EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14595

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stationsplein

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Stations

Onderwerp 3.:

3e Station (1956- heden)

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Stationsgebouw

Beschrijving

Het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1956, naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast. In de visie van Van der Gaast moest het station ten opzichte van de andere vervoermiddelen een opvallende plaats innemen. Dit stedenbouwkundige aspect speelde voor hem een voorname rol. Niet de menselijke maat was het uitgangspunt, maar de stedelijke ruimte gaf de doorslag bij de maatvoering. Een ander opvallend aspect in zijn visie was dat het station absoluut geen verblijfsfunctie moest hebben, het was enkel bedoeld als doorgangsruimte: het overstappen van het ene vervoermiddel op het andere. In 1991 kreeg dit station een extra ingangsgebouw aan de noordzijde, aan busstation Neckerspoel. De bovenverdiepingen zijn in gebruik als kantoor. Net zoals veel andere stations uit de tweede helft van de jaren '80, lag bij de inrichting het accent op de kleur blauw. De binnenkant van dit stationsgebouw werd sinds 2017 gerenoveerd, zodat het dezelfde stijl krijgt als de rest van het vernieuwde station. Op 15 oktober 2007 werd bekendgemaakt dat het station per 1 januari 2008, samen met 100 andere bouwwerken uit de wederopbouwperiode, de status van Rijksmonument kreeg. De perronoverkapping wordt op zijn plaats gehouden door onderdelen van een baileybrug.
Vaak wordt beweerd dat het gebouw gelijkenis vertoont met een Philips-radio uit die tijd. Er bestaat echter helemaal geen radio uit de jaren waarin het gebouw is ontworpen (1953-1955) die op dit stationsgebouw lijkt, noch van Philips, noch van andere firma's. Het laten bepalen van de vorm van een gebouw door een ander gegeven dan de functie, past ook helemaal niet binnen functionalistische architectonische opvattingen van Van der Gaast. Pas in 1960 is er een radio ontworpen en gebouwd door Philips die enige gelijkenis met dit gebouw vertoont, de Philips B0X15U. Dit toestel is dus zeven jaar later ontworpen dan het stationsgebouw.
Vóór het huidige station zijn er al eerdere stationsgebouwen geweest. Zie foto 14562 voor het eerste stationsgebouw (1866 tot 1916). Van 1916 tot 1956 stond er als tweede een stationsgebouw (zie foto 18722) uitgevoerd in strakke lijnen en sober van uiterlijk. Het is gesloopt nadat de sporen van het hoogspoor circa 150 meter naar het noorden waren verlegd.


Geplaatst op

29-05-2019
Geen reacties gevonden bij deze foto