EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

11277

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

't Hofke

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Parachutisten in Tongelre

Beschrijving

Parachutisten Tongelre staat op de achterzijde van deze foto. We zien dan ook inderdaad de St Martinuskerk op 't Hofke.


Geplaatst op

25-04-2007

Reacties:

Datum: 25-04-2007
Naam: Ben Dankers  

Dit is vermoedelijk 19 of 20 september 1944 en zijn para's van de 101ste Airbornedivisie 506de Parachute Infantry Regiment bij het bataljonshoofdkwartier van Kolonel Strayer. Hij had dit hoofdkwartier ingericht midden in Tongelre, ik denk de pastorie, aldus het boek van Majoor Dick Winters.


Datum: 29-04-2007
Naam: Peter Heesakkers  
img

Dit is de St.Martinuskerk aan het einde van de Tongelresestraat. Nog altijd zo hij nou is. Mogelijk zijn ze zich aan het voorbereiden, of was het al achter de rug? Een verkennings- en aanvalsactie tegen de Duitsers die toen nog in Nuenen en tot Opwetten moeten zijn geweest. Ik denk eerder na de actie, omdat ze in een troepenwagen van de Duitsers met een Duits legernummerplaat zitten. Het huis dat zichtbaar is staat nu met schotten dichtgetimmerd, klaar voor de sloop, met nieuwe bouwplannen. De bomen die vaag helemaal links zichtbaar zijn staan ter hoogte van de Beukenlaan en het begin van de Koudenhovenseweg.


Datum: 08-05-2007
Naam: Gerard van de Vorle  

Het is 19 September, de tweede dag in vrede voor Eindhoven. Een grote aanvoercolonne is op weg, ze bestaat uit zo'n achthonderd voertuigen, een aantal stuks luchtdoelgeschut, en materiaal voor de bouw van bruggen en technische uitrusting. Dit volgens de auteur van een stuk krijgsgeschiedenis in het uit Engelse bron stammende: The Household Cavalry at War en inderdaad was de wagen buitgemaakt.


Datum: 08-05-2007
Naam: Ben Dankers  

Maar op deze foto is geen enkele Britse militair te bespeuren, het zijn allemaal Amerikaanse para's.


Datum: 29-05-2007
Naam: Tom Timmermans  
img

Prachtfoto! Bedankt voor het plaatsen, Peter!
Deze auto was een zogenaamde Umbauwagen; een Hudson pick-up truck van Amerikaanse makelij die door de Duitsers was gevorderd. De Amerikaanse para's van het 506e Regiment hebben er op 18 september 1944 dankbaar gebruik van gemaakt. Om de eigen piloten te laten zien dat deze voormalige Wehrmacht-auto (zie de kentekenplaten) nu in Geallieerde handen was, hadden ze een oranje herkenningspaneel over de motorkap gedrapeerd. De Umbauwagen dook op allerlei plaatsen in heel de stad op en ik heb, inclusief deze foto van Peter, wel 9 foto’s ervan geteld. Op mijn website heb ik ze op een rijtje gezet: www.battledetective.com/battlestudy8.html