EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1014

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

722 Blaarthem

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Gestel, De Harmonie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Sociëteit Harmonie in Gestel en Phileutonia

Beschrijving

Aan de Hoogstraat, wat schuin tegenover de St. Lambertuskerk, kennen we het huidige Cafe Restaurant de Harmonie, met zaalruimte. Het bovenstaande pand is daar de voorloper van. De Harmonie Phileutonia had hier zijn domicilie. Naast het pand lag de muziektuin met een prachtige kiosk, waar bij goed weer gemusiceerd werd. (RHCe 0027753)


Geplaatst op

15-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-09-2005
Naam: Redactie EiB  

Dit gebouw werd al in 1872 gezet als leerlooierij in opdracht van v. Leidonk. In mei 1884 is het pand eigendom van Thomas J. Luytelaar, die ook een kruidenierszaak had aan de Hoogstraat. Het pand, dat dan al lang leegstaat, verbouwd tot cafe met concertzaal. Het heet dan Societeit Harmonie en in de volksmond 'de harmoniezaal'. De eerste vergunninghouder is Gestelnaar Jan van Rijsingen. In 1993 wordt de kiosk gebouwd. Op 22 april 1967 kreeg het cafe, na een verbouwing, de naam Cafe Restaurant De Harmoniezaal. Bron: het boek Oud Gestel - Tussen Gender en Tongelreep van J.C.Jegerings


Datum: 16-12-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

In de jaren tachtig beheerde Van Mierlo De Harmonie en snel daarna heeft Henk ?, van frituur HERI (Henk en Ria) van de Gestelsestraat, de zaak overgenomen.


Datum: 17-12-2009
Naam: Toon Geevers  
img

Het café ´´Fons van Mierlo´´ heette al veel langer ´´De Harmoniezaal´´ en was de thuisbasis van ´´Phileutonia´´.


Datum: 17-12-2009
Naam: Ad Pluijm  
img

Toon volgens mij heette het altijd al de Harmoniezaal, toen wij nog tieners waren. Later in de pubertijd zeiden we altijd dansen bij van Mierlo. Zaterdagsavonds was het altijd de VOK en op zondag van Mierlo. De naam Harmoniezaal gebruikten we nooit, alleen tegen een vreemde die de naam van Mierlo niet kende.


Datum: 21-04-2013
Naam: Redactie  
img

Via het Sint Joris Gilde Gestel en Blaarthem ontvingen we nog de volgende informatie :
In de tuin van Sociëteit Harmonie van A. van Brussel bouwde aannemer Tinus van den Hurk in 1893 een fraaie muziekkiosk.
De huidige Gasterij de Harmonie is op dezelfde plaats gevestigd.


Datum: 19-03-2014
Naam: Tom Kassenaar  
img

De opmerkingen van het gilde kloppen helemaal. Daaraan kan nog het volgende worden toegevoegd dat afkomstig is uit het boek "Een koninklijke harmonie honderd jaar jong", het jubileumboek van Koninklijke Harmonie Phileutonia bij het honderdjarig bestaan in 1982:

"Inmiddels steeg ook het ledental van vrienden en begunstigers en de belangstelling bij de concerten in de tuin werd steeds groter.
Bij die concerten in de tuin behielp men zich met een plankier over enkele biertonnen.
De behoefte aan een kiosk was groot maar.., geld voor de bouw ervan ontbrak.
Weer was het een groot vriend van de harmonie die voor de bouw van een kiosk zijn financiële steun gaf, t.w. de heer A. W. F. J. van Dionant.
Hij was een "vreemdeling" die aan de Hoogstraat was komen wonen en in het bestuur van Phileutonia het vice-presidentschap bekleedde.
Hij was een man met vele liefhebberijen, bovendien enigszins gefortuneerd en hij maakte het mogelijk, dat het bestuur aan de aannemer M. G. v. d. Hurk opdracht kon geven tot het bouwen van een kiosk in de tuin van café "De Harmoniezaal".
In 1893 werd de kiosk feestelijk in gebruik genomen.
Een gedenksteen werd ingemetseld, waarin gebeiteld stond:
Gebouwd in April 1893
Het bestuur van "Phileutonia"
Beschermheer: Th. J. v. Luijtelaar
President: P. J. v. d. Laak
Secretaris: Laur. Horvers
Vice-president: A. W. J. v. Dionant
Penningmeester: H. v. d. Moosdijk
le Commissaris: M. G. v. cI. Hurk
2e Commissaris: Joh. Moonen
Directeur: Arn. Spoormans
En het bleef niet bij deze kiosk alleen. Ook de tuin onderging een metamorfose met behoud van de schaduwrijke kastanjebomen.
Onder die bomen en temidden van de bloemperken verrezen gezellige zitjes. De concerten die nu 's zomers buiten werden gegeven vulden de tuin met vele bezoekers uit Gestel en omstreken. Eveneens in 1893 luisterde Phileutonia het gouden huwelijk op van het echtpaar P. Loos, dat aan de Molenstraat woonde, nu Genneperweg.
In onze tijd met vele vijftigjarige huwelijksfeesten is het wel eens aardig te vernemen, hoe dit gouden feest door geheel Gestel werd gevierd. Het was ook het eerste gouden huwelijksfeest, waaraan Phileutonia haar medewerking verleende.
Het feest duurde de gehele dag tot laat in de avond en er was een grote optocht met prijzen, niet alleen voor de mooiste groepen maar ook voor de dragers van de wijdste broek met de hoogste hoed.
En Phileutonia maar blazen, 's morgens, 's middags en 's avonds."


Datum: 30-01-2021
Naam: carla van aken  
img

Klopt het dat in 1916 Cornelis van de Laak samen met Jan Deeben de eigenaren waren van de Harmonie? En na het overlijden van Jan zijn weduwe Petronella van der Ven? En dat er publieke verkoop van huizen plaatsvond?