EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

10883

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Beatrixkanaal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Beatrixkanaal.

Beschrijving

Even voor de landing op Vliegbasis Eindhoven. Genomen vanuit een Piper L21A.


Geplaatst op

07-04-2007

Reacties:

Datum: 08-04-2007
Naam: Ria Stóver-Toirkens.  
img

Dit doet me denken aan vroeger. In dit Beatrixkanaal gingen wij (de jeugd uit Strijp) zwemmen. Dat was in de jaren 50-60. Het water was toen nog helder! Wij gingen dan vaak te voet (ahum) naar de Zeelsterbrug en dan vlak ervoor rechtsaf en dan lieten we ons van de kant afrollen naar beneden. En het kostte niks. En we hadden veel plezier.


Datum: 08-04-2007
Naam: Leo Beelen  
img

Links van het kanaal zie je nog de Spottersweg van vroeger, inmiddels zijn hier dicht tegen het kanaal villa's gebouwd.


Datum: 08-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

De Spottersweg van destijds heette Sliffertsestraat. De naam Spottersweg dateert van begin negentiger jaren. Ik zat destijds in de Commissie voor Straatnaamgeving van de gemeente Eindhoven. En jij mag raden welke Woenselse spotter de naam heeft bedacht. Ik hoor Karel Vermeeren nog zeggen: Spotters? Wa zijn da?


Datum: 08-04-2007
Naam: Leo Beelen  
img

Ben, ik denk dat je de nieuwe Spottersweg bij het huidige Eindhoven Airport bedoelt. Ik weet nog van vroeger dat bij het oude vliegveld Welschap halverwege de Sliffertsestraat er een kleine afslag was met parkeerterreintje en ijscoboer wat toen de Spottersweg heette.


Datum: 08-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

En met rammelende bel plus knipperlicht en stopbord: echt de Sliffertsestraat hoor, Leo. De officiële straatnaam Spottersweg is van, denk ik, 1991, 1992 of 1993.
Wie kan helpen?


Datum: 08-04-2007
Naam: Paul Van Maurik  
img

Dat klopt Leo, volgens mij zie je dat op de foto ook. In het midden zie je die inham in het kanaal, daar was volgens mij ook die parkeerplaats. Je kon daar vanaf het water (met een bootje) in een soort bunker klimmen die in de kanaalwand zat verstopt.


Datum: 08-04-2007
Naam: Jos Hageman  
img

De inham links in het kanaal noemden wij bij ons in de buurt (Drents Dorp) de Duitse haven. Deze inham was afgezet met stalen balken met daaraan steunpunten waar men een boot kon aanleggen.


Datum: 09-04-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Rechts op deze foto lag het gebied dat door ons Klein Zwitserland werd genoemd en waar we veel speelden als we weer eens een dag met heel de familie naar het vliegveld gingen. Er waren mensen die het kanaal overzwommen om aan de overkant een ijsco te gaan kopen.


Datum: 09-04-2007
Naam: Hans Vervoort  
img

Naar aanleiding van het ingezonden stuk van Ary Ceelen in het ED van zaterdag 7 april j.l., met de verwijzing naar dit gebied op foto 3843. Kun je je afvragen hoeveel blindgangers liggen er nog rechts van het kanaal, de Welschapsedijk en de Wielewaal? Leveren deze projectielen nog gevaar op? Tot heden zijn er 118 bommen geruimd aan de linkerkant van het kanaal, in Meerhoven.


Datum: 09-04-2007
Naam: Peter van Gansewinkel  
img

Volgens mijn dienstmaat Henk van Verseveld lagen wij als dienstplichtigen onbewust zijnde van al die on-ontplofte bommen heerlijk in het gras van de basisvlucht te pitten, gedurende diensttijd natuurlijk. 1962-1964


Datum: 10-04-2007
Naam: Ary Ceelen  
img

Mooie prent uit 1963! Volgens de Topografische kaart van de Vliegbasis Eindhoven (d.d.1993) was de naam van de weg waarop (links) twee auto's rijden de Sliffertsestraat. Links van de auto's is de rolbaan waarover we vroeger de zweefvliegtuigen vervoerden, van de oude Duitse hangar op 'Basisvlucht' naar de startplaats aan de oude Duitse baan. Het gebouw (linksboven) in de verte is de hangar van de Philips Vliegdienst. De PiperCub die binnenvliegt over het (onzichtbare) centerline baken op de dijk aan de rechterzijde van het Kanaal gaat landen op baan 26-08. Langs het hek stond een KLu bord Verboden te fotograferen. Geen probleem voor spotters. De Spottersweg kreeg in de 80-er jaren zijn naam, vanaf het cateringsbedrijf Van Eeghem en verder langs de kop van de baan. Daar is nu een prachtige spottersplaats. Ik heb ik 1984 voorgesteld om de huidige Luchtvaartweg (van de kanaalbrug tot het parkeerterrein van E.A.) de naam te geven van de 1e havenmeester van vliegveld Welschap, R. Castendijk. Dit was niet gewenst door de straatnamencommissie. Na veel aandringen is er toch een Castendijkweg gekomen op een belachelijke plek, namelijk af afsplitsing van de Luchthavenweg langs Van Eeghem naar 'niets'. Nota bene voor een groot man als Castendijk, die zijn kantoor had in het luchthavengebouw. Zelfs Frits Philips (als vlieger) heeft nog steeds geen naam in Meerhoven, maar mijn voorstel om het Zandkasteel, de komende Esplanade, de (bij)naam Frits Philips Esplanade te geven kreeg alle bijval, ook van burgemeester Sakkers. We blijven volhouden!


Datum: 10-04-2007
Naam: Leo Beelen  
img

Als er geen plannen voor werkzaamheden zijn, zal er geen onderzoek naar gedaan worden, oftewel laat maar liggen. In Meerhoven wordt er iedere keer onderzocht als er in de nabije omgeving werkzaamheden gaan gebeuren.


Datum: 10-04-2007
Naam: Ben Brekelmans  
img

Bedankt Ary voor je verduidelijking rond de straatnaam. Echter, de officiële benaming Spottersweg dateert niet van de 80-er jaren maar van de 90-er. What the heck! Je initiatief inzake de Frits Philips Esplanade verdient m.i. alle lof: zo'n groot Eindhovenaar!


Datum: 10-01-2010
Naam: Gerard van Os  
img

Klein Zwitserland. Een gedeelte is later toch volgestort met blub uit het kanaal. Daar waar de vliegtuigen overkwamen om te landen was de rechterdijk afgezet met prikkeldraad. Men mocht daar niet komen en het werd ook gecontroleerd door de politie. Ik heb ze bekeuringen zien uitdelen. De Duitse haven was zichtbaar getroffen door een bom. Plaatwerk verbogen.


Datum: 16-01-2014
Naam: Peter van Gansewinkel  
img

Deze foto is door mij, de inzender, zelf gemaakt gedurende mijn dienstplicht waar ik was ingedeeld bij vliegdienstsquadron. Linksboven achtergrond de hangar van Philips en daarachter vliegdienst. Vld.sqn. bestond uit: 6 - T33's, 4 Pipers en 4 Harvards.


Datum: 11-03-2016
Naam: Ronald Groothedde  

Ik woonde in de tijd 1959 tot 1965 in de Maria van Bourgondiëlaan en was vaak te vinden op de spottersplek (foto) links, 1 persoon bij de vrachtauto en VW.
Er waren toen wel veel meer bosjes dan op deze (kale) foto. Wij zwommen vaak naar de zandschepen, lage boorden, en lieten ons dan meeslepen. Soms klommen we erop en doken er weer af als iemand van de bemanning op ons afkwam. Was natuurlijk gevaarlijk! Was ook aanwezig toen er een Streak het kanaal indook. Ik stond met iemand te praten en omdat het toestel op zijn buik van de startbaan door het gras, de heg en over de weg het kanaal inschoof , zag ik het niet gebeuren. Door geschreeuw keek ik om en zag het toestel aan de overkant tegen de oever liggen zoals op de foto die ervan bestaat. Ik zag het alleen van de andere kant. De piloot sprong uit het toestel in het water, met zijn helm op en had moeite om de paar meter naar de wal te zwemmen. Er kwamen vanaf de baileybrug jongens aanlopen. Hun verhaal heb ik ook kunnen lezen. Vrij snel kwamen er militairen die iedereen wegstuurden. De dagen daarna heb ik mij "ziek "gemeld op school, om te kijken naar de berging. Hij werd door een grote takel omhoog getrokken, de vleugels werden gedemonteerd aan het kanaal en de romp ging op een lange trailer. Die was van een "zigzag" buizenconstructie.