EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

GP public Menu

Mobiele Eenheid

Pagina 3 van 6

ME-opleiding Woensdrecht

 

psv-fc-utrecht1

 

Zoals  alles, ondergaat de mobiele eenheid -eens als "stormbrigade" begonnen- ook ingrijpende veranderingen.

Was het in de tijd van de stormbrigade nog ondenkbaar, de maatschappij veranderde zodanig dat onder bepaalde omstandigheden de politie niet meer individueel kon optreden maar dat in groepsverband moest doen.
Kompleet met de daarbij behorende uitrusting als waterwerpers, paarden, honden, lange wapenstok met schild en zelfs karabijn.

Dat maakte het noodzakelijk dat mensen voor die specifieke taak werden opgeleid. Het vraagt nl. wat van je als je gewend bent om alleen op te treden en dan plotseling rekening moet houden met de rest van de groep waarvan je deel uitmaakt.

Boven: Eind zeventiger jaren kregen we voor het eerst te maken met "hooligans" hoewel dat woord toen nog niet bestond. Politiemensen traden toen nog individueel op tegen overlastgevers bij voetbalwedstrijden zoals hier bij de wedstrijd PSV / FC-Utrecht. Links Wally Lutters en rechts met helm Charles Spaan.

PSV-Utrecht2

Links Ad Brekelmans en rechts Theo Heijnen.

PSV-Utrecht3
embleem me opleiding  me-linie

 

In Woensdrecht werd die opleiding gegeven. Nieuwe agenten die van de politieopleidingsschool kwamen gingen voor de duur van 6 weken met elkaar die intensieve opleiding volgen.

oefenen in formaties vuurwerk waterwerper

 

TOP