EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13434

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

221 Kerstroosplein

Straat:

Roostenlaan

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Protestantse en Christelijke Kerken / Genootschappen

Onderwerp 3.:

Roostenlaankerk

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Ned Herv Noodkerk

Beschrijving

Houten noodkerkje met 300 zitplaatsen van de Hervormde Gemeente, op de hoek van de Alpenroosstraat en de Roostenlaan van eind 1941 tot september 1955.


Geplaatst op

14-09-2007

Reacties:

Datum: 14-09-2007
Naam: Henk MariĆ«n  
img

Volgens mij stond die kerk niet op een hoek van twee straten, maar gewoon aan de Roostenlaan. Nadat de kerk gesloopt is, kwam er een verbinding tussen de Roostenlaan en de Heggenroosstraat en die werd Alpenroosstraat genoemd. Daar woonde overigens niemand aan. Het Alpenroosplein lag aan het eind van de Heggenroosstraat. Op de hoek naast de kerk, in de Roostenlaan, zat café Giesbers en ertegenover lagen bakkerij van Kees Kuyken en levensmiddelenwinkel Notten op de hoek van de Begoniastraat en de Roostenlaan. Ik spreek van de jaren vijftig.


Datum: 15-09-2007
Naam: Jeannette Wassink  
img

Ik neem aan dat deze kerk de voorloper is van de Opstandingskerk?


Datum: 15-09-2007
Naam: Lia van Zweden-van den Berge  
img

Deze kerk stond niet op een hoek, maar gewoon aan de Roostenlaan. Er was een zondagsschool en met de Kerst werd er gezongen en kregen de kinderen van de zondagschool warme chocolade en een cadeautje, een leesboek of iets anders. Een sinaasappel en wat snoepgoed kan ik me ook nog herinneren. Dit was ongeveer in 1948 en later. Later is de kerk gesloopt en kwam er in de Alpenroosstraat de Opstandingskerk voor in de plaats.


Datum: 25-02-2008
Naam: Piet Alderliesten ( nu Pierre )  
img

Na de entree had je een balkon waarop een klein pijporgel was geplaatst. Naar voren had je in het midden de preekstoel. Aan weerszijden had je een klein trapje voor de dominee. Aan beide zijde van de preekstoel had je een deur, een deur voor de voorbereiding van de dienst en de andere voor de zondagsschool. Er was een middenlooppad met aan weerszijden ongeveer 150 zitplaatsen.


Datum: 17-03-2008
Naam: Hans Coenen  
img

Ik kwam in de jaren na de oorlog wel in deze kerk, zowel voor de kerkdienst als de zondagsschool. Ik herinner me dat de dominee in die tijd Post was. Die woonde met een groot gezin op de hoek van de Leenderweg en Floralaan Oost. Ik heb later nog met zijn zoon Joop in de klas gezeten op de christelijke Mulo aan de Da Costaweg.


Datum: 17-03-2008
Naam: Jeannette Wassink  
img

De Chr. Mulo waar Hans het over heeft stond aan de Jan van Heelustraat. Directeur Pluym woonde wel aan de Da Costaweg.


Datum: 17-03-2008
Naam: Hans Coenen  
img

Jeanette, ik zat op die Mulo toen de Jan van Heelustraat nog niet bestond, dus de Mulo lag toen aan de Da Costaweg. We praten dan over 1950/54. Zo zie je maar weer dat de stad steeds verandert en daarom is deze site zo leuk. In mijn tijd was het hoofd de heer Allers.


Datum: 17-03-2008
Naam: Jeannette Wassink  
img

Helemaal mee eens, Hans! Ik ben nog mee verhuisd naar de Beemdstraat, naar het oude gebouw van het EPL. Dit brandde begin 1972 af en de school werd al snel herbouwd. Dhr. Pluym was toen directeur en dhr. Beugelink adjunct-directeur. Toen mijn zoon jaren later naar deze school ging, stond er inmiddels een nieuw gebouw aan de Strausslaan en was dhr. Lolkema directeur en dhr. Steketee adjunct. Van beiden heb ik zelf nog les gehad. De naam Allers zegt mij niets; die was dus ver voor mijn tijd! Overigens bestaat de school dit jaar 75 jaar, en ik verwacht eigenlijk wel een reünie.


Datum: 17-03-2008
Naam: Hans Strootman  
img

Zie ook foto 1928.


Datum: 01-05-2008
Naam: Ada Kuijvenhoven-de Kraker  
img

Met plezier heb ik naar deze foto gekeken en herinnerde mij heel goed de zondagsschool bij meneer Jansse. Hij was een geweldige man die een van de eerste gehoorapparaten van Philips had. Zondagsschool was om 12.00 uur, na de kerkdienst van half elf, en als muziekbegeleiding speelde de heer van Otterlo het orgel. Later zijn dochter. Ook het kerstfeest met kerstspel, kerstverhaal, boekje en sinaasappel zie ik weer helemaal voor mij. Deze kerk stond in het midden van de Roostenlaan en niet op een hoek, wel dicht bij het plein waar op de hoek Albert Heijn was. Ik heb tot mijn 12de (1952) op de zondagsschool gezeten, daarna naar de jeugdkerk in Elim aan de Leenderweg. Op de Chr. Mulo aan de Jan van Heelustraat was de heer Van Aller hoofd van de school, waar ik in juni 1956 eindexamen heb gedaan.


Datum: 04-02-2011
Naam: Thera Basten  
img

Mijn ouders hebben tot 1945 op de Roostenlaan nummer 90 gewoond. Zijn er wellicht nog mensen die zich dit herinneren?