EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13776

Bijdrager:

Jaar:

1910

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Jan van Lieshoutstraat/Rozemarijnstraat*

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Centrum, Mariaschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Klassefoto meisjesschool J. v. Lieshoutstraat, 1910.

Beschrijving

Deze klas was van de meisjesschool uit de Jan v. Lieshoutstraat. Mijn moeder staat op de achterste rij 2e van links, Riek v.d. Broek uit de Catharinastraat. Volgens haar zeggen was er een arme en rijke school en moet dit de "arme" zijn. Het meisje links vooraan heeft een bordje in haar hand, maar ik kan de tekst niet lezen.


Geplaatst op

12-10-2007

Reacties:

Datum: 16-10-2007
Naam: Eugène Mudde  
img

Mijn, inmiddels al jaren geleden overleden moeder (Maria Retera), kon vele verhalen vertellen over deze school. De arme school had een eigen, zeer eenvoudige groene toegangspoort, terwijl de rijke school iets verderop in de Jan van Lieshoutstraat beschikte over een rijk bewerkte ingang. Het schijnt dat tijdens de Duitse bezetting een eind is gekomen aan de scheiding rijke en arme school.


Datum: 28-10-2010
Naam: Annie van Hout-Mandigers  
img

Op de tweede rij op de vijfde plaats van links is mijn moeder Anna van Lieshout, dochter van de suisse.


Datum: 29-10-2010
Naam: Lies van Berlo - Kosterman  

Eugene, ik ben jaren door die schoolpoorten gegaan en in mijn herinnering was de onbewerkte poort voor de 5e en 6e klas lagereschool en naast de 6e klas ging een trap naar de Muloklassen. Dit was dus vanaf de markt de eerste poort.
De 2e bewerkte poort ging meteen links naar de 1e en 2e klas van de lagere school dan over een smalle binnenplaats links achteraan was de 3e en 4e klas.
Rechts achteraan ging je door een deur, passeerde de speelplaats van de zogenaamde arme school en kwam je vervolgens bij de klassen van die arme school de St. Jansschool. Die scholen werden samengevoegd , ik dacht in 1938/1939. Ík zat toen in de 5e klas en door die samenvoeging kregen we juffr. Souwen van de arme school als onderwijzeres. Wij als meisjes van de rijke school begrepen toen al dat het niet normaal was om scholen op die manier te scheiden, wij kenden immers kinderen uit eigen buurt en die kwamen opeens bij ons in de klas. Zo hoorde het ook!