaats van de speeltuin kwam later een Shell pomp, de in 1944 eveneens in vlammen opging.


Datum: 08-01-2013
Naam: Jac Goudsmit  
img

Eric Kemperman: Ik ben het ermee eens dat op foto 18000 de linkerkant van het overlevende gebouw er inderdaad uitziet als huidig nummer 41. Maar ik denk dat nummer 41 er op bovenstaande foto gewoon nog niet was.
En als ik op Google Street View kijk naar de plaats van de dakraampjes in nummer 51, en de typische gevelstenen, dan denk ik toch dat daar wel veel overeenkomsten zijn met het cafe hierboven.
Kortom het lijkt inderdaad alsof nummer 51 te ver weg is van het AB theater om er het Shell benzinestation en een kruispunt tussen te krijgen, maar als ik in Street View nou deze foto neem dan lijkt het me toch niet zo vergezocht dat het cafe op de foto hierboven nu nummer 51 is. Hmmm.... Ik weet het niet.
Ik heb er ook al eens aan gedacht dat de benzinepomp (duidelijk te zien in bovenstaande foto) en ondergrondse tanks van de garage misschien door Shell overgenomen zouden kunnen zijn maar dan krijg ik de plattegrond in mijn hoofd ook niet kloppend.
Als iemand meer informatie heeft over hoe de huisnummers veranderd zijn, dan zou dat helpen: het adres van de garage was Stratumschedijk 39 dus het cafe was waarschijnlijk nummer 37.


Datum: 08-01-2013
Naam: Eric Kemperman  
img

Jac, kijk ook eens op luchtfoto 28142, waarop de Hertogstraat en vooroorlogse bebouwing nog staat (1936; en vergelijk met Google Maps anno nu). Op die foto is geen Shell benzinestation te zien; die is dus pas van ná 1936. Overigens is huisnr 41 nú het eerste pand op de hoek Stratumsedijk/Hertogstraat. Het lijkt er veel op dat nr 37 en 39 bij de aanleg van de Hertogstraat zijn onteigend en gesloopt.


Datum: 08-01-2013
Naam: Jac Goudsmit  
img

Eric, bedankt voor de link naar de luchtfoto, die had ik nog niet gezien. Mooi plaatje!
Ik ben geneigd je gelijk te geven op basis van het feit dat er op bovenstaande foto niet genoeg ruimte lijkt te zijn voor de Hertogstraat tussen het theater en het cafe.. Ook het feit dat de garage op nummer 39 was (ik heb een oud foldertje met het adres en een paar fotootjes) zou aangeven dat het links naast 41 zou moeten zijn, en 41 is nu het hoekpand.
Maar ik weet ook van elders op deze website dat de Stratumsedijk / Stratumschedijk eens ooit hernummerd is (wanneer?). Dat wil zeggen dat het huisnummer niet voldoende bewijs is dat het cafe (nr 37 in de tijd van bovenstaande foto dus) gesloopt is.
De luchtfoto laat zien dat alle daken van de huidige Stratumsedijk 51 en de panden ten zuiden daarvan (tot de St. Rochusstraat), hetzelfde zijn als in 1938 (de gebouwen ten NOORDEN van 51 zijn veranderd). Het is ook duidelijk te zien dat 53 iets verder van de straat af gebouwd is dan 51, wat ook overeenkomt met bovenstaande foto als 51 het cafe is.
Als je op de Stratumsedijk gaat staan tussen het Bomanshof en de St. Rochusstraat, dan kun je een foto maken die veel op de bovenstaande foto lijkt afgezien van het overdekte terras dus. Dat had ik gisteren gedaan met Street View maar de link is uit mijn reactie verwijderd (snap ik wel; op lange termijn werkt zo'n externe link immers misschien niet meer).
Dus de luchtfoto bestrijdt op zichzelf niet dat het cafe in het huidige 51 gezeten zou kunnen hebben. Wat we eigenlijk zouden moeten hebben is een luchtfoto van VOORdat de Hertogstraat is aangelegd. zodat we precies uit kunnen vinden hoeveel er gesloopt is om dat te doen. Ik denk nog steeds dat er een (toegegeven: kleine) kans is dat het bovenstaande pand bewaard is als Stratumsedijk 51.
Bedankt!


Datum: 09-01-2013
Naam: Ger van der Palen  
img

Ik lees met genoegen bovenstaande discussie: leuk dat mensen zoveel moeite willen doen om tot duidelijkheid te komen en vooral waardeer ik de wederzijdse intentie elkaars standpunt nader te beschouwen.


Datum: 09-01-2013
Naam: Eric Kemperman  
img

Nog wat informatie: de situatie voor aanleg van de Hertogstraat is te zien op foto 3354, maar die is niet erg duidelijk over het hoekpand. Kan heel goed het pand op deze foto zijn.
Een andere foto van de hoek Stratumsedijk/Hertogstraat is te zien op foto 1570; het hoekpand lijkt niet op bovenstaande foto. Het hoekpand op foto 1570 is overigens in 1944 verwoest: vergelijk foto 8510 met foto 18000 of 18003. Na het bombardement zijn wellicht enkele huisnummers, zoas 37 en 39, opnieuw gebruikt, omdat men toen vaststelde dat het huidige pand 41 het hoekpand zou blijven. Maar dat is speculatief.
Het huidige pand nr. 51 was vroeger een postkantoor; zie bv foto 22791 en de commentaren bij foto 4088. Ik denk dus dat bovenstaand pand niet het huidige nr 51 is.


Datum: 16-04-2013
Naam: Rita Praat-Nijssen  
img

Volgens adresboek 1934 :
nr. 37 (Hoek Hertoglaan) café 't Pannenhuis'van M. v.d. Donk; A.H. Croes, glassoorteerder; J.J.H.Wouters klerk inspectie registratie en domeinen.
nr. 39 M.L. van de Donk, caféhouder; P. Jonckers, hulpmonteur
nr. 39a W. van Bergeijk, elektrisch timmerbedrijf
Gezin van Martinus L. van de Donk woonde sinds 26.2.1934 op nr. 39 (gezinskaart)
Bij de 10e volkstelling 1.1.1921 blijkt dat op toenmalig Stratumschedijk nr 66 timmerman Wilhelmus A. van Bergeijk met vrouw Johanna Maria van Mierlo en kinderen woonden. Wilhelmus van Bergeijk is in 1931 overleden.Op 14.5.1934 woonde wed. van Bergeijk op 39a. samen met ongehuwde 42 jarige dochter Jacoba J. van Bergeijk. 27.11.1936 was dit nr 41. Zoon Wilhelmus A.J. met zijn vrouw Anna M.J. Doogers met kinderen waren toen al op 22.3.1936 bij haar ingetrokken. Ook hij was timmerman. Misschien bedrijf gekocht van Lammerse/Reijnders. Heb de gezinskaarten nagekeken in periode 1921-1938 en er woonden geen Lammerse of Reijnders op dit adres. Is het mogelijk dat dit alleen reclame was voor het bedrijf dat elders gevestigd was? Andere mogelijkheid is dat het tot 1934 bestaan heeft en eigenaren er niet gewoond hebben. Kan hier iemand meer over vertellen? Miijn onderzoek is gericht op de familie van Bergeijk.


Datum: 17-04-2013
Naam: Jac Goudsmit  
img

Zeer waarschijnlijk was Lammers/Reijnders alleen maar een bedrijf, er woonde dus niemand. Ik heb een folder van de garage waar Stratumschedijk 39 op staat, en dat is dus voordat de hernummering gebeurd is. De hoek van de gevel ("LAMME...") en de benzinepomp komen overeen met de foto op mijn folder, dus het is niet zo dat dit een reclame was van een bedrijf wat elders gevestigd was: dit was echt waar het was.
Het is zeker mogelijk dat Lammers/Reijnders overgenomen was en niet meer bestond in 1934 of 1936. Ik denk ook dat in die tijd de hernummering al gebeurd was.
Ik geloof jouw gegevens over nr. 37-39a in 1934 en 1936 dus wel, maar ik denk dat je het daar hebt over panden die meer noordelijk lagen.
Ook de gegevens uit 1921 zullen ook wel correct zijn en die zijn van voor de hernummering en op adressen met hogere nummers, dus verder zuidelijk.
Met andere woorden: dit is goede informatie maar het is nog steeds niet genoeg om te bepalen waar dit cafe en de garage van mijn opa gebleven zijn :-)


Datum: 17-04-2013
Naam: Eric Kemperman  
img

Rita, zegt dat adresboek uit 1934 ook iets over het huisnummer van het AB Theater (eerder zat hier de SDAP en vakbonden), of over het postkantoor op de Stratumsedijk (zou 51 moeten zijn)? Het zou helpen het adresmysterie op te lossen.


Datum: 17-04-2013
Naam: Rita Praat-Nijssen  
img

Informatie uit adresboek 34 ihesm.com en gezinskaarten internet RHC Eindhoven:

Stratumschedijk 35:
-oorspronkelijke locatie van sigarenfabriek v.d.Tak
-In 1934 huisvesting voor de vereniging "Het Eigen Gebouw"Moderne Arbeidersbeweging en voor Voortwaarts, Moderne Vakbeweging te Eindhoven
-In 1935 kwam hier een benzinetankstation.
-In de oorlog was dit gebouw het AB theater "meest foute bioscoop van de stad" (mijn vraag:wat wordt hiermee bedoeld?)tot 19.9.1944, verwoest door bombardement.
-In 1953 op dit adres Bakker A. v.d. Grinten

Steken we de zijstraat , de Hertoglaan over:

Stratumschedijk 37-39a zoals hierboven al is beschreven
Stratumschedijk 41
Met een vraagteken wordt vermeld dat hier in 1934 een nieuw pand wordt gebouwd, bewoner L.H.C Charmant, handelaar in bouwmaterialen en brandstoffen. Het nieuwe pand zou nrs. 41 t/m 49 hebben. Van deze meneer Charmant heb ik de gezinskaart opgezocht. Eindhoven 1921-1938 waarop staat vermeld dat hij met vrouw en 2 dochters heeft gewoond in 1921 Rechtestraat 43, 1925 Hoogstraat 24. Op 14.11.1930 is hij verhuisd naar Stratumsedijk 41 (moet dus al bestaan hebben in 1930) en op 5.10.1936 staat dit gezin geregistreerd wonende Stratumsedijk 49.
Stratumschedijk 51
-monument uit 1835
-van oorsprong (in ieder geval vermeld op gezinskaarten 1900-1912,1912-1920,1921-1938) bakker Houbraken. Hijzelf is in 1913 overleden. In 1921 woonden er nog drie dochters waaronder Maria Lucia Anna Houbraken. Zij is in ieder geval vanaf 1912 (kan ook eerder zijn) hulppostkantoorhoudster. In 1934 staat zij als zodanig vermeld met dienstbode M.C.van de Vijfeijke. Later (er staat dus niet wanneer, maar het staat niet op de gezinskaart dus aannemelijk is na 1938, is dit hulppostkantoor verhuisd naar nr 57.
-In 1975 winkel de Schouw (antiek)
-In 1980-1990 Prentenkabinet
-nu prachtig woonhuis, zie foto 4088 nog steeds met huisnr. 51


Datum: 09-10-2013
Naam: Frits Meerhoff  
img

Welbeschouwd is dit pand zeker niet nummer 51. Ik zelf woon op nummer 51, al ruim 40 jaar.....! De hoek (afschot) van het dak, de plaats van het raam aan de zijkant, het ontbreken van de z.g.n. ezelsbrug, de hoekstenen, de totale geschatte breedte van het pand kloppen niet, bovendien heb ik nooit sporen van een veranda aan de voorzijde gevonden of gezien.....! De famillie Habraken die er ooit een bakkerij had, en wiens dochter ook het postkantoortje beheerde, zijn mij welbekend, van hen kocht ik destijds Stratumsedijk 51. Er zijn mij foto's bekend waarop dit pand samen met nummer 51 afgebeeld staat. Ik geloof zelfs in een van de boekjes van Karel Vermeeren.....?


Datum: 09-10-2013
Naam: Eric Kemperman  
img

Frits, mee eens. Ik heb de verschillende foto's van deze hoek nog eens naast elkaar gezet.
Het café op bovenstaande foto lijkt hetzelfde te zijn als op foto 1570, alleen is de veranda vervangen door een luifel. Het wegverkeer zal de ruimte opgeëist hebben.... Op foto 8510 is het ook nog te zien, tijdens de bevrijding (vanuit noordelijke hoek).
Eén dag later is het pand door het 19 september bombardement verdwenen, het pand ontbreekt op foto 1090 (vergelijk met 1570) en op 18000 (de zijgevelafdruk is nog wel te zien).
Op luchtfoto 28142 zie je dit hoekpand nr 39 ook nog. Als je de afstand in Google Maps tussen Rochusstraat en de huidige nr 41 nameet, en dat vergelijkt met de afstand op foto 28142, dan is duidelijk dat de hoek met de Hertogstraat is opgeschoven in zuidelijke richting.

Kortom, bovenstaand pand is nr 39 en heeft de oorlog niet overleefd. Nr. 41 werd na 19-9-1944 het hoekpand van de Stratumsedijk met de Hertogstraat, en dat is het nog steeds.


Datum: 10-10-2013
Naam: Jac Goudsmit  
img

Okee, dus als ik het goed heb, concluderen we dat:
- Mijn folder zegt dat Lammers/Reijnders op nummer 39 was.
- In 1934 woonde er een caféhouder / hulpmonteur op nummer 39, misschien dat het café en Lammers/Reijnders hetzelfde huisnummer hadden?
- 1934 zegt ook dat er een elektrisch timmerbedrijf was op 39a, dus misschien is het pand opgesplitst in een 39 en 39a. Of misschien was iemand de "A" vergeten in het adres Stratumschedijk 39 op mijn folder. Misschien was Lammers/Reijnders een werkplaats die aan het café was gebouwd.
- Het cafe werd getroffen in het bombardement op 19-8-1944, dat is wel duidelijk
- Het huidige nummer 51 is dus niet het café en blijkbaar werd nummer 41 (nu 49 dus) het hoekpand.
- Nummer 41-49 (nu 49) is blijkbaar een handelaar in bouwmaterialen en brandstoffen geweest (of zou het worden in 1934), misschien hebben die de benzinepompen en/of ondergrondse brandstoftanks overgenomen van Lammers/Reijnders.

Blijkbaar moet Lammers/Reijnders zo ongeveer gelegen hebben waar nou de stoep of de straat is of zo... Of misschien is het huidige nummer 49 gebouwd waar vroeger Lammers/Reijnders was. Interessant...

Ik vraag me nog steeds af wat er nou gebeurd is met die hernummering. Als ik kijk naar Rita's lijst van adressen dan kloppen de hedendaagse nummers met die van 1934. Dat toekomstige pand met huisnummers 41 t/m 49 vult alle nummers netjes op tussen Lammers/Reijnders (en/of het café) op 39/39a, en Frits' huis dat nog steeds op 51 staat...


Datum: 25-11-2015
Naam: W. van Hoof-van de Donk  
img

Mijn vraag is of het café met de veranda van mijn oma en opa Van de Donk was voor het bombardement. Ik kan mij nog herinneren dat aan de overkant toen het AB-theater was. Ik ben een kleinkind uit 1935 mijn vader was een zoon van mijn oma en opa. Hopelijk kunt u mij meer vertellen. Er woonde ook een familie van Bergeijk naast.
=== Beste W, als je de reacties hierboven leest heb je het antwoord. (Red.) ===