EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1502

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Rechtestraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Warenhuizen

Onderwerp 3.:

V&D / De Zon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Kolos V&D.

Beschrijving

Zoals we nu tegen Regent, Vesteda-toren en Porthos aankijken, zo keek men in 1930 aan tegen het enorme gebouw van V&D.


Geplaatst op

07-10-2005

Reacties:

Datum: 07-10-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Ze keken wel op een heel speciale manier naar het gebouw. Echt met een dertigerjaren- of een kikkerperspectief. Zie foto 1518.


Datum: 22-01-2006
Naam: Wilco Michiels  
img

Ik vind het zo jammer dat dit gebouw weg is. In Den Bosch staat dezelfde stijl Amsterdamse school? Maar waarom heeft men dit toendertijd weer gesloopt? Misschien maakt V&D het nog eens weer opnieuw in de oude volle glorie terug. Het zou voor Eindhoven een heel grote aanwinst zijn in de monumenten!


Datum: 22-01-2006
Naam: Hans van Melis  
img

De aanleiding was in eerste instantie de aankoop van de vroegere apotheek, het ongedetailleerde hoekstuk. Daarvoor kwam in de plaats, die mooie glazen toren, met eigen ingang, en eigen zalen. Dat was na de oorlog waarschijnlijk een te grote verspilling van verkoopruimte.


Datum: 26-02-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

In 1962 werd de glazen toren van de V&D gesloopt en werd begonnen met de verbouwing van het pand, die in 1965 voltooid werd. Maar het gebouw zelf is nooit gesloopt, Wilco! Als je een keer de kans hebt, moet je eens naar het Krabbendampad lopen, dat is een zijstraatje van de Keizersgracht, net rechts van het oude postkantoor. Op dat plein heb je een blik op de V&D aan de achterzijde. Hier zul je het oude gebouw uit 1930 weer zien. Verborgen verleden!


Datum: 06-04-2006
Naam: M. Taphorn  
img

Het is zo verrassend dat alle gebouwen van V&D dezelfde eigenwijze bouwplannen hadden. In Haarlem staat nog een staaltje om te roemen. Het betreft apotheek Pigge. Deze zat er al toen V&D allerlei huizen wegkocht om ook een soortgelijke bouw te zetten als foto boven. Nu zit Pigge er nog, met de lucht zoals een echte oude apotheek heeft. Personeel nog gekleed in stofjas. Lekker terug in de tijd. Helaas is het hier anders gegaan.


Datum: 10-08-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

De oude gevel is, volgens mensen die het kunnen weten, wel degelijk gesloopt in de jaren '60. Daarna is de glazen gevel aangebracht. Zie het commentaar bij foto 18830.