EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14063

Bijdrager:

Jaar:

1905

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Nieuwstraat richting Markt

Beschrijving

Een fraaie opname uit het begin van de eeuw toen de tram er nog reed. Links maakt het trottoir een bocht naar het Genderstraatje. Let natuurlijk ook op het fraaie torentje van pand Lindbergh.


Geplaatst op

08-11-2007

Reacties:

Datum: 09-11-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Rechts van pand De Olifant (Lindbergh) stonden nog enkele aardige panden. In een daarvan woonde Van der Heyden, een drukker die een broer was van Van der Heyden in de Hooghuisstraat, De Papiermolen, voorheen op de Demer. Deze laatste had een boekbinderij in de Jan van Lieshoutstraat in het pand waarin nu een Indisch of Chinees eethuis is.
Het pand met reclame voor mantels is van G. Brackel, die later verhuisde naar de Rechtestraat. Op deze plek werd Eichholz kruidenierszaak gebouwd, op de hoek met de Hermanus Boexstraat. Dit pand is thans een horecazaak. Het huis rechts van de MANTELS was een vreemd gebouwd pand waar de centrale ingang direct via een zeer brede trap toegang gaf tot de verdieping waar twee bejaarde dames een pension hielden. De parterre werd gebruikt door de fa. Boex, die eigenaar van het pand was, voor het handmatig vullen van wijnflessen vanuit fusten (zeer primitief). Aangrenzend was verder café De Zaadkorrel, een lunchroom met banketbakkerij. Dan het gengske De Reet Van Nette waar enkele verwaarloosde pandjes bereikbaar waren. Hotel Noord Brabant van Mina Martens op de hoek met de Vestdijk sloot de rij. Het gengske was doodlopend. Met het Engelse bombardement van 6 dec.1942 gingen o.a. het hotel en het gengske verloren. Op die plaats bouwde nog in de oorlog de fam. Verheugen, die op de Demer zijn panden op dezelfde 6 december 1942 verloren had, een zeer modern nieuw bedrijf. Toen dit geheel gereed was en geopend zou worden, sloeg het noodlot weer toe bij de fam. Verheugen. In het Duitse bombardement daags na onze bevrijding ging het splinternieuwe pand met omgeving volledig verloren. Mijn broer Lambert en ik en anderen waren die avond en nacht getuigen van de vele plunderingen o.a. in de Nieuwstraat en de Vestdijk onmiddellijk na het bombardement en hebben bij Eichholz met succes volledige plundering kunnen voorkomen.


Datum: 15-11-2007
Naam: M.Bogaars  
img

De Reet van Nette tussen de portretten was een regelmatige uitspraak bij de familie van Jan Bogaars. Was dat de fotozaak van Van der Heijden? Boekbinderij Van der Heijden zat eerder op de Demer (1933).


Datum: 18-11-2007
Naam: Will van Oers  
img

Bij het bezoek van Koningin Wilhelmina aan Eindhoven in 1904 moet er boven de Reet van Nette een spandoek hebben gehangen met daarop: Koningin o Koningin kijk de Reet van Nette in. Maar of het ook echt waar is? Wie weet het?


Datum: 29-10-2010
Naam: Franca Gilsing  
img

Wat een aparte naam 'Reet van Nette", maar hoe komt de straat eraan? Ik denk dat de naam vroeger iets anders betekende?