EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1308

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Stadsgracht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Overkluizing stadsgracht.

Beschrijving

Nogmaals een foto van de overkluizing van de stadsgracht. Hierop is te zien welke omvangrijke werkzaamheden waren vereist voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Philips op de Emmasingel. Op het terrein rechts zal in 1925 begonnen worden met het heien voor het hoofdkantoor. Iets voorbij de werkzaamheden ziet u de bruggetjes nog die over de gracht lagen. Nog iets over dat heien. Dat gebeurde toendertijd met houten heipalen. Ook de lichttoren staat op houten heipalen. Alleen worden deze laatste nu vervangen door betonnen palen, die met een speciale boortechniek onder het gebouw worden aangebracht. Dus nu geen heien meer maar boren. En dat vervangen is dringend nodig. Er zijn namelijk de nodige problemen met 't hout ontstaan door, naar men zegt, het verlagen van de waterstand ter plekke.


Geplaatst op

13-09-2005

Reacties:

Datum: 07-07-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Het kantoor met de dichtgemetselde ramen staat op deze foto en de dichtgemetselde ramen liggen in het verlengde van de stroom onder de brug door en in het gebouw op gelijke hoogte als de ramen op de foto. De stroom komt van links.


Datum: 07-07-2007
Naam: Jack Docters  
img

Inderdaad de Lichttoren staat op houten palen of die nu al vervangen zijn door betonnen dat weet ik niet maar voor 10 jaar terug werd door de firma Cirmac apparatuur geleverd die de ruimtes onder de toren constant voorzag van stikstofgas dit omdat de zuurstof in de aanwezige lucht de palen doen verrotten.


Datum: 28-05-2008
Naam: Gerard van der Schoot  
img

Dit is nu letten op details, zie foto 947. Hier staat het hekwerk ook al en daar wordt er over de Gender gesproken. Waarom wordt er hier over de stadsgracht gesproken, terwijl dat dit de Gender is? Let op het hekwerk ongeveer in het midden van de foto, dat is hetzelfde hekwerk. Op de plattegrond van foto 7837 van Tini van Rooij kun je zien dat de Gender onder het gebouw EK oude hoofdkantoor (1910) van Philips links op de foto heeft gelopen. Als ik deze foto goed bekijk zijn ze hier houten damwanden aan het plaatsen. Er wordt steeds gesproken over dichtgemetselde ramen (dit heb ik al bij meerdere foto's gelezen). Van welk gebouw is dat dan? Ik kan het niet waarnemen.


Datum: 29-05-2008
Naam: Anne Troost  
img

Bij foto 2486 is de overkluizing zeer duidelijk te zien omdat het een kleurenfoto is.


Datum: 18-01-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

De Gender liep vanaf de Willemstraat over het terrein van Philips naar de Emmasingel. Daar mondde hij uit in de stadsgracht. De stadsgracht kreeg water aangevoerd via de Dommel en de Gender. Nederzettingen uit de middeleeuwen ontstonden altijd waar een of meer rivieren stroomden, de bewoners hadden immers water nodig. Als zo'n nederzetting groeide en er behoefte kwam om hem te verdedigen werd in de regel een gracht gegraven en stadspoorten gebouwd. Wat we op de foto zien heeft ongetwijfeld te maken met de ontwikkeling van het Philipsterrein. Links komt de Gender onder de Emmasingel door in de stadsgracht. Zo te zien is het stuk stadsgracht vanaf de Keizersgracht met een damwand geblokkeerd. Dan de voortdurende discussie over de dichtgemetselde ramen. Waar die twee mannen links staan zien we een van die ramen. Volgens mij heeft daar nooit glas in gezeten en is het alleen door de architect in het ontwerp opgenomen voor de symmetrie.